Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απάντηση στο καθεστώς Καντάφι ετοιμάζει η Δύση, χρήματα μοιράζει ο Λίβυος ηγέτης

Απάντηση στο καθεστώς Καντάφι ετοιμάζει η Δύση, χρήματα μοιράζει ο Λίβυος ηγέτης

Κοινό μέτωπο απέναντι στον συνταγματάρχη Καντάφι συγκροτεί η Δύση. Συνεδριάζουν εκτάκτως τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και το ΝΑΤΟ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, προκειμένου να εξεταστεί το «φάσμα των επιλογών» που έχουν απέναντι στην κρίση. Στην Ουγγαρία συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ· εξετάζεται επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού και κυρώσεις. Για 2.000 νεκρούς μιλούν ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γαλλία.

Κοινό μέτωπο απέναντι στον συνταγματάρχη Καντάφι συγκροτεί η Δύση. Συνεδριάζουν εκτάκτως τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και το ΝΑΤΟ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, προκειμένου να εξεταστεί το «φάσμα των επιλογών» που έχουν απέναντι στην κρίση. Στην Ουγγαρία συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ· εξετάζεται επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού και κυρώσεις. Για 2.000 νεκρούς μιλούν ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γαλλία.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθεί η γαλλοβρετανική πρόταση για την επιβολή «συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων» στη Λιβύη, καθώς το ενδεχόμενο υποβολής αιτήματος προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Υπάρχει ένα γαλλο-βρετανικό σχέδιο. Ζητήσαμε τη λήψη απόφασης για συνολικό εμπάργκο όπλων, κυρώσεις και το αίτημα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τηδίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Όπως διευκρίνισε, η πρόταση αφορά οικονομικές κυρώσεις και απαγόρευση μετακινήσεων. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, πρέπει οπωσδήποτε να επιληφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» πρόσθεσε η Μισέλ Αλιό-Μαρί λέγοντας ότι υπάρχουν «πολλές εκατοντάδες νεκροί», αλλά ότι δεν υπάρχει σαφής απολογισμός.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Την Πέμπτη, ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν απέρριψε το ενδεχόμενο εισβολής στη χώρα.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Φιντέλ Κάστρο ότι η Ουάσινγκτον δεν θα διστάσει να δώσει εντολή στο ΝΑΤΟ να εισβάλει στη Λιβύη, ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση και, σε κάθε περίπτωση, η όποια επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, ανώτερος Eυρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της.

«Είναι μία πιθανότητα πάνω στην οποία εργαζόμαστε» είπε. Μεταξύ των σεναρίων που μελετώνται, θα μπορούσε να υπάρχει και μία κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών, διευκρίνισε. Πάντως, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όπως υπογράμμισε.

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη, ώστε να απαγορευθούν οι πτήσεις λιβυκών πολεμικών αεροσκαφών, εφόσον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δώσει το «πράσινο φως», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας των χωρών της ΕΕ στο Γκέντελε της Ουγγαρίας.

Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν «επείγοντα σχέδια» για τον έλεγχο του λιβυκού εναερίου χώρου, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κατ’ αρχήν μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που να επιτρέπει την επιβολή της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, δήλωσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον -η οποία συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των «27»- δήλωσε ότι η Ένωση θα λάβει «περιοριστικά μέτρα» για να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν τις βαιότητες στη Λιβύη.

Η Αστον διευκρίνισε πως λέγοντας «απαγορευτικά μέτρα» εννοεί κυρώσεις όπως «απαγόρευση των μετακινήσεων και πάγωμα καταθέσεων», τονίζοντας πως «κανείς δεν έχει μιλήσει έως τώρα για οποιουδήποτε είδους στρατιωτική δράση» εναντίον της Λιβύης.

Συνομιλίες Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες

Την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Οι ηγέτες συζήτησαν το φάσμα των επιλογών που έχουν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να καταστήσουν την κυβέρνηση της Λιβύης υπεύθυνη για τις πράξεις της, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της χώρας της Β.Αφρικής» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε «τη βαθιά ανησυχία του για τη χρήση βίας απέναντι στον λαό της Λιβύης, που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και καταπατά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Μία ημέρα πριν, την Τετάρτη, και εν μέσω επικρίσεων για «χλιαρή αντίδραση» απέναντι στο καθεστώς Καντάφι, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «τα δεινά και το λουτρό αίματος είναι σκανδαλώδη και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά». Επίσης, προειδοποίησε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις πράξεις αυτές.

«Πρέπει να τού αποδοθούν ευθύνες για την ανικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που επισύρουν οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο Μπ.Ομπάμα.

Ανεπιβεβαίωτος ο αριθμός των θυμάτων

Στο πεδίο των συγκρούσεων, οι μάχες αντικυβερνητικών διαδηλωτών με τις δυνάμεις του καθεστώτος μαίνονται σε διάφορες πόλεις. Οι δυνάμεις της χώρας προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν το έλεγχο της Τρίπολης και περιοχών στα δυτικά.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει ανεπιβεβαίωτος. Σύμφωνα με γαλλικές ανθρωπιστικές οργανώσεις οι νεκροί φτάνουν τις 2.000, ενώ το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες. Την Πέμπτη, στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Αλ Ζαουίγια ξεπέρασαν τους είκοσι.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε πως ο Μουάμαρ Καντάφι μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, καθώς χάνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας. Σε δηλώσεις του στο Αλ Τζαζίρα, ο Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ τόνισε πως ο Καντάφι διαθέτει αυτά τα όπλα και δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτών.

Μαζική διανομή χρημάτων

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, το καθεστώς Καντάφι, σε μία προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία, διέταξε τη μαζική διανομή χρημάτων με την μορφή αύξησης μισθών και επιδομάτων για την αγορά τροφίμων.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, κάθε οικογένεια θα λάβει 500 δηνάρια Λιβύης (400 δολάρια) για να μπορέσει να καλύψει το αυξημένο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 150%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024