Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λαοθάλασσα στη Γάζα για το αντίο στον Ιταλό ακτιβιστή Βιτόριο Αριγκόνι

Λαοθάλασσα στη Γάζα για το αντίο στον Ιταλό ακτιβιστή Βιτόριο Αριγκόνι

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έδωσαν το «παρών» σε συμβολική νεκρώσιμη πομπή στη μνήμη του Ιταλού ακτιβιστή Βιτόριο Αριγκόνι, ο οποίος δολοφονήθηκε από ριζοσπαστική οργάνωση σαλαφιστών στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας. Η σορός του 36χρονου δημοσιογράφου και συγγραφέα μεταφέρθηκε -σε ξύλινο φέρετρο τυλιγμένο με την παλαιστινιακή σημαία- στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος στη Ράφα με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έδωσαν το «παρών» σε συμβολική νεκρώσιμη πομπή στη μνήμη του Ιταλού ακτιβιστή Βιτόριο Αριγκόνι, ο οποίος δολοφονήθηκε από ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

Η σορός του 36χρονου δημοσιογράφου και συγγραφέα μεταφέρθηκε -σε ξύλινο φέρετρο τυλιγμένο με την παλαιστινιακή σημαία- στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος στη Ράφα με τελικό προορισμό την Ιταλία.

«Βιτόριο, Βιτόριο» φώναζε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο νεκροτομείο της Πόλης της Γάζας, τη στιγμή που οι αστυνομικοί μετέφεραν το φέρετρο του φιλο-Παλαιστίνιου ακτιβιστή σε ασθενοφόρο για να πάρει το δρόμο για την Αίγυπτο και μετέπειτα την Ιταλία, σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειάς του.

Η μητέρα του Βιτόριο Αριγκόνι, Ετζίντια Μπερέτα, δήλωσε στον ισραηλινό δικτυακό τόπο Ynet ότι θα επισκεφθεί κάποτε τη Λωρίδα της Γάζας για να δει «πού έζησε και πέθανε ο γιος της».

«Ο Βιτόριο μιλούσε πολύ για τη Γάζα και τώρα έφυγε. Θα επισκεφθώ κάποτε τη Λωρίδα της Γάζας. Θέλω να δω πού έζησε και πέθανε ο γιος μου, να δω αυτά για τα οποία μιλούσε και για ποια υπόθεση θυσίασε τη ζωή του» δήλωσε.

Ο Βιτόριο Αριγκόνι, μέλος του ειρηνιστικού, φιλοπαλαιστινιακού Κινήματος Διεθνούς Αλληλεγγύης, βρέθηκε απαγχονισμένος την Παρασκευή σε εγκαταλελειμμένο σπίτι της Πόλης της Γάζας, λίγες ώρες αφού απήχθη από οργάνωση σαλαφιστών.

Η δολοφονία αποτελεί μία άνευ προηγουμένου πρόκληση για τη Χαμάς, που διοικεί από το 2007 τη στενή λωρίδα γης του 1,5 εκατ. Παλαιστινίων.

Την απαγωγή και τη δολοφονία «υπέγραψαν» οι «Εκδικητές του Σαλάφι», ομάδα που δραστηριοποιείται στην περιοχή, εμπνευσμένη από την Αλ Κάιντα. Η Χαμάς βρίσκεται σε σύγκρουση με τους σαλαφιστές, οι οποίοι υιοθετούν μία πιο ακραία μορφή του Ισλάμ και φαίνεται πως στρατολογούν μέλη ακόμη και μέσα από τους κόλπους της.

Ο Βιτόριο Αριγκόνι ζούσε και εργαζόταν εδώ και τρία χρόνια στη Γάζα. Ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας – είχε γράψει το βιβλίο Γάζα, Παραμένουμε Ανθρωπιστές. Είχε φτάσει στην περιοχή με ένα πλοιάριο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και το οποίο επιτράπηκε από το Ισραήλ να περάσει, παρά τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χαμάς για τη δολοφονία, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της, Μοχάμαντ Άουαντ, «υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν σχέση με την υπόθεση στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωσε ότι θα συλληφθούν σύντομα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς έχει αναρτήσει στο δικτυακό του τόπο τις φωτογραφίες τριών υπόπτων που καταζητούνται για την άγρια δολοφονία.

Πρόκειται για τους Μπιλάλ αλ Ομάρι, έναν Ιορδανό υπήκοο που ονομάζεται Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Μπιρίζιτ και ένα μέλος της αστυνομίας της Χαμάς, ο Μοχάμεντ αλ Σαλφίτι.

Η Χαμάς έχει δεσμευθεί ότι θα καταδιώξει και θα προσαγάγει στη Δικαιοσύνη τους δράστες «του αποτρόπαιου εγκλήματος» που συγκλόνισε τη Λωρίδα της Γάζας και την Ιταλία.

Κανένας ξένος όμηρος δεν είχε δολοφονηθεί μέχρι σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας από το 1994. Πρόκειται για την πρώτη απαγωγή ξένου υπηκόου στη Γάζα αφότου ανέλαβε τον έλεγχο η Χαμάς τον Ιούνιο του 2007

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024