Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιδρομές, βομβαρδισμοί και ανθρωπιστικό δράμα στη Λιβύη

Επιδρομές, βομβαρδισμοί και ανθρωπιστικό δράμα στη Λιβύη

Νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις το πρωί της Τρίτης στην Τρίπολη και τη Σύρτη, σύμφωνα με κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης. Απελπιστική η κατάσταση στη Μιζουράτα, όπου δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούν νέους βομβαρδισμούς. Στρατιωτικούς συμβούλους στέλνει η Βρετανία. Ανθρωπιστικό διάδρομο για τη μεταφορά τροφίμων άνοιξε ο ΟΗΕ. Διεθνή διάσκεψη για την εξαγωγή πετρελαίου από τις περιοχές της Λιβύης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών διοργανώνει η Ρώμη τον επόμενο μήνα.

Νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις το πρωί της Τρίτης στην Τρίπολη και τη Σύρτη, σύμφωνα με κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λιβύης. Απελπιστική η κατάσταση στη Μιζουράτα, ανθρωπιστικό διάδρομο για τη μεταφορά τροφίμων άνοιξε ο ΟΗΕ.

Το Αλ Τζαμαρίγια έκανε λόγο για επιδρομές σε Σύρτη και Τρίπολη, ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ βομβάρδισε στόχους στην περιοχή αλ-Χάμπρα στην πόλη Αλ-Αζιζίγια, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, ο Άξελ Πονιατόφσκι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθούν χερσαίες ειδικές δυνάμεις στη Λιβύη προς ενίσχυση των αεροπορικών βομβαρδισμών, τονίζοντας ότι εάν δεν μπουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, η επιχείρηση θα βαλτώσει.

Στρατιωτικούς συμβούλους στέλνει η Βρετανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι το Λονδίνο θα στείλει ομάδα στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη, προκειμένου να βοηθήσει στην οργάνωση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών.

Τόνισε ότι οι αξιωματικοί θα συνεργαστούν με τους Βρετανούς διπλωμάτες που βρίσκονται ήδη στη Λιβύη και συνεργάζονται με ηγέτες των ανταρτών.

Επανέλαβε, πάντως, ότι οι σύμβουλοι αυτοί δεν θα παρέχουν όπλα στους αντάρτες, ούτε θα τους βοηθούν στις επιθέσεις τους κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Δραματικές ώρες για τη Μιζουράτα

Εντωμεταξύ, η κατάσταση στη Μιζουράτα είναι τραγική με το ΝΑΤΟ να κατηγορεί τους υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι ότι κρύβονται σε κτίρια και πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον αμάχων.

Σύμφωνα με μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Μ.Καντάφι επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς κατά της Μιζουράτα την Τρίτη.

Σύμφωνα δηλώσεις της Ντονατέλα Ροβέρα στο πρακτορείο Reuters, υπάρχουν και θύματα.

Η Μιζουράτα η τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, τελεί εδώ και επτά εβδομάδες υπό ασφυκτικό κλοιό από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς αλλά και τις μάχες, ενώ όσοι καταφέρνουν να εγκαταλείψουν την πόλη περιγράφουν τραγικές συνθήκες διαβίωσης, που έχουν οδηγήσει σε κατάσταση απελπισίας τους εγκλωβισμένους αμάχους.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, Τσαρλς Μπουσάρντ, κατηγόρησε με δηλώσεις του σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο, τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι, ότι κρύβονται σε νοσοκομεία της Μιζουράτα και πυροβολούν εναντίον των πολιτών από τις στέγες των τζαμιών.

Ανθρωπιστικός διάδρομος από τον ΟΗΕ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε τη μεταφορά τροφίμων κατά μήκος ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Οχηματοπομπή οκτώ φορτηγών φορτωμένων με 240 μετρικούς τόνους αλεύρων και υψηλής ενεργειακής αξίας μπισκότων, που επαρκούν για να τραφούν σχεδόν 50.000 άνθρωποι για 30 ημέρες, πέρασαν στο έδαφος της Λιβύης από την Τυνησία την Δευτέρα, ανέφερε ο WFP σε ανακοίνωσή του.

«Καταφέραμε να διανοίξουμε ένα νέο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στη δυτική Λιβύη» ανέφερε η εκπρόσωπος του WFP Εμίλια Κασέλα σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο WFP συντονίζεται με όλα τα μέρη για να διασφαλίσει ότι οι πληγέντες πληθυσμοί αμάχων που χρειάζονται βοήθεια δε θα πεινάσουν, ανεξαρτήτως του ποια από τις εμπόλεμες παρατάξεις ελέγχει την περιοχή όπου βρίσκονται» αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού.

Τα τρόφιμα θα διανεμηθούν σε αμάχους -κυρίως γυναίκες και παιδιά- σε Τρίπολη, Ζιντάν, Γεφρίν, Ναλούτ, Μέζντα, Αλ Ρέιμπα και Αλ Ζαουία διαμέσου της Ερυθράς Ημισελήνου, ανέφερε ο WFP.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει η Λιβύη σε ξένους στρατιώτες να συνοδεύσουν οχήματα του ΟΗΕ που μεταφέρουν βοήθεια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνηση στρατιωτική και όχι ανθρωπιστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ ετοιμάζει κάποιο σχέδιο για τέτοια συνοδεία, οι οποίες δεν θα παίζουν ρόλο μάχης.

Διάσκεψη στη Ρώμη

Διεθνής διάσκεψη χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στη Ρώμη, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι για την εξαγωγή πετρελαίου από τις περιοχές της Λιβύης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, οι ηγέτες των χωρών αυτών θα εξετάσουν τα μέσα «για να επιτρέψουν την πώληση πετρελαϊκών προϊόντων, που παράγονται στην Κυρηναϊκή από παραγωγούς και προμηθευτές προς διεθνείς αγοραστές».

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρώμη.

Επικαλούμενος στοιχεία του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου, ο Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 55.000 τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η νέα ηγεσία της χώρας του θα αναπτύξει συνεργασία «κυρίως με την Ιταλία, τη Γαλλία και το Κατάρ», χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως νόμιμο εκπρόσωπο των δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προωθήσει την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των συγκρουόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας από το Βελιγράδι όπου βρίσκεται, επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι είναι μη αποδεκτή η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

Υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τη θέση αυτή στα ψηφίσματα για τη Λιβύη, αλλά πρόσθεσε ότι «σε αυτά δεν τέθηκε ως στόχος η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024