Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκό κάλεσμα στον Ουαταρά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ακτή Ελεφαντοστού

Ευρωπαϊκό κάλεσμα στον Ουαταρά για κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ακτή Ελεφαντοστού

Να προχωρήσει άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ανασυγκρότησης καλεί τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να στηρίξει έμπρακτα τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Συγχαρητήρια από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έλαβε ο Αλασάν Ουαταρά. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι ωμότητες που διαπράχθηκαν στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Υπό περιορισμό βρίσκεται ο Λοράν Γκμπαγκμπό.

Να προχωρήσει άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ανασυγκρότησης καλεί τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή της. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να στηρίξει έμπρακτα τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος Ουαταρά, που τη Δευτέρα εκτόπισε τελικά από την εξουσία, μετά από πολεμικές συγκρούσεις τεσσάρων μηνών, τον Λοράν Γκμπαγμπό, που αρνείτο να αποχωρήσει παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, έχει πλέον την ιστορική ευκαιρία να επουλώσει τα τραύματα από το βαθύ διχασμό στη χώρα του.

«Η ΕΕ αποδέχεται με ικανοποίηση τη δέσμευση του προέδρου Ουαταρά να εργαστεί για να αποκαταστήσει την εθνική συμφιλίωση, δηλώνει έτοιμη να στηρίξει την προσπάθεια της προτεινόμενης Επιτροπής Διαφάνειας και Συμφιλίωσης και ενθαρρύνει τον πρόεδρο Ουαταρά να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, που θα αντιπροσωπεύει όλες τις περιοχές της χώρας και όλες τις πολιτικές παρατάξεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή κοινότητα που είχε προχωρήσει στην επιβολή περιοριστικών κυρώσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού όσο διαρκούσε η διαμάχη με τον προηγούμενο πρόεδρο Γκμπαγκμπό, σκέφτεται πλέον να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και να προχωρήσει στο σχεδιασμό προγραμμάτων ανάπτυξης για την ταλαιπωρημένη δυτικοαφρικανική χώρα το συντομότερο δυνατό, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σε σχέση με τις αναφορές για ακρότητες που διαπράχθηκαν εις βάρος πολιτών, από τις δυνάμεις και των δύο πλευρών, η ΕΕ κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή Διερεύνησης παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συστάθηκε αυτό το μήνα από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, να πραγματοποιήσει έρευνα για την αξιοπιστία των καταγγελιών όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ομπάμα στηρίζει Ουαταρά

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού για την ανάληψη των καθηκόντων του «ως δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο» και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι ωμότητες που διαπράχθηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα, όποιοι και αν είναι οι υπεύθυνοι για αυτές.

Ομπάμα και Ουαταρά «δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το ρόλο της επιτροπής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και αυτόν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο πλαίσιο των ερευνών για τους δράστες των βιαιοτήτων».

Υπό περιορισμό ο Γκμπαγκμπό

Η κυβέρνηση Ουαταρά ανακοίνωσε αργά τη νύχτα ότι ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού βρίσκεται υπό περιορισμό.

Στο μεταξύ, το κόμμα του Γκμπαγκμπό κατήγγειλε «πραξικόπημα του γαλλικού στρατού» και κάλεσε τον νέο πρόεδρο της χώρας να καταδικάσει το «κυνήγι μαγισσών».

«Επιβεβαιώνουμε πως πρόκειται για ένα πραξικόπημα του γαλλικού στρατού. Καταδικάζουμε αυτή την επιχείρηση που δεν λύνει κανένα πρόβλημα και είχε ως στόχο την ανάληψη της προεδρίας διά της βίας από τον Ουαταρά» δήλωσε ο αρχηγός του Λαϊκού Μετώπου της Ακτής Ελεφαντοστού, Πασκάλ Αφι Ν’Γκουεσάν.

«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Λοράν Γκμπαγκμπό και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εθνική συμφιλίωση και τη σταθερότητα της χώρας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, τα γαλλικά στρατεύματα ανακάλυψαν μεγάλες κρύπτες με όπλα σε βίλες στο Αμπιτζάν, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν από τον πρώην πρόεδρο, Λοράν Γκμπαγκμπό.

Πρόκειται για όπλα, με τα οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος, όπως αναφέρεται στο BBC.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024