Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουόρεν Κρίστοφερ

Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουόρεν Κρίστοφερ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουόρεν Κρίστοφερ, ο οποίος συνέβαλε στην επίτευξη ειρήνης στη Βοσνία και διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων στο Ιράν, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 85 ετών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουόρεν Κρίστοφερ, ο οποίος συνέβαλε στην επίτευξη ειρήνης στη Βοσνία και διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων στο Ιράν, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 85 ετών, μετέδωσε το CNN.

Ο θάνατός του επήλθε από επιπλοκές από τον καρκίνο των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Ο Γουόρεν Κρίστοφερ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 1993 έως το 1997 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ήταν ένας εξαιρετικός διαπραγματευτής του παρασκηνίου.

«Το να ακούς προσεκτικά ίσως είναι το μυστικό όπλο. Το παρατήρησα πριν από λίγο καιρό, είμαι καλύτερος ακροατής από ό,τι ομιλητής» είχε πει το 1981, όταν ακόμη ήταν υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.

Αυτό το «μυστικό όπλο» τον βοήθησε να ξεπερνά διπλωματικές κρίσεις και να φέρνει κοντά αντιπάλους.

Το 1995 παρενέβη κατά τις κρίσιμες τελευταίες ημέρες των συνομιλιών που οδήγησαν στην συμφωνία του Ντέιτον, που οδήγησε στο τέλος του εμφυλίου στη Βοσνία.

Ως υπουργός Εξωτερικών αφιέρωσε πολύ χρόνο στο Μεσανατολικό. Πραγματοποίησε 18 ταξίδια στην περιοχή επιδιώκοντας την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και της Χεζμπολάχ. Το 1994 ήταν παρών στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ.

Ο Γουόρεν Κρίστοφερ δεν ήταν μόνο εξαιρετικός διπλωμάτης, αλλά και πολύ κομψός. Το περιοδικό People κάποτε τον κατέταξε ανάμεσα στους πιο καλοντυμένους άντρες της Αμερικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024