Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπεραμύνεται της δράσης στη Λιβύη ο Ομπάμα - Διεθνής διάσκεψη στο Λονδίνο

Υπεραμύνεται της δράσης στη Λιβύη ο Ομπάμα – Διεθνής διάσκεψη στο Λονδίνο

Υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ περνά και επισήμως από την Τετάρτη η στρατιωτική επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι στο εξής υποστηρικτικός. «Σώσαμε αμέτρητες ζωές από τον τύραννο Καντάφι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας πως «σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων» του Λίβυου ηγέτη. Διεθνή διάσκεψη για την κρίση φιλοξενεί σήμερα, Τρίτη, το Λονδίνο, ενώ στο πεδίο των συγκρούσεων το καθεστώς οχυρώνει την πόλη Σύρτη, προκειμένου να καταφέρει να αποκρούσει τυχόν επίθεση των εξεγερμένων.

Τρίγκα Νότα

Υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ περνά και επισήμως από την Τετάρτη η στρατιωτική επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ θα είναι στο εξής υποστηρικτικός. «Σώσαμε αμέτρητες ζωές από τον τύραννο Καντάφι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας πως «σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων» του Λίβυου ηγέτη. Διεθνή διάσκεψη για την κρίση φιλοξενεί σήμερα, Τρίτη, το Λονδίνο.

Στο πεδίο των συγκρούσεων το καθεστώς οχυρώνει την πόλη Σύρτη, προκειμένου να καταφέρει να αποκρούσει τυχόν επίθεση των εξεγερμένων.

Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο
αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μεικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη.

Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μιζουράτα. «Πιστεύουμε ότι το καθεστώς προχωρά στην οχύρωση ολόκληρης της Σύρτης, εγκαθιδρύοντας φυλάκια ελέγχου και τοποθετώντας τεθωρακισμένα σε πολλά σημεία της πόλης» υποστήριξε ο Γκόρτνεϊ.

Οι αντικαθεστωτικοί έχουν ήδη υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ουκαΐλα και Μπιν Ζαουάντ.

«Σταματήσαμε την σφαγή»


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αιτία που ανεκόπη η «ολέθρια προέλαση» των στρατευμάτων του Μουαμάρ Καντάφι και η «σφαγή των αμάχων» ήταν η στρατιωτική δράση που ανέπτυξαν οι συμμαχικές δυνάμεις.

«Καταφέραμε καίριο πλήγμα στο σύστημα της αεράμυνάς του και έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που επιτρέπουν την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Καταστρέψαμε άρματα μάχης και στρατιωτικά μέσα, που είχαν καταλάβει πόλεις αλλά και εγκαταστάσεις, ενώ διακόψαμε την επικοινωνία με τις περισσότερες από τις πηγές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του καθεστώτος» είπε, τονίζοντας:

«Μπορώ πλέον σήμερα να ανακοινώσω ότι σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι».

Στη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη η διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη περνά στο ΝΑΤΟ. Όπως διευκρίνισε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν υποστηρικτικό ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα» και προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα «σφάλματα» που διαπράχθηκαν από την Ουάσινγκτον στο Ιράκ.

«Έχοντας συνείδηση των κινδύνων και του κόστους της στρατιωτικής επιχείρησης, είμαστε φυσικά επιφυλακτικοί απέναντι στη χρήση στρατιωτικής βίας για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Αλλά, όταν τα συμφέροντα και οι αξίες μας απειλούνται, έχουμε την ευθύνη να αναλάβουμε δράση» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την επιδίωξη της ανατροπής του Λίβυου ηγέτη με τη χρήση στρατιωτικής βίας.

«Είναι βέβαιο ότι η Λιβύη και ο υπόλοιπος κόσμος θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν ο Καντάφι δεν βρισκόταν πλέον στην εξουσία… Αλλά η διεύρυνση της αποστολής μας, για να περιλάβουμε τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος, θα ήταν σφάλμα» είπε, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο της εισβολής στο Ιράκ: «Η μεταβολή του καθεστώτος εκεί πήρε οκτώ χρόνια, στοίχισε χιλιάδες ζωές Αμερικανών και Ιρακινών και περί τα 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στη Λιβύη».

Διάσκεψη στο Λονδίνο

Νωρίτερα τη Δευτέρα, όπως αναφέρει το BBC, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Νικολά Σαρκοζί, Ντέιβιντ Κάμερον και Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Μουαμάρ Καντάφι «έχει χάσει τη νομιμοποίηση της διακυβέρνησης της Λιβύης, πρέπει να αποχωρήσει και οι Λίβυοι να αποφασίσουν για το πολιτικό τους μέλλον».

Σήμερα, Τρίτη, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποδέχεται στο Λονδίνο τους υπουργούς Εξωτερικών 35 χωρών (μεταξύ αυτών και η Αμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον), τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, καθώς και τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ, στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψη για την κατάσταση στη Λιβύη.

Στη διάσκεψη θα μετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, καθώς και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian, τόνισε την πρόθεση της τουρκικής διπλωματίας να αναλάβει άμεσα διαμεσολαβητικό-διαπραγματευτικό ρόλο, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, προκειμένου να τερματιστούν οι πολεμικές συγκρούσεις.

«Θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα, μέσω στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Αραβικής Διάσκεψης, αλλά και της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ δε μπορούμε να αγνοήσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού της Λιβύης. Οι αλλαγές δεν πρέπει να καθυστερήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αναστήθηκε» ο γιος Καντάφι

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε την Τρίτη στιγμιότυπα, που τα παρουσίασε ως υλικό ζωντανής κάλυψης, που παρουσίαζαν το γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Χαμίς, να συναντά οπαδούς του πατέρα του στον περίβολο της σκηνής του στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο παρουσιαστής του κρατικού καναλιού είπε ότι οι εικόνες, που παρουσίαζαν έναν άντρα εκπληκτικής ομοιότητας με τον Χαμίς Καντάφι, διαψεύδουν τις αναφορές αραβικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και ιστοσελίδων, ότι σκοτώθηκε όταν πιλότος αυτομόλησε, ρίχνοντας το αεροσκάφος του επάνω στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων του Καντάφι στην Τρίπολη.

Οι αρχές της Λιβύης ισχυρίζονται ότι παρόμοιες πληροφορίες αποτελούν μέρος της κατευθυνόμενης εκστρατείας παραπληροφόρησης, από τους εχθρούς της χώρας.

Ο Χαμίς είναι διοικητής της 32ης ταξιαρχίας, που από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές θεωρείται ότι αποτελεί το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Άλλες αναφορές από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας ΤΑΡ, κάνουν λόγο για ιδιωτικό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Μούσα Κούσα, τη Δευτέρα, στην Τυνησία. Πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας επιβεβαίωσε το ταξίδι, αναφέροντας πως η επίσκεψη έγινε «για προσωπικούς λόγους και ήταν ανεπίσημη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024