Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαδηλώσεις κατά του Καντάφι στην Τρίπολη, μάχες και βομβαρδισμοί στη χώρα

Διαδηλώσεις κατά του Καντάφι στην Τρίπολη, μάχες και βομβαρδισμοί στη χώρα

«Ημέρα αναμέτρησης» χαρακτηρίζεται η σημερινή για τη Λιβύη, καθώς οι αντικαθεστωτικοί διαδηλώνουν στην Τρίπολη και οι δυνάμεις του Καντάφι -που έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα- απαντούν με δακρυγόνα, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters. Μάχες στην πόλη Ζαουίγια, κοντά στην Τρίπολη, και στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στα ανατολικά. Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις πόλεις Μπρέγκα και Ατζνταμπίγια. «Νίκη ή θάνατος» φωνάζουν οι αντικαθεστωτικοί και απορρίπτουν το ενδεχόμενο διαλόγου με το καθεστώς. Αγωνία για τους Ολλανδούς πεζοναύτες που κρατούνται στη Λιβύη...

Μποζανίνου Τάνια

«Ημέρα αναμέτρησης» χαρακτηρίζεται η σημερινή για τη Λιβύη, καθώς οι αντικαθεστωτικοί διαδηλώνουν στην Τρίπολη και οι δυνάμεις του Καντάφι -που έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα- απαντούν με δακρυγόνα, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters.

Εκατοντάδες αντίπαλοι του Καντάφι συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής στη συνοικία Τατζούρα της Λιβύης, φωνάζοντας «ο Καντάφι είναι εχθρός του Θεού». Μάχες έχουν ξεσπάσει, εν τω μεταξύ, στην πόλη Ζαουίγια, 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, και στο πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στα ανατολικά.

Για «νίκη ή θάνατο» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, καλώντας τους Λίβυους «να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα».

Νωρίτερα, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις πόλεις Μπρέγκα και Ατζνταμπίγια, ενώ οι αντικαθεστωτικοί απορρίπτουν το ενδεχόμενο διαλόγου με το καθεστώς και ζητούν την απομάκρυνση του Λίβυου ηγέτη για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδια σημεία ελέγχου στην πρωτεύουσα, προκειμένου να αποτρέψουν τη διεξαγωγή των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Παράλληλα, έχει διακοπεί η πρόσβαση στο Ίντερνετ, τόσο στην Τρίπολη όσο και στη Βεγγάζη.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι έχει απαγορευτεί στους ξένους δημοσιογράφους η μετακίνησή τους από τα ξενοδοχεία, με το πρόσχημα ότι «στοιχεία της Αλ Κάιντα προετοιμάζουν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών» προκειμένου να ξεσπάσουν επεισόδια.

Νέοι βομβαρδισμοί

Σύμφωνα με το Reuters, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ατζνταμπίγια, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξε και ρίψη ρουκετών. Επίσης, τον βομβαρδισμό στόχων στην πόλη Μπρέγκα μετέδωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, αλλά περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Στόχοι βομβαρδισμών έγιναν και χθες, Πέμπτη, οι ίδιες πόλεις. Οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβαρδίζουν διάφορα σημεία, προκειμένου να επανακαταλάβουν τις ανατολικές περιοχές, που προς το παρόν βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταρτών.

Ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία και απειλεί με «νέο Βιετνάμ» εάν το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ αναλάβουν στρατιωτική δράση. «Χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν» είπε, προειδοποιώντας και πάλι ότι το καθεστώς έχει τη δυνατότητα να εξοπλίσει εκατομμύρια πολίτες.

Μάχες στην Ζαουίγια

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του Καντάφι και αντικαθεστωτικών, που έχουν τον έλεγχο της παραθαλάσσιας πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Κάτοικοι της πόλης είχαν δηλώσει από το πρωί σε ξένα πρακτορεία ειδήσεων ότι ο στρατός του Καντάφι τους έχει περικυκλώσει με βαριά εξοπλισμένες μονάδες και άρματα μάχης. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι διαθέτουν ανεπαρκή εξοπλισμό, προερχόμενο κυρίως από στρατιωτικά φυλάκια που εγκαταλείφθηκαν από τους άνδρες τους τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και ελάχιστο ιατρικό υλικό.

Παρόλα αυτά δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν.

Οι αντάρτες του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου στην ανατολική Λιβύη ξεκαθαρίζουν ταυτόχρονα ότι δεν διαπραγματεύονται όσο ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει στην εξουσία. Ο Αχμεντ Τζαμπρίλ, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ που είναι επικεφαλής του Συμβουλίου το οποίο εδρεύει στη Βεγγάζη, θεωρεί ότι χρειάζεται αεροπορική επιδρομή στη χώρα για να στηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα βοηθήσει τους αντάρτες να ανατρέψουν τον Καντάφι.

«Αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις θα αφορούν μόνο ένα πράγμα: πώς ο Καντάφι θα φύγει από τη χώρα ή θα εγκαταλείψει την εξουσία για να σωθούν ζωές. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να διαπραγματευτούμε» είπε ο Τζαμπρίλ στο Reuters μιλώντας εκ μέρους του Αμπντέλ Τζαλίλ. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε πολιτική λύση. Θέλουμε να τον περάσουμε από δίκη αλλά αν δεν του δώσουμε μια διέξοδο, γνωρίζουμε ότι θα σκοτωθεί και άλλος κόσμος» υποστήριξε.

Αγωνία για τους Ολλανδούς πεζοναύτες

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης έδειξε εικόνες των τριών Ολλανδών πεζοναυτών, δύο άνδρες και μία γυναίκα, που κρατούνται από πολιτοφύλακες πιστούς στον Μουαμάρ Καντάφι. Οι πεζοναύτες συνελήφθησαν την Κυριακή σε επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων πολιτών κοντά στο λιμάνι της Σύρτης.

Μεταδόθηκαν επίσης εικόνες του ελικοπτέρου των πεζοναυτών, καθώς και οπλισμού, με την κρατική τηλεόραση να αναφέρει ότι εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιβύης παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Κυβερνητικές πηγές στη Χάγη δήλωσαν πως η Ολλανδία έχει αρχίσει εντατικές διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για την απελευθέρωση των μελών του πληρώματος ελικοπτέρου του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού. Μη επιβεβαιωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει.

Η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες για τις προσπάθειες απελευθέρωσης των τριών Ολλανδών. «Προτεραιότητά μας είναι να είναι καλά» περιορίστηκε να δηλώσει ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Το ελικόπτερο τύπου Lynx είχε απογειωθεί από την ολλανδική φρεγάτα MS Tromp, η οποία βρίσκεται στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Διευρύνεται το «πάγωμα»

Οι αυστριακές αρχές διεύρυναν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος, συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογο των προσώπων έναν ανώτατο αξιωματούχο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Libyan Investment Authority λόγω πιθανών σχέσεών του με το στενότερο περιβάλλον του συνταγματάρχη Καντάφι.

Η κίνηση αυτή σε βάρος του αναπληρωτή προέδρου του κρατικού επενδυτικού ταμείου Μουστάφα Ζάρτι, ο οποίος έχει αυστριακό διαβατήριο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επιβολής διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και συνεργατών του.

Ο Ζάρτι που χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα έμπιστος του καθεστώτος στη Λιβύη» ήταν διευθυντικό στέλεχος της National Oil Corp, της εθνικής εταιρίας πετρελαίου της Λιβύης, επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Τamoil και αναπληρωτής πρόεδρος της First Energy Bank στο Μπαχρέιν.

Όπως μετέδωσε το αυστριακό δίκτυο ORF, επικαλούμενο την υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ο 40χρονος Ζάρτι κλήθηκε την Πέμπτη για να εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές της Βιέννης και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024