Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δικαστική διαμάχη μετά την απόλυση του Μοχάμαντ Γιουνούς από την «Τράπεζα των Φτωχών»

Δικαστική διαμάχη μετά την απόλυση του Μοχάμαντ Γιουνούς από την «Τράπεζα των Φτωχών»

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2006, ιδρυτής της Grameen Bank Μοχάμαντ Γιουνούς προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης για την απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού διευθυντή της τράπεζας που ο ίδιος ίδρυσε το 1976. Η «Τράπεζα των Φτωχών» στο Μπαγκλαντές είναι το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο που εφαρμόζει τον μικρο-δανεισμό σε άτομα χωρίς καμία εγγύηση φερεγγυότητας.

Ανδίρα Άννα

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2006, ιδρυτής της Grameen Bank Μοχάμαντ Γιουνούς προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης για την απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού διευθυντή της τράπεζας που ο ίδιος ίδρυσε το 1976.

Η προσφυγή κατατέθηκε μια ημέρα μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Μπανγκλαντές να απαλλάξει τον Γιουνούς από τα καθήκοντά του ως γενικού διευθυντή της Grameen Bank, γνωστής και ως «Τράπεζας των Φτωχών», καταλογίζοντάς του παράβαση του ιδρυτικού κανονισμού της Grameen, στην οποία στηρίχθηκε ο διορισμός του ως γενικού διευθυντή.

Ο λαμπρός οικονομολόγος είναι ο ιδρυτής της Grameen Bank, της πρώτης τράπεζας στον κόσμο που εφαρμόζει τον μικρο-δανεισμό σε άτομα χωρίς καμία εγγύηση φερεγγυότητας.

Ο Γιουνούς, ως επικεφαλής του προγράμματος αγροτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Τσιταγκόνγκ επισκέφθηκε το 1974 μαζί με ομάδα φοιτητών την ύπαιθρο του Μπανγκλαντές που μαστιζόταν από λιμό και συγκλονίσθηκε από την εξαθλίωση του πληθυσμού.

Η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του και έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση της Grameen Bank το 1976, η οποία εισήγαγε τον μικρο-δανεισμό στους φτωχούς ανθρώπους της υπαίθρου, με τη χορήγηση αρχικά πιστώσεων ύψους 27 δολαρίων. Εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, είναι σήμερα πελάτες της Grameen Bank, η οποία χορηγεί δάνεια συνολικού ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Βοηθώντας τους φτωχότερους κατοίκους του Μπανγκλαντές, κυρίως τους αγρότες, η Grameen Bank, επεδίωξε να σπάσει τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης των φτωχότερων από τους τοκογλύφους. Οι αγρότες που έχουν πρόσβαση στις μικρο-πιστώσεις αγοράζουν εξοπλισμό και κερδίζουν αυτονομία.

Η ιδέα εξαπλώθηκε σε δεκάδες χώρες. Εκατομμύρια άνθρωποι κατόρθωσαν να ξεφύγουν από την εξαθλίωση αναπτύσσοντας ανεξάρτητη επαγγελματική δραστηριότητα χάρη στον μικρο-δανεισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024