Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη το ΝΑΤΟ

Αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη το ΝΑΤΟ

Απέρριψε την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα τέτοιο αίτημα, και ότι σε κάθε περίπτωση η όποια επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών. Καταδικάζουν την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων Ρωσία και ΕΕ, λέγοντας ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια.

Στελλάκη Αγγελική

Απέρριψε την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο γγ της Συμμαχίας είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επέμβει στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Ο Ράσμουσεν τόνισε, επίσης, ότι δεν έχει ληφθεί κανένα τέτοιο αίτημα, και σε κάθε περίπτωση η όποια επέμβαση πρέπει να βασίζεται σε εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, υποστήριξε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα δίσταζαν» να δώσουν εντολή στο ΝΑΤΟ να εισβάλει στη Λιβύη προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας. «Πρόκειται ίσως για θέμα ωρών ή ημερών», εκτιμούσε.

Από την πλευρά του, ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν τόνισε ότι η Συμμαχία δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο.

Οι ταραχές στη Λιβύη μπορεί να έχουν «αρνητικές συνέπειες» για τις γειτονικές χώρες, είπε.

«Δεν θεωρώ την κατάσταση στη Λιβύη ως άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ ή τους συμμάχους του. Όμως, φυσικά, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες» όπως μια πιθανή έξοδο χιλιάδων προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες, εκτίμησε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, ανώτερος Eυρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας την Πέμπτη ότι η ΕΕ δεν αποκλείει μια στρατιωτική επέμβαση για ανθρωπιστικούς λόγους στη Λιβύη, ώστε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών της.

«Είναι μία πιθανότητα πάνω στην οποία εργαζόμαστε» δήλωσε ο αξιωματούχος. Μεταξύ των σεναρίων που μελετώνται, θα μπορούσε να υπάρχει και μία κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση πολιτών, διευκρίνισε. Πάντως, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όπως υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Αλέν Ζουπέ, δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης δεν έχει συζητηθεί.

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα του ότι «αυτές θα είναι οι τελευταίες ημέρες του Καντάφι ως αρχηγού κράτους.»

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι το καθεστώς της Λιβύης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο με τη διεθνή δικαιοσύνη για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Εν τω μεταξύ, Ρωσία και ΕΕ καταδίκασαν την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη», ενώ σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο.

«Καταδικάζουμε και θεωρούμε απαράδεκτη τη χρήση στρατιωτικής δύναμης για την
καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, όπως οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

«Ιδιαιτέρως καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία και τη χρήση βίας κατά των πολιτών στη Λιβύη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην οποία επισημαίνουν ότι ΕΕ και Ρωσία προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στην περιοχή.

Παράλληλα, έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί κατά της «σκανδαλώδους» βίας στη Λιβύη, απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024