Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τίτλοι τέλους -και- για τον πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ

Τίτλοι τέλους -και- για τον πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ

Έπειτα από 32 χρόνια στην κεφαλή του καθεστώτος, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ συμφωνεί να εγκαταλείψει τα ηνία υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων που σαρώνουν τη χώρα. Ο Σάλεχ αποδέχθηκε το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που προβλέπει παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο ένα μήνα μετά την υπογραφή συμφωνίας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα ασυλία έναντι ενδεχόμενης ποινικής δίωξης. Το αντικυβερνητικό κίνημα της Υεμένης έχει μετρήσει ήδη περισσότερους από 120 νεκρούς.

Έπειτα από 32 χρόνια στην κεφαλή ενός άκαμπτου, αυταρχικού καθεστώτος, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ συμφωνεί να εγκαταλείψει τα ηνία υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων που σαρώνουν εδώ και εβδομάδες τη χώρα.

Ο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ αποδέχθηκε το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που προβλέπει παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο ένα μήνα μετά την υπογραφή συμφωνίας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα ασυλία έναντι ενδεχόμενης ποινικής δίωξης.

Σε δύο μήνες διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος το αντικυβερνητικό κίνημα της Υεμένης έχει μετρήσει περισσότερους από 120 νεκρούς.

Το κυβερνών κόμμα της Υεμένης ενημέρωσε το βράδυ του Σαββάτου τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ότι ο Σάλεχ αποδέχεται στο σύνολό του το σχέδιο για πολιτική μετάβαση.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης της Υεμένης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου(GCC). Επιμένει, όμως, ότι δεν θα δεχθεί το σημείο του σχεδίου που προβλέπει ασυλία από ποινική δίωξη για τον Σάλεχ και την οικογένειά του.

Την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις στην Υεμένη εξέφρασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει «μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στην Υεμένη, η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού της χώρας».

Πέντε νεκροί σε συγκρούσεις στα νότια

Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις στρατιωτικοί, σκοτώθηκαν την Κυριακή σε συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε μονάδα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς -το σώμα του στρατού του οποίου ηγείται ο γιος του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ- και ένοπλους άνδρες μιας φυλής στην επαρχία Λατζ, στη νότια Υεμένη, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι σημερινές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Λάμπους, ενός ορεινού χωριού της επαρχίας Λατζ, όπου έξι στρατιωτικοί και ένοπλοι άνδρες είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις την περασμένη Πέμπτη.

Στις νέες συμπλοκές που ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλους άνδρες του Λάμπους και μια μονάδα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της πρώτης και ένας ένοπλος άνδρας, προσέθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αιτία των συγκρούσεων αυτών είναι η άρνηση του στρατού να μεταφέρει το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε βουνό κοντά στα χωριά της περιοχής, την οποία θεώρησαν πρόκληση οι κάτοικοι των χωριών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024