Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πυρηνικός εφιάλτης διαρκείας στην Ιαπωνία, προσπάθειες για την ψύξη του αντιδραστήρα

Πυρηνικός εφιάλτης διαρκείας στην Ιαπωνία, προσπάθειες για την ψύξη του αντιδραστήρα

Στην εκτίμηση ότι η έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα επηρέασε την καρδιά του αντιδραστήρα 2 του συγκροτήματος της Φουκουσίμα προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιτείνοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης στο πυρηνικό σταθμό. Την ίδια ώρα, με ρίψεις νερού αλλά και με ξένη βοήθεια οι Ιάπωνες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ώστε να αποφευχθεί η τήξη και μία μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας που θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους.

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Στην εκτίμηση ότι η έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα επηρέασε την καρδιά του αντιδραστήρα 2 του συγκροτήματος της Φουκουσίμα προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιτείνοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης στο πυρηνικό σταθμό.

Την ίδια ώρα, με ρίψεις νερού αλλά και με ξένη βοήθεια οι Ιάπωνες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ώστε να αποφευχθεί η τήξη και μία μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας που θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ, η έκρηξη, που οφειλόταν στην παρουσία του εύφλεκτου υδρογόνου στο κτίριο, μπορεί να προκάλεσε ζημιές στο βασικό περίβλημα του αντιδραστήρα, μέσα στο οποίο υπάρχει το πυρηνικό καύσιμο και το νερό που υπό κανονικές συνθήκες εξατμίζεται και κινεί τις γεννήτριες.

Υπάρχει μια «πιθανότητα βλάβης στον πυρήνα» στη μονάδα 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ. «Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι λιγότερη από 5%», σημείωσε.

Η ΙΑΕΑ αναφέρει ακόμα ότι το κέλυφος στους σταθμούς 1 και 3, όπου σημειώθηκαν εκρήξεις την Κυριακή και την Τρίτη, είναι άθικτο.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στη μονάδα 4 του ίδιου σταθμού, οι Αρχές της χώρας αναφέρουν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκαν «θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία».

Άλλες τρεις μονάδες, η Φουκουσίμα Νταΐνι, η Οναγκάουα και η Τοκάι είναι ασφαλή και σε σταθερή κατάσταση προσθέτει η ΙΑΕΑ. Και στις τρεις μονάδες είχαν παρατηρηθεί προβλήματα μετά το σεισμό αλλά όπως φαίνεται η κατάσταση σταθεροποιήθηκε.

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι του σταθμού της Φουκουσίμα ανέφεραν ότι θα ζητήσουν τη βοήθεια του ιαπωνικού και του αμερικανικού στρατού ώστε να ρίξουν από ελικόπτερα νερό στους αντιδραστήρες. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν ότι θα ψυχούν οι καρδιές των αντιδραστήρων και θα αποφευχθεί το σενάριο της ολικής τήξης του πυρηνικού καύσιμου.

Η Tokyo Electric Company που διαχειρίζεται το συγκρότημα εκτιμά ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από ραδιενέργεια είναι μικρότερος από την απευθείας προσέγγιση στην υδατοδεξαμενή του αντιδραστήρα, το νερό της οποίας μπορεί να βράζει ή να εξατμίζεται.

Πάντως αμέσως μετά την έκρηξη, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αέρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο τετραπλασιάστηκαν. Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8:30 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα) έφθασε στις 8.217 μονάδες μέτρησης από 1.941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη. Στην ενημέρωση προς την ΙΑΕΑ αναφέρεται ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό έφτασε μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ (mSv). Σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, δόσεις πάνω από 1.000 mSV είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσαν συμπτώματα.

Αργότερα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της περιφέρειας Φουκουσίμα μειώθηκαν. Ανησυχία προκαλεί, όμως, το γεγονός ότι μικρή άνοδος της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού.

«Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Καταβάλλουμε όλες τις δυνατές
προσπάθειες για να επιλύσουμε το πρόβλημα», προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ενώ της έχει ζητήσει να αποστείλει στη χώρα ομάδα τεχνικών.

Οι Αρχές έχουν απομακρύνει τον πληθυσμό από ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό σταθμό ενώ στους κατοίκους μέχρι τα 30 χιλιόμετρα από το σταθμό έχουν χορηγηθεί προληπτικά ταμπλέτες ιωδίου. Έχει ακόμη επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από το σταθμό. Πέρα από το όριο αυτό οι πτήσεις συνεχίζονται κανονικά.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες μετασεισμοί έχουν καταγραφεί από την περασμένη Παρασκευή. Αργά το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) σημειώθηκε ένας από τους πιο ισχυρούς μετασεισμούς μεγέθους 6 βαθμών. Το επίκεντρο ήταν νοτιοδυτικά του Τόκιο. Η δόνηση έγινε αισθητή στο Τόκιο, όπου σείστηκαν κτίρια χωρίς να αναφερθούν άλλα προβλήματα.

Ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική κρίση

Στο άλλο μέτωπο, αυτό των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του σεισμού, οι Αρχές έχουν αποδυθεί στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα βασικά εφόδια για τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους, χωρίς να σταματούν την προσπάθεια για εξεύρεση επιζώντων, παρά τα ισχνά αποτελέσματα.

Εκατομμύρια άλλα άτομα υποφέρουν από έλλειψη νερού και τροφίμων ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες που πλησιάζουν το μηδέν. «Ο κόσμος έχει εξαντληθεί, σωματικά και πνευματικά», δήλωσε ο Γιασουνόμπου Σασάκι, διευθυντής σχολείου που μετατράπηκε σε καταφύγιο στο Ρικουζεντακάτα, πόλη 24.500 κατοίκων που σχεδόν ισοπεδώθηκε.

Σύμφωνα με έρευνα του Kyodo News, οι Αρχές έχουν χάσει επαφή με 30.000 άτομα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των θυμάτων.

Επισήμως ο επιβεβαιωμένος αριθμός νεκρών και αγνοουμένων από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέβηκε σε σχεδόν 11.000. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 3.373 ανθρώπων σε 12 νομαρχίες, όπως και ότι 6.746 παρέμεναν αγνοούμενοι.

Παραταύτα, την Τρίτη βρέθηκε ζωντανή μια 70χρονη γυναίκα, τέσσερις μέρες μετά το δολοφονικό τσουνάμι. Έπασχε από υποθερμία αλλά είχε τις αισθήσεις της. Ήταν μέσα στο σπίτι της, το οποίο είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι. Ακόμα, ζωντανός βρέθηκε και ένας άνδρας στην πόλη Ισιμάκι της επαρχίας Μιγιάκι, πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Προληπτικά μέτρα από τρίτες χώρες

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ συνέστησε στο προσωπικό του και στις οικογένειές του που βρίσκονται στις δύο βάσεις του στην Ιαπωνία να λάβουν προφυλάξεις, όπως και να περιορίσουν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες, μετά τον εντοπισμό χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Η φύση των μέτρων αυτών είναι αυστηρά προληπτική, αναφέρουν οι στρατιωτικές Αρχές. Όπως έγινε γνωστό, μέλη του πληρώματος του 7ου στόλου των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης έχουν εκτεθεί σε πολύ μικές ποσότητες ραδιενέργειας.

Επιπλέον, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μετακινεί την πρεσβεία της από το Τόκιο στην Οσάκα λόγω του κινδύνου ραδιενεργής μόλυνσης. Το Τόκιο απέχει 270 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα.

Τέλος, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι μέχρι νεοτέρας οι πτήσεις της για το Τόκιο από την Φρανκφούρτη θα προσγειώνονται στην Ναγκόγια και οι πτήσεις από Μόναχο στην Οσάκα και μάλιστα θα διαθέτει μικρότερα αεροσκάφη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024