Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν αποκλείουν την ενίσχυση με όπλα των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, ΗΠΑ και Βρετανία

Δεν αποκλείουν την ενίσχυση με όπλα των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, ΗΠΑ και Βρετανία

Εξασθενημένο «βλέπει» πλέον το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC τόνισε ότι στόχος της προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων είναι να εφαρμόσουν σταθερή πίεση στον ηγέτη της Λιβύης, ώστε αυτός τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Καντάφι. Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει το Λονδίνο όπλα στους εξεγερμένους.

Εξασθενημένο «βλέπει» πλέον το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δίκτυο NBC τόνισε ότι στόχος της προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων είναι να εφαρμόσουν σταθερή πίεση στον ηγέτη της Λιβύης, ώστε αυτός τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία. Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει το Λονδίνο όπλα στους εξεγερμένους.

Κατά την ένατη ημέρα των συμμαχικών επιχειρήσεων στη χώρα, δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ σειρά εκρήξεων είχαν συνταράξει την Τρίπολη και νωρίτερα το βράδυ. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των «επιτιθέμενων αποικιοκρατών, σταυροφόρων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διεθνείς κυρώσεις και η στρατιωτική δράση, έχουν «εξασθενήσει σημαντικά» το καθεστώς του Καντάφι. «Αυτή τη στιγμή έχει χάσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της Λιβύης» επεσήμανε ο Ομπάμα.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενισχύσει με στρατιωτικό υλικό τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι. «Δεν το επιβεβαιώνω, αλλά και δεν το αποκλείω» είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε, έχει ήδη δώσει την συγκατάθεσή του για τη χορήγηση μη πολεμικού στρατιωτικού υλικού, όπως επικοινωνιακού εξοπλισμού, ιατρικών εφοδίων και πιθανώς και μέσων μετακίνησης προς τους εξεγερμένους στη Λιβύη.

«Σκοπεύουμε να εξετάσουμε όλες τις πιθανές προοπτικές για την παροχή βοήθειας στο λαό της Λιβύης, ώστε να προχωρήσουμε σε μια πιο ειρηνική και πιο σταθερή Λιβύη» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε στη συνέντευξή του ότι η ακολουθούμενη πολιτική, στο ζήτημα της Λιβύης δεν θα πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζεται σαν «Δόγμα Ομπάμα», καθώς κάθε χώρα στην περιοχή είναι διαφορετική.

Το γεγονός ότι ασκείται στρατιωτική πίεση στη Λιβύη, όπως επεσήμανε, «δεν σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο τριγυρνάμε στον κόσμο, προσπαθώντας, με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, να επιβάλουμε η να εγκαθιδρύσουμε, συγκεκριμένα πολιτικά καθεστώτα».

Και ο Βρετανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξοπλίσει η Βρετανία τους εξεγερμένους στη Λιβύη, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν έχει ληφθεί προς το παρόν μία τέτοια απόφαση.

«Το εμπάργκο όπλων ισχύει για όλη την επικράτεια της Λιβύης, αλλά την ίδια στιγμή η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και των περιοχών όπου κατοικούν πολίτες» δήλωσε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο Ντ.Κάμερον.

«Η άποψή μας είναι ότι αυτό δεν θα επέκλειε απαραιτήτως την παροχή βοήθειας σε όσους προστατεύουν τους πολίτες, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Επομένως, δεν το αποκλείουμε, αλλά δεν έχουμε λάβει και απόφαση να το πράξουμε» τόνισε.

Ο εξοπλισμός των Λίβυων αντικαθεστωτικών θα ήταν μία «ακραία» κίνηση, που θα απειλούσε να διχάσει τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε στη Ρώμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Μασάρι.

Μήνυμα Βρετανίας και Κατάρ προς τους Λίβυους

Η Βρετανία και το Κατάρ, δύο χώρες που πρωταγωνιστούν στη διεθνή συμμαχία κατά του καθεστώτος του Λίβυου ηγέτη, διεμήνυσαν στον λαό της χώρας ότι δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν στην προσπάθειά του να δομήσει ένα ειρηνικό μέλλον.

Η Βρετανία φιλοξένησε τη διεθνή συνδιάσκεψη της Τρίτης, κατά την οποία κράτη αλλά και οργανισμοί ενίσχυσαν την πίεση στον Καντάφι, να παραιτηθεί από την ηγεσία της Λιβύης, ξεκαθαρίζοντας ότι η στρατιωτική δράση θα συνεχιστεί, όσο αυτός θα απειλεί τον λαό του, εξαιτίας της διαμάχης με τους αντικαθεστωτικούς που του ζητούν να εγκαταλείψει άμεσα μετά από 41 χρόνια ηγεμονίας, την εξουσία.

Στη συνδιάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση ενός καινούργιου σχήματος που θα αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με την αραβική χώρα του Κατάρ να αναλαμβάνει να φιλοξενήσει την πρώτη συνάντηση του νέου οργανισμού.

«Όλη αυτή η πρωτοβουλία, η συνδιάσκεψη, η Ομάδα Επαφής, η διεθνής λύση, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο συνταγματάρχη Καντάφι, που λέει ότι εμείς δεν θα σου επιτρέψουμε να συνεχίσεις τις αγριότητες κατά του ίδιου του λαού σου» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο ομόλογός του από το Κατάρ Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζαζίμ αλ-Θάνι.

Σε άρθρο που δημοσιεύει την Τετάρτη αραβική εφημερίδα που έχει έδρα στο Λονδίνο, φιλοξενούνται τα συμπεράσματα της συνόδου, όπου δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο εξοπλισμού των εξεγερμένων ή σε λύση παροχής της δυνατότητας στον Μουαμάρ Καντάφι να διαφύγει σε χώρα επιλογής του στο εξωτερικό. Οι δύο αυτές πιθανότητες ήταν από τις ιδέες που ακούστηκαν ώστε να αποφευχθεί η παγίωση ενός αδιεξόδου στην κρίση της Λιβύης.

Μικρή ανάμιξη της Αλ Κάιντα στους αντικαθεστωτικούς

Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διαπιστώσει πολύ μικρή ανάμιξη της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Χεζμπολάχ ανάμεσα στις τάξεις των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, όπως κατέθεσε ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε επιτροπή Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ο ναύαρχος των ΗΠΑ, Τζέιμς Σταυρίδης, διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ δήλωσε σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ότι υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας των τρομοκρατικών οργανώσεων στο χώρο των εξεγερμένων, αλλά το θέμα ακόμα τελεί υπό στενή διερεύνηση, καθώς η Δύση τώρα αρχίζει να μαθαίνει περισσότερα για τους αντικαθεστωτικούς.

«Έχουμε κάποιες ενδείξεις ανάμιξης της Αλ Κάιντα και της Χεζμπολάχ» κατέθεσε ο κ.Σταυρίδης και προσέθεσε: «Γινόμαστε δέκτες αντιφατικών γεγονότων. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω ξεκάθαρα στοιχεία που να μου επιτρέπουν να πω ότι υπάρχει αξιόλογη παρουσία της Αλ Κάιντα ή άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης είτε στις τάξεις, είτε περιφερειακά των δυνάμεων των επαναστατών».

Ο ναύαρχος Σταυρίδης τόνισε στην αναφορά του ότι η έρευνες των υπηρεσιών κατέδειξαν ότι «οι ηγέτες των αντικαθεστωτικών είναι άντρες και γυναίκες με υπευθυνότητα, που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Καντάφι» και ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει να συλλέγει περισσότερες πληροφορίες για την αντιπολίτευση στη Λιβύη.

«Εξετάζουμε με μεγάλη προσοχή τον ιδεολογικό προσανατολισμό, την σύνθεση αλλά και τα στοιχεία της προσωπικότητας αυτών που αποτελούν την ηγεσία των δυνάμεων των εξεγερμένων» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024