Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Σίλβιο έδειξε τον διάδοχο, ενώ η Βουλή πέρασε νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του

Ο Σίλβιο έδειξε τον διάδοχο, ενώ η Βουλή πέρασε νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του

Mε 314 ψήφους υπέρ και 296 πέρασε τελικά από το ιταλικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «σύντομη δίκη», που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την αθώωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφορικά με την υπόθεση δωροδοκίας του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς. Όσον αφορά στο πολιτικό του μέλλον, ο Καβαλιέρε ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, ενώ υπέδειξε το υπουργό Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο ως τον άνθρωπο που θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία του «Λαού της Ελευθερίας» μετά το 2013.

Mε 314 ψήφους υπέρ και 296 πέρασε τελικά από το ιταλικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «σύντομη δίκη», που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την αθώωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφορικά με την υπόθεση δωροδοκίας του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς.

Όσον αφορά στο πολιτικό του μέλλον, ο Καβαλιέρε ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, ενώ υπέδειξε το υπουργό Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο ως τον πιθανό διάδοχό του.

Συγκεκριμένα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπέδειξε στο πρόσωπο του Αλφάνο τον άνθρωπο που θα µπορούσε να αναλάβει τις τύχες του «Λαού της Ελευθερίας» µετά το 2013, χρονιά που λήγει η κανονική θητεία της σηµερινής κυβέρνησης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να µη διεκδικήσει µια νέα θητεία, αν και -όπως έσπευσε να διευκρινίσει- θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις σε συνάρτηση µε τις δηµοσκοπήσεις.

Απέκλεισε επίσης κάθε ενδεχόµενο να διεκδικήσει το αξίωµα του Προέδρου της Δηµοκρατίας για το οποίο υπέδειξε έναν άλλον πιστό του σύµµαχο, τον Τζάνι Λέτα.

Σύντομη δίκη, σύντομη παραγραφή

Ο νόμος για τη σύντομη δίκη προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι ο ανώτατος χρόνος διάρκειας κάθε δικαστικής υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένης και της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου, δεν θα μπορεί σε ό,τι αφορά τα αδικήματα διαφθοράς, να ξεπερνά τα 6,5 χρόνια.

Ο νόμος για τη «σύντομη δίκη» δεν αφορά βαρύτερα αδικήματα, όπως συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα και ανθρωποκτονίες.

Εκτός από την «σύντομη δίκη», το ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε και την λεγόμενη «σύντομη παραγραφή». Με τον τρόπο αυτό, τα άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο θα μπορούν να ευνοούνται, αφού η παραγραφή των αδικημάτων που συνδέονται με υποθέσεις διαφθοράς, θα γίνεται έξι μήνες νωρίτερα απ’ ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, κατά συνέπεια, ότι η δίκη στην οποία ο ΣίλβιοΜπερλουσκόνι κατηγορείται για δωροδοκία του Βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς, θα «λήξει διά νόμου», πριν εκδοθεί οποιαδήποτε καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση υποστήριξε και πάλι ότι για νόμο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του Καβαλιέρε, καθώς «ευνοεί προσωπικά τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό και την επίλυση των προβλημάτων του».

Για την οριστική έγκριση του νόμου, θα χρειαστεί το «ναι» της Γερουσίας, όπου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον Βρετανό δικηγόρο με το ποσό των 450.000 ευρώ, με αντάλλαγμα να ψευδορκήσει υπέρ του σε δύο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις, τη δεκαετία του ’90.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024