Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμπόλεμη ζώνη η Λιβύη, στο προσκήνιο διεθνής επέμβαση

Εμπόλεμη ζώνη η Λιβύη, στο προσκήνιο διεθνής επέμβαση

Τρίτη εβδομάδα εξέγερσης στη Λιβύη με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι να επιχειρούν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και άρματα μάχης να ανακαταλάβουν πόλεις στα ανατολικά και δυτικά της χώρας που έχουν περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Αεροπορικές επιδρομές στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ, επιθέσεις στην Αλ Ζαουίγια. Στο προσκήνιο η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη. «Το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές» δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Αγωνιώδης έκκληση από τα Ηνωμένα Έθνη για ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα των συγκρούσεων.

Τρίτη εβδομάδα εξέγερσης στη Λιβύη με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι να επιχειρούν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και άρματα μάχης να ανακαταλάβουν στρατηγικής σημασίας πόλεις στα ανατολικά και δυτικά της χώρας που έχουν περάσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Αεροπορικές επιδρομές στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ, επιθέσεις στην Αλ Ζαουίγια. Δεκάδες νεκρούς μετρούν οι αντικαθεστωτικοί, και εκφράζουν φόβους ότι ο Καντάφι μπορεί να βομβαρδίσει τις πετρελαιοπηγές…

Εν μέσω αεροπορικών επιδρομών και αιματηρών συγκρούσεων στη Λιβύη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης.

Την ίδια στιγμή ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σααντί, δηλώνει σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι εάν ο πατέρας του παραιτηθεί η χώρα θα βυθιστεί σε εμφύλιο και θα μετατραπεί σε νέα Σομαλία, όπου οι φυλές θα μάχονται μεταξύ τους.

Και ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί το Παρίσι, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ότι «συνωμοτούν ώστε να διαιρεθεί η Λιβύη».

Στο προσκήνιο βρίσκεται σταθερά η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς να επισημαίνουν αμφότεροι τη Δευτέρα πως για την όποια στρατιωτική δράση απαιτείται διεθνής συναίνεση.

Σε κάθε περίπτωση η Συμμαχία προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επισημαίνει ότι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις του καθεστώτος Καντάφι κατά του άμαχου πληθυσμού, η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να μείνουν απαθείς.

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τη Λιβύη εν μέσω της αναταραχής, αναφέρει ο ΟΗΕ και απευθύνει επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 114 εκατ. ευρώ για 600.000 ανθρώπους που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια εντός της Λιβύης, καθώς και για άλλους 400.000 που θεωρείται ότι θα φύγουν μεσοπρόθεσμα από τη χώρα.

«Η έκκληση βασίζεται σε ένα σενάριο που προβλέπει ότι μέχρι 400.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν την Λιβύη -συμπεριλαμβανομένων και των 200.000 που έχουν ήδη φύγει- και πως άλλοι 600.000 στο εσωτερικό της χώρας έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα έφθασαν, εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα της Δευτέρας άλλοι 1.000 μετανάστες από τη βόρεια Αφρική. Από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν φθάσει στη Λαμπεντούζα αρκετές χιλιάδες μετανάστες, με την ιταλική κυβέρνηση να φοβάται ακόμη μεγαλύτερο κύμα προσφύγων από τις χώρες τις βορείου Αφρικής.

Βομβαρδισμοί και συγκρούσεις

Το καθεστώς Καντάφι εξαπέλυσε τη Δευτέρα αεροπορικές επιθέσεις στο στρατηγικής στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ρας Λανούφ -πετρελαϊκός κόμβος που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, της γενέτειρας και προπυργίου του Καντάφι. Χερσαίες δυνάμεις προελαύνουν προς την παράκτια πόλη, επιχειρώντας να την ανακαταλάβουν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως χτυπήθηκε αυτοκίνητο που μετέφερε μία οικογένεια και τουλάχιστον ένας άνδρας σκοτώθηκε. Στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι έχει περάσει, εν τω μεταξύ, η πόλη Μπιν Τζαουάντ, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Ρας Λανούφ.

Οι αντικαθεστωτικοί επιχειρούν να αποκρούσουν τις δυνάμεις του Λίβυου συνταγματάρχη, μετρώντας δεκάδες νεκρούς. Ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στην πόλη Μιζουράτα ξεπερνά τους 20. Δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν και νέα επίθεση τη Δευτέρα στην στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Ζαουίγια, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη.

Οι αντικαθεστωτικοί στην ανατολική Λιβύη φοβούνται ότι ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να αντιδράσει σαν «πληγωμένος λύκος» και να επιτεθεί στις πετρελαιοπηγές, εάν η Δύση δεν προσπαθήσει να τον σταματήσει με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών από την Βεγγάζη.

«Η Δύση πρέπει να κινητοποιηθεί αλλιώς αυτός ο τρελός [Καντάφι] θα κάνει κάτι στις πετρελαιοπηγές. Είναι σαν ένας πληγωμένος λύκος. Αν δεν επέμβει η Δύση με αεροπορικές επιδρομές σε στρατηγικούς στόχους, θα σταματήσει την παραγωγή των πετρελαιοπηγών» προειδοποίησε ο Μουστάφα Γεριάνι.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως «τελευταίο χαρτί» του την διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024