Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε κλοιό κανταφικών δυνάμεων η Μιζουράτα, συνεχίζονται οι δυτικές επιδρομές

Σε κλοιό κανταφικών δυνάμεων η Μιζουράτα, συνεχίζονται οι δυτικές επιδρομές

Δραματικές ώρες στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι να καταλαμβάνουν κατά πληροφορίες το λιμάνι της πόλης και να εγκλωβίζονται χιλιάδες ξένοι εργάτες που επεδίωκαν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη διά θαλάσσης. Οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά άρματα μάχης του καθεστώτος στα περίχωρα της Μιζουράτα. Σφοδρές μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κανταφικών δυνάμεων και στην στρατηγικής σημασίας πόλη Αντζαμπίγια στην ανατολική Λιβύη. Διαβουλεύσεων συνέχεια σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο, συνεδριάζουν στο Λονδίνο εκπρόσωποι των χωρών που μετέχουν στην «Αυγή της Οδύσσειας».

Δραματικές ώρες στη Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι να καταλαμβάνουν κατά πληροφορίες το λιμάνι της πόλης και να εγκλωβίζονται χιλιάδες ξένοι εργάτες που επεδίωκαν να διαφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη διά θαλάσσης. Οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά άρματα μάχης του καθεστώτος στα περίχωρα της Μιζουράτα, με την επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» να έχει περάσει σε δεύτερη φάση με πλήγματα κατά χερσαίων δυνάμεων μετά την εξουδετέρωση της λιβυκής αεροπορίας.

Οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης στρατιωτική βάση του καθεστώτος στην περιοχή Ταζούρα, 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Επιδρομές πραγματοποιούνται και στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι στο νότο της Λιβύης.

Στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων προς άρση του αδιεξόδου σχετικά με το ρόλο της Συμμαχίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στο Λονδίνο συναντώνται εκπρόσωποι των χωρών που μετάσχουν στην «Αυγή της Οδύσσειας».

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ περιπολούν από την Τετάρτη ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων.

Λίβυος αξιωματούχος ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Reuters ότι υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων και το καθεστώς χρειάζεται να εισάγει προμήθειες. Ο ίδιος δήλωσε ότι πλοίο με καύσιμα κατευθύνεται στην Τρίπολη, αλλά μπορεί να αναχαιτιστεί και να βομβαρδιστεί από τις δυτικές δυνάμεις.

Επιδρομές και σφοδρές μάχες

Στη Μιζουράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, μαρτυρίες κατοίκων ανέφεραν ότι τα άρματα μάχης του Καντάφι αποσύρθηκαν από τις θέσεις τους έπειτα από αεροπορική επίθεση των δυτικών δυνάμεων. Εν συνεχεία επέστρεψαν στο κέντρο της πόλης, όπου και παραμένουν, και ξεκίνησαν νέο γύρο βομβαρδισμών.

Κάτοικος της πόλης δήλωσε στο Reuters ότι τα στρατεύματα του καθεστώτος ανέκτησαν τον έλεγχο στο λιμάνι της Μιζουράτα. Στο λιμάνι έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες ξένοι εργαζόμενοι, κυρίως από την Αίγυπτο και την υποσαχάρια Αφρική, που ήλπιζαν να διαφύγουν διά θαλάσσης.

Οι δυτικές δυνάμεις χτυπούν εδώ και ένα 24ωρο θέσεις των κανταφικών δυνάμεων στην πόλη της δυτικής Λιβύης. Ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν επιτύχει να εμποδίσουν τα τεθωρακισμένα του στρατού του Καντάφι, να περικυκλώσουν τα προπύργια των αντικαθεστωτικών, ή να εκτοπίσουν τα στρατεύματά του από στρατηγικούς κόμβους στην ανατολική Λιβύη.

Σφοδρές μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κανταφικών δυνάμεων μαίνονται την ίδια στιγμή στην στρατηγικής σημασίας πόλη Αντζαμπίγια στην ανατολική Λιβύη. Οι κάτοικοι της πόλης που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους κάνουν λόγο για σφοδρά πυρά και φλεγόμενα σπίτια.

Η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» έχει περάσει σε νέα φάση με τον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Λιβύη να δηλώνει ότι η αεροπορική δύναμη του καθεστώς καταστράφηκε και πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος σε σημεία όπου απειλείται ο άμαχος πληθυσμός.

Θα χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για να καταστραφεί ο στρατός του Καντάφι, αλλά όχι μήνες, δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Το λιβυκό καθεστώς ανέφερε ότι στη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης των ξένων δυνάμεων το βράδυ της Τετάρτης χτυπήθηκε συνοικία με αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων και τα ξημερώματα της Πέμπτης έγινε επίδειξη 18 σορών σε δημοσιογράφους.

Ισχυρές εκρήξεις και πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας ακούστηκαν και νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των δυτικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης. Γαλλικά μαχητικά χτύπησαν αεροπορική βάση στην κεντρική Λιβύη τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024