Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πυρκαγιές στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, νέος σεισμός 6 βαθμών

Πυρκαγιές στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, νέος σεισμός 6 βαθμών

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6 βαθμών, σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ανατολικά του Τόκιο, με επίκεντρο σε διαφορετικό σημείο από εκείνο του σεισμού - γίγαντα. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το πυρηνικό θρίλερ, καθώς φωτιές ξεσπούν η μια μετά την άλλη στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Νταϊτσί της Φουκουσίμα. Επέστρεψαν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6 βαθμών, σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) ανατολικά του Τόκιο, με επίκεντρο σε διαφορετικό σημείο από εκείνο του σεισμού – γίγαντα. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το πυρηνικό θρίλερ, καθώς φωτιές ξεσπούν η μια μετά την άλλη στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Νταϊτσί της Φουκουσίμα.

Οι εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις επέστρεψαν στις θέσεις τους, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει εσπευσμένα λίγες ώρες πριν υπό το φόβο έκθεσης σε ραδιενέργεια.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα εγκατέλειψαν το σημείο, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί.

Ο Γιουκίο Εντάνο δήλωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν μειωθεί και από 1.000 μιλισερβέτ (mSv) βρίσκονται στα 600-800 mSv, αλλά παραμένουν άνω των φυσιολογικών ορίων.

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό στο πυρηνικό εργοστάσιο, εξαιτίας του κινδύνου να εκτεθούν σε ραδιενέργεια. Είμαστε σε επιφυλακή» είπε νωρίτερα.

Την Τετάρτη ξέσπασε νέα πυρκαγιά στον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο 4. Η τηλεόραση της Ιαπωνίας αναμετέδωσε πλάνα από τον τόπο της φωτιάς, που έδειχναν πυκνά σύννεφα καπνού να καλύπτουν το κτήριο.

Αργότερα, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές. Ωστόσο, καπνός άρχισε να βγαίνει και από τον αντιδραστήρα νούμερο 3.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε και η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού. Ένα ελικόπτερο του ιαπωνικού στρατού απογειώθηκε για να ρίξει νερό σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στο πλαίσιο των προσπαθειών ψύξης του, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Έντονη είναι η ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.

Τα συνεργεία που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι εκρήξεις στους ατομικούς αντιδραστήρες του σταθμού Νταϊτσί στη Φουκουσίμα, κατέφυγαν από νωρίς σε αυτή τη λύση ανάγκης που προβλέπει το ράντισμα με θαλασσινό νερό αναμεμιγμένο με βορικό οξύ των ράβδων του αντιδραστήρα μέσα στη δεξαμενή συγκέντρωσης, ώστε να μην υπερθερμανθούν και οδηγηθούν στη φάση της τήξης και της αλυσιδωτής, ανεξέλεγκτης πια, πυρηνικής διάσπασης.

Ήδη, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απηύθυνε το αίτημα για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, αφού οι ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.

Αμερικανική βοήθεια

Σύμφωνα με τον Γιουκίο Εντάνο, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή. «Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο «ετοιμάζεται» να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Οι Αμερικανοί «συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη» πρόσθεσε.

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Το Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Να εγκαταλείψουν τη χώρα καλούνται οι Γάλλοι

Η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τους υπηκόους της στο Τόκιο να εγκαταλείψουν την περιοχή και είτε να επιστρέψουν στη Γαλλία είτε να μετακινηθούν νοτιότερα.

Επίσης αεροσκάφη της Air France θα μεταβούν στο Τόκιο για να παραλάβουν Γάλλους υπηκόους. Ήδη δύο αεροσκάφη έχουν απογειωθεί και μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024