Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συλλήψεις σε διαδήλωση κατά της απαγόρευσης της μπούρκας στη Γαλλία

Συλλήψεις σε διαδήλωση κατά της απαγόρευσης της μπούρκας στη Γαλλία

Δύο γυναίκες με μπούρκα συνελήφθησαν στη Γαλλία μετά την έναρξη ισχύος του νόμου που απαγορεύει στις μουσουλμάνες να φορούν την ισλαμική ενδυμασία στους δημόσιους χώρους. Η γαλλική αστυνομία αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν τέθηκαν υπό κράτηση διότι φορούσαν τη μπούρκα (η παραβίαση επισύρει χρηματικό πρόστιμο), αλλά γιατί συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Παναγία των Παρισίων στην οποία δεν είχε δοθεί έγκριση.

Δύο γυναίκες με μπούρκα συνελήφθησαν στη Γαλλία μετά την έναρξη ισχύος του νόμου που απαγορεύει στις μουσουλμάνες να φορούν την ισλαμική ενδυμασία (μπούρκα ή νικάμπ) στους δημόσιους χώρους. Η γαλλική αστυνομία αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν τέθηκαν υπό κράτηση διότι φορούσαν τη μπούρκα (η παραβίαση επισύρει χρηματικό πρόστιμο), αλλά γιατί συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Παναγία των Παρισίων στην οποία δεν είχε δοθεί έγκριση.

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει δημοσίως την ενδυμασία που εκλαμβάνεται από τους περισσότερους μουσουλμάνους ως θρησκευτικό καθήκον. Ο νόμος εγκρίθηκε το 2010 από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση έπειτα από θυελλώδεις συζητήσεις και τέθηκε σε εφαρμογή το πρωί της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται ρητώς την ολόσωμη μπούρκα και το νικάμπ (το κάλυμμα κεφαλής που αφήνει μόνο μία λωρίδα για τα μάτια) στους δημόσιους χώρους, δηλαδή, στον δρόμο, τους δημόσιους κήπους, τους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Η παραβίαση επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παραβιάσουν τη νομοθεσία. Πολύ πιο αυστηρός είναι ο νόμος για όσους άνδρες αναγκάζουν τις συγγενείς τους να τα φορούν: θα πληρώνουν πρόστιμο ως 30.000 ευρώ, αντιμετωπίζοντας και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη.

Δεν είναι σαφές εάν οι γυναίκες που τέθηκαν υπό κράτηση θα κληθούν να καταβάλουν και πρόστιμο.

Κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων επικράτησε ένταση. Η αστυνομία αναφέρει ότι δεν είχε δοθεί έγκριση για τη συγκέντρωση. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο και συνελήφθησαν όταν αρνήθηκαν να το πράξουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πώς έζησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης το κρίσιμο πέναλτι του Ελ Κααμπί

Με κομμένη την ανάσα ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης παρακολουθεί και ξεσπά μόλις η μπάλα μπαίνει στα δίχτυα του Ντόουγκλας Λουίς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024