Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανθρωπιστική κρίση στα δυτικά σύνορα της Λιβύης

Ανθρωπιστική κρίση στα δυτικά σύνορα της Λιβύης

Δεκάδες χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν μαζικά την Λιβύη, τα τελευταία 24ωρα, από τα δυτικά σύνορά της. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «ανθρωπιστική κρίση» και σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανώσεις αρωγής δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες μιας και χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν συνεχώς στα σύνορα με την Τυνησία. Έτοιμη για δράση δηλώνει η ΕΕ, αν και μερικά από τα μέλη της έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης .

Στελλάκη Αγγελική

Δεκάδες χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν μαζικά την Λιβύη, τα τελευταία 24ωρα, από τα δυτικά σύνορά της. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «ανθρωπιστική κρίση» και σύμφωνα με πληροφορίες, οι οργανώσεις αρωγής δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες μιας και χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν συνεχώς στα σύνορα με την Τυνησία. Έτοιμη για δράση δηλώνει η ΕΕ, αν και μερικά από τα μέλη της έχουν εκφράσει διαφορετική άποψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε ότι περίπου 70.000 με 75.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει την χώρα για την Τυνησία από τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε ξέσπασαν οι βίαιες ταραχές στη Λιβύη.

«Το προσωπικό μας στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας μάς είπε το πρωί ότι η κατάσταση αυτή οδεύει σε επίπεδα κρίσης» είπε, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.

Πρόσθεσε ότι μόνο την Δευτέρα, περίπου 14.000 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα, ο μεγαλύτερος αριθμός μέσα σε μία ημέρα.

Περίπου 2.000 άνθρωποι περνούν τα σύνορα κάθε ώρα, αλλά μόλις εισέρχονται στην Τυνησία δεν έχουν που να πάνε. Άλλα 20.000 άτομα έχουν συγκεντρωθεί από τη λιβυκή πλευρά των συνόρων.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αιγύπτιοι, αλλά υπάρχουν και αρκετοί πολίτες από την Κίνα και το Μπαγκλαντές.

Οι Αιγύπτιοι είναι οργισμένοι και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνησή τους τους έχει ξεχάσει.

Η θερμοκρασία πέφτει συνεχώς και ανταποκριτής του BBC δήλωσε ότι είδε τη σορό ενός Αιγύπτιου, ο οποίος είχε προφανώς πεθάνει από το κρύο.

Τα τρόφιμα που διανέμονται δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων, ενώ ο ανταποκριτής του BBC κάνει λόγο για «εφιάλτη» όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής, με πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται σε δρόμους και σε πάρκινγκ.

Ο στρατός της Τυνησίας πυροβολεί στον αέρα για να αποθαρρύνει επίδοξους ληστές που έχουν ως στόχο τους πρόσφυγες.

Οι κινήσεις της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Πιέρ Βιμόν, διαβεβαίωσε την Τρίτη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μαζικές αφίξεις προσφύγων προερχόμενων από τη Λιβύη.

Ο Π.Βιμόν τόνισε ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στην αραβική χερσόνησο ώστε να μπορέσει να δράσει.

«Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη των εξεγέρσεων στο Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και την Υεμένη για να υιοθετήσουμε τα απαραίτητα μέτρα εφόσον χρειαστεί» δήλωσε.

Ωστόσο, προς το παρόν προτεραιότητα εξακολουθεί να έχει η κατάσταση στη Λιβύη και οι κινήσεις πληθυσμών που προκαλούνται από τις βιαιότητες.

Η Γαλλία έχει ζητήσει τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για να αποφασιστεί μια κοινή στρατηγική έναντι της λιβυκής κρίσης και των ζητημάτων που δημιουργούνται σχετικά με τη μετανάστευση. Οι ιταλικές Αρχές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για μια μαζική εισροή προσφύγων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη. «Αυτό που μπορεί να γίνει, γίνεται και έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια» δήλωσε η αρμόδια επίτροπος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, Σεσίλια Μάλμστρομ, στη διάρκεια της ακρόασής της στις Βρυξέλλες από την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

«Ένα έκτακτο ταμείο 25 εκατομμυρίων ευρώ είναι διαθέσιμο και σε περίπτωση μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης θα πρέπει να βρούμε επιπλέον κεφάλαια» διευκρίνισε η επίτροπος.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που διαφεύγουν από τη Λιβύη «δεν θα απωθηθούν» από την ΕΕ, υπογράμμισε.

Η Σ.Μάλμστρομ παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα κράτη της ΕΕ διαφωνούν όσον αφορά την κατανομή των ευθυνών για την περίθαλψη των ανθρώπων που ενδεχομένως θα αφιχθούν.

«Η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες έδειξε πως δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για μια εσωτερική κατανομή» μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών των ανθρώπων που ενδεχομένως θα έρθουν από τη Λιβύη, τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024