Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ πριν τη λύση για το όνομα προκρίνει η ουγγρική προεδρία

Διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ πριν τη λύση για το όνομα προκρίνει η ουγγρική προεδρία

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατόν τάχθηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ικανοποίηση για την τοποθέτηση εκφράζει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Σε τροχιά πρόωρων εκλογών η χώρα· προσφυγή στις κάλπες στις 5 Ιουνίου με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επανεκλογή του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατόν τάχθηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ικανοποίηση για την τοποθέτηση εκφράζει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών βρίσκεται η χώρα· προσφυγή στις κάλπες στις 5 Ιουνίου με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν επανεκλογή του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Βίκτορ Ορμπάν ανέφερε ότι η «σωστή στρατηγική» είναι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και στη συνέχεια να υπάρξει λύση «με το συγκεκριμένο κράτος-μέλος» -την Ελλάδα.

Αφού αναγνώρισε ότι το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι από τα πιο δύσκολα της προεδρίας, χαρακτήρισε το θέμα της ονομασίας ως «αδιανόητο παραλογισμό τον 21ο αιώνα».

Σύμφωνα με τον Βίκτορ Ορμπάν, το να αναμένουμε την επίλυση της πολιτικής διένεξης γύρω από το όνομα για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ είναι «λανθασμένη και ατυχής στρατηγική».

Δήλωσε ακόμη ότι ως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ καλείται να σκέφτεται κάθε φορά, ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, το πώς θα αναφέρεται στη συγκεκριμένη χώρα, δηλαδή αν θα μιλάει για τη «’Μακεδονία’» ή για την «ΠΓΔΜ».

Οι σχετικές δηλώσεις Ορμπάν έγιναν την Πέμπτη κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της εξάμηνης ουγγρικής προεδρίας. Την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ εξέφρασε ικανοποίηση για τη σχετική τοποθέτηση.

Μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, όπου παρέστη σε οικονομικό φόρουμ, δήλωσε ότι η τοποθέτηση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί «εκπλήρωση των υποσχέσεων» που έλαβε ο ίδιος από την ηγεσία της Ουγγαρίας, κατά την προ ημερών επίσκεψή του στη Βουδαπέστη.

Στις 5 Ιουνίου οι πρόωρες εκλογές

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκεται σε τροχιά πρόωρων εκλογών. Μία ημέρα μετά τη διάλυση της Βουλής η προσφυγή στις κάλπες οριστικοποιήθηκε για τις 5 Ιουνίου.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες κρίθηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ως η πλέον κατάλληλη λύση, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις πρόωρες αυτές εκλογές αναμένεται να επικρατήσει το κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, με ποσοστό όμως μικρότερο σε σχέση με αυτό που απέσπασε στις εκλογές του Ιουνίου του 2008.

Η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναμένεται να αυξήσει τη δύναμή της, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλήσει το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το χαρακτηριστικό όλων των δημοσκοπήσεων είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο ξεπερνά το 40%, κάτι που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια οφείλεται στην απογοήτευση του εκλογικού σώματος από το πολιτικό σύστημα γενικότερα και στη δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται συνεχώς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024