Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο λαός μου θα έδινε και τη ζωή του για εμένα, ισχυρίζεται ο Μ.Καντάφι

Ο λαός μου θα έδινε και τη ζωή του για εμένα, ισχυρίζεται ο Μ.Καντάφι

Στην αγάπη όλου του λαού της Λιβύης δηλώνει ότι πιστεύει ο Μουαμάρ Καντάφι που αποδίδει, για άλλη μία φορά, σε ξένο δάκτυλο και συγκεκριμένα της Αλ Κάιντα την εξέγερση στη χώρα του. Δεν πυροβολούν τους διαδηλωτές οι δυνάμεις μου υποστηρίζει, με πρόδωσαν οι ξένοι ηγέτες, προσθέτει. Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τρίπολη (τα ανατολικά της χώρας είναι πλέον οριστικά χαμένα για τον Καντάφι), διπλωματικός και στρατιωτικός κλοιός γύρω από την χώρα από τις ΗΠΑ και σύσσωμη τη Δύση...

Δουρμούσογλου Μιχάλης

Στην αγάπη όλου του λαού της Λιβύης δηλώνει ότι πιστεύει ο Μουαμάρ Καντάφι που αποδίδει, για άλλη μία φορά, σε ξένο δάκτυλο και συγκεκριμένα της Αλ Κάιντα την εξέγερση στη χώρα του. Δεν πυροβολούν τους διαδηλωτές οι δυνάμεις μου υποστηρίζει, με πρόδωσαν οι ξένοι ηγέτες, προσθέτει. Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τρίπολη (τα ανατολικά της χώρας είναι πλέον οριστικά σχεδόν χαμένα για τον Καντάφι), διπλωματικός και στρατιωτικός κλοιός γύρω από την χώρα από τις ΗΠΑ και σύσσωμη τη Δύση…

«Ο λαός μου θα πέθαινε για να προστατεύσει» είπε ο Μουαμάρ Καντάφι σε συνέντευξη στον Τζέρεμι Μπόουεν για το BBC και στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπουρ του ABC. Η συνομιλία με τους δημοσιογράφους έγινε σε εστιατόριο στην Τρίπολη. O Καντάφι έφτασε εκεί με συνοδεία δεκάδων οχημάτων, αναφέρουν την ώρα που η φωτιά της εξέγερσης ήταν πια μέσα στην πόλη.

Αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους, υποστήριξε για άλλη μία φορά ο Μ.Καντάφι, ήταν υπό την επίρροια ναρκωτικών που τους έδωσε η Αλ Κάιντα. Αυτοί οι διαδηλωτές άρπαξαν όπλα, συνέχισε, ενώ υποστήριξε ότι οι οπαδοί του είχαν εντολή να μην απαντήσουν στα πυρά των διαδηλωτών.

Παραδέχτηκε όμως ότι χρησιμοποίησε την αεροπορία της χώρας για αν βομβαρδίσει στρατόπεδα και αποθήκες πυρομαχικών για να μην πέσουν στα χέρια των διαδηλωτών.

Απέρριψε δε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Λιβύη –γέλασε μάλιστα όταν του έκαναν το σχετικό ερώτημα– ενώ δήλωσε απογοητευμένος και προδομένος από τους ξένους ηγέτες που του ζήτησαν να εγκαταλείψει την εξουσία την ώρα που μάχεται τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους διαδηλωτές.

«Εκπλήσσομαι από το ότι έχουμε συμμαχία με τη Δύση για να πολεμήσουμε την Αλ Κάιντα και τώρα που πολεμούμε τους ‘τρομοκράτες’ μας εγκατέλειψαν», είπε για προσθέσει ότι «ίσως [οι ξένοι] θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη»

Χαρακτήρισε ακόμη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, «καλό άνθρωπο» αλλά παραπληροφορημένο για την κατάσταση στη Λιβύη. «Οι δηλώσεις [του Μπ.Ομπάμα] είναι σαν να προήλθαν από άλλο, η Αμερική δεν είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας», είπε.

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μοαμάρ Καντάφι, αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από πυρά υποστηρικτών του Λιβύου ηγέτη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην συνοικία Ταγιούρα, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση λιβυκής εφημερίδας.

Οι ένοπλοι, που ήταν ντυμένοι σαν διαδηλωτές αναφέρουν μαρτυρίες, άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, που ήταν περίπου 10.000. Η εφημερίδα καταγγέλλει μάλιστα ότι οι ένοπλοι πήραν μαζί τους τα πτώματα και πολλούς τραυματίες.

Η αναφορά δεν έχει διασταυρωθεί.

Προτάσεις για διάλογο(;)

Πληροφορίες που μετέδωσε το Al Jazeera αναφέρουν ότι ο Καντάφι ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης, η οποία δεν τελεί πλέον υπό τον έλεγχο του Λίβυου ηγέτη. Πάντως εκπρόσωπος του πρόσφατα σχηματισμένου Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη και το οποίο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του, αποτελεί το πρόσωπο της επανάστασης στη χώρα, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν βλέπει περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι.

Σε νεότερες δηλώσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών Χαλέντ Καΐμ υποσχέθηκε ότι η Λιβύη θα επιχειρήσει διάλογο με τις εξεγερμένες πόλεις πριν χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη. «Αν όλες οι προσπάθειες για διάλογο εξαντληθούν, μια πολύ καλά καθοδηγούμενη δύναμη θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», σημείωσε.

Πιέσεις από χώρες της Δύσης

Μετά την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ευθέως από την Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει και μάλιστα αμέσως: «ο Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως», τόνισε η Χίλαρι Κλίντον τη Δευτέρα.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αναδιατάσσουν τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις τους γύρω από τη Λιβύη για να είναι σε θέση να αντιδράσουν με μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αναφέρει αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Όπως εξήγησε, οι επιτελείς επεξεργάζονται σχέδια για τη διάταξη των στρατευμάτων «όταν ληφθούν οι αποφάσεις».

Πάντως η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον διαβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται καμία στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη στην οποία να εμπλέκονται αμερικανικά πολεμικά σκάφη.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για την προοπτική επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων προκειμένου να προστατευθεί ο λαός της Λιβύης από τις επιθέσεις των δυνάμεων υπό τις διαταγές του Μουάμαρ Καντάφι.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Ντ.Κάμερον προέτρεψε τον Καντάφι να αποχωρήσει και δήλωσε ότι θα μελετηθούν όλα τα μέτρα ώστε να αυξηθεί η πίεση που ασκείται στο καθεστώς Καντάφι.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεσμεύει 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης ώστε να μην προσπαθήσεις να τα σφετεριστεί ο Μ.Καντάφι και μέλη της οικογένειάς του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δεσμευτεί ποτέ, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπράιτον – Άστον Βίλα 1-0: Ήττα για τους «Villans» πριν τον Ολυμπιακό, έχασαν και τον Ρότζερς

Λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, η Άστον Βίλα έχασε με 1-0 από την Μπράιτον στο «AMEX» ενώ είδε τον Ρότζερς να αποχωρεί τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024