Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία σε δύο πόλεις της Συρίας μετά τις διαδηλώσεις

Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία σε δύο πόλεις της Συρίας μετά τις διαδηλώσεις

Την παρουσία του στρατού στη Ντεραά ενισχύει η συριακή κυβέρνηση φοβούμενη νέες διαδηλώσεις, ενώ οι στρατιώτες βγήκαν στους δρόμους και στο λιμάνι της Λαττάκειας. Παράλληλα, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της ορμής των διαδηλώσεων, απελευθερώθηκαν άλλοι 16 κρατούμενοι που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες. Καταδικάζει η Ουάσινγκτον, αλλά αποκλείει επέμβαση παρόμοια με εκείνη στη Λιβύη. Να άρει την ισχύ των νόμων έκτακτης ανάγκης σκοπεύει η Δαμασκός, χωρίς όμως να δίνει χρονοδιάγραμμα.

Ψυχογιός Βασίλης

Την παρουσία του στρατού στη Ντεραά ενισχύει η συριακή κυβέρνηση φοβούμενη νέες διαδηλώσεις, ενώ οι στρατιώτες βγήκαν στους δρόμους και στο λιμάνι της Λαττάκειας. Παράλληλα, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της ορμής των διαδηλώσεων, απελευθερώθηκαν άλλοι 16 κρατούμενοι που συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες.

Tην Κυριακή, η εκπρόσωπος της συριακής προεδρίας Μπουτάινα Σαμπάν επανέλάβε πως ο πρόεδρος Άσαντ σκοπεύει να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς όμως να αναφέρει πότε. Η άρση των μέτρων, που βρίσκονται σε ισχύ από το 1963, είναι από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν επίσημα πως τις δύο τελευταίες ημέρες στις συγκρούσεις στη Λαττάκεια σκοτώθηκαν δέκα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και «δύο ένοπλα στοιχεία». Εκτός από αυτούς τους δώδεκα νεκρούς, εκτιμάται ότι στην πόλη τραυματίστηκαν 200 άτομα.

Ο πληθυσμός της πόλης δεν ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, αλλά είναι ετερογενής σε σημαντικό βαθμό: Οι περισσότεροι κάτοικοι του κέντρου είναι Σουνίτες, ενώ στους γύρω οικισμούς κατοικούν Αλεβίτες, μικρές αριθμός Χριστιανών, Τούρκοι και άλλες ομάδες.

Παράλληλα, η συριακή Αστυνομία ανακοίνωσε πως ανάμεσα σε όσους τέθηκαν υπό κράτηση τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται και δύο άτομα με αμερικανική υπηκοότητα. Ο ένας από αυτούς, σύμφωνα με τη συριακή αστυνομία, «ομολόγησε» ότι πούλησε σε φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες σε γυναίκα από την Κολομβία.

Το κύμα των διαδηλώσεων, που είχε ξεκινήσει από τη Ντεραά, κατέληξε ακόμη και σε εμπρησμό γραφείων του κυβερνώντος κόμματος -κάτι που θα ήταν μέχρι πρότινος αδιανόητο, σημειώνει το Reuters.

Επίκεντρο των διαδηλώσεων είναι η σιωπηρή καθιστική διαμαρτυρία στο τζαμί αλ-Ομάρι, η οποία συνεχίζεται την Κυριακή.

Τον πρώτο ρόλο στην Ντεραά μέχρι στιγμής έχει παίξει η μυστική αστυνομία και οι δυνάμεις καταστολής, και λιγότερο ο στρατός. Οργανώσεις ακτιβιστών αναφέρουν πως την τελευταία εβδομάδα μέσα και γύρω από την πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους 55 άτομα.

Την Κυριακή ανακοινώθηκε η απελευθέρωση άλλων 16 κρατουμένων που είχαν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε εμφάνισή της την Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή, υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον «αποδοκιμάζει έντονα τη βία στη Συρία».

Η ίδια όμως έσπευσε να διευκρινίζει πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν προς το παρόν να επέμβουν στη Συρία με τρόπο παρόμοιο με εκείνον στη Λιβύη, λέγοντας πως οι δύο περιπτώσεις είναι ξεχωριστές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024