Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαψεύδει τις φήμες για αποχώρησή του στο εξωτερικό ο Μουαμάρ Καντάφι

Διαψεύδει τις φήμες για αποχώρησή του στο εξωτερικό ο Μουαμάρ Καντάφι

Αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, και να βρίσκεται καθ'οδόν για τη Βενεζουέλα ο Μουαμάρ Καντάφι με μία σύντομη δήλωση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες στην κρατική τηλεόραση. «Είμαι στην Τρίπολη. Δεν είμαι στη Βενεζουέλα» είπε. Κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκούσεις των τελευταίων ημερών. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών.

Μαργαρίτη Κυριακή

Αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, και να βρίσκεται καθ’οδόν για τη Βενεζουέλα ο Μουαμάρ Καντάφι με μία σύντομη δήλωση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες στην κρατική τηλεόραση.

«Είμαι στην Τρίπολη. Δεν είμαι στη Βενεζουέλα» είπε, ενώ βρισκόταν κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα, βγαίνοντας από την μπροστινή θέση ενός οχήματος.

Νωρίτερα η φημολογία ότι ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, εν μέσω σκληρών μαχών και πρωτοφανούς αιματοχυσίας, είχε σκορπίσει σύγχυση στη διεθνή κοινότητα.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέϊγκ, είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι είχε πληροφορίες πως ο Καντάφι βρισκόταν καθ’οδόν προς την Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχε σπεύσει να διαψεύσει τη φήμη.

Καταστροφές στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης

Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Αμπντούλ Κχέιτ, κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός περιοχών της πόλης από πολεμικό αεροπλάνο.

Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν αμάχους στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Κάνω έκκληση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα είνα η ώρα να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς για να προστατεύσουμε το λαό της Λιβύης» είπε από το Νέο Δελχί ο Αλι αλ-Εσάουι.

Ο Εσάουι, ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε εξαιτίας της άνευ προηγουμένου βίας κατά του λαού της ΛΙβύης, πρόσθεσε ότι περιμένει κι άλλες παραιτήσεις διπλωματών αν συνεχιστεί η βία.

Το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του στρατού της Λιβύης έβγαλε ανακοίνωση με την οποία προσκαλεί τους συναδέλφους τους και τους στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να συμμαχήσουν με τους πολίτες για να εκδιώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος ενισχύει τα σύνορά της με τη Λιβύη με συνοριακούς φύλακες, ενώ άνοιξε το πέρασμα Σαλούμ για να επιτρέψει στους άρρωστους και στους τραυματίες να μπουν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει το θέμα της Λιβύης. Με ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν αφότου μίλησε με τον Καντάφι, τόνισε: «Τον προειδοποίησα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του λόγου πρέπει να προστατευτούν πλήρως».

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στο Κάιρο σήμερα, Τρίτη για να συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την «υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών», ενώ οι διπλωμάτες της αποστολής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το στρατό της Λιβύης να «βοηθήσουν τους διαδηλωτές να απαλλάξουν τη χώρα από τον τύραννο Καντάφι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024