Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολύνεκρες μάχες στη Βεγγάζη, παρά την εκεχειρία του καθεστώτος Καντάφι

Πολύνεκρες μάχες στη Βεγγάζη, παρά την εκεχειρία του καθεστώτος Καντάφι

Απτόητος φαίνεται ότι συνεχίζει ο Καντάφι τις επιχειρήσεις κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο οι στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη της Βεγγάζης, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντιπάλων του, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες. Επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Λιβύης. Εκατοντάδες Λίβυοι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη.

Απτόητος φαίνεται ότι συνεχίζει ο Καντάφι τις επιχειρήσεις κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων. Το Σάββατο οι στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη της Βεγγάζης, ένα από τα τελευταία προπύργια των αντιπάλων του.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.
{{{ map }}}
Χαρακτηριστική ήταν η φράση-πρόβλεψη που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα:

«Την Παρασκευή βρίσκονταν σε απόσταση 60χλμ μακριά, σήμερα βρίσκονται 20χλμ από την πόλη και μπορούν να φτάσουν εδώ σε μισή ώρα ή 90 λεπτά» δήλωσε στο Reuters ο Χαλίντ Αχμέντ.

Η επίθεση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με την πόλη να δέχεται συντονισμένα πυρά πυροβολικού, ενώ οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να καταρρίψουν μαχητικό αεροσκάφος.

Εκατοντάδες πολίτες εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιτάν, στα δυτικά της χώρας.

Βλήματα όλμων έπεσαν και στην πόλη Μιζουράτα, η οποία επίσης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Οι κάτοικοι δηλώνουν στα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι εξακολουθούν να είναι χωρίς νερό.

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες

Θολό είναι το τοπίο σχετικά με τις συνθήκες της επίθεσης. Αρχικά ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Κάιμ, κατηγόρησε τους εξεγερμένους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός επιτιθέμενοι σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς στην αλ Μάγκρουν, περίπου 80χλμ νότια της Βεγγάζης.

«Ένοπλες ομάδες άρχισαν εδώ και μερικά λεπτά να επιτίθενται [εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης] στην πόλη Αλ Μάγκρουν. Ο Στρατός δεν ανταπέδωσε τα πυρά τους, διότι δεν έχουμε σκοπό να παραβιάσουμε την κατάπαυση του πυρός» ισχυρίστηκε.

«Είναι ένας λόγος που οι διεθνείς παρατηρητές θα όφειλαν να έλθουν το συντομότερο δυνατόν, διότι εάν δεν συμβεί αυτό οι κατηγορίες της μιας πλευράς εναντίον της άλλης δεν πρόκειται να πάψουν» κατέληξε.

Αργότερα άλλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι παραβιάζουν την εκεχειρία, αποδίδοντας τις εχθροπραξίες στους αντιπάλους του καθεστώτος.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει «καθηλώσει» στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη, σεβόμενη την εκεχειρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024