Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Λιβύη

Αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Λιβύη

Για τουλάχιστον 14 νεκρούς (ή κατ'άλλες πληροφορίες 20) σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας αλλά και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στη Βεγγάζη και άλλες πόλεις της Λιβύης, κάνουν λόγο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης. Πληροφορίες για θύματα μεταδίδονται και μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης· η κυβέρνηση απαγορεύει σε ξένους δημοσιογράφους να πλησιάσουν σε περιοχές όπου σημειώνονται οι ταραχές...

Για τουλάχιστον 14 νεκρούς (ή κατ’άλλες πληροφορίες 20) σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας αλλά και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στη Βεγγάζη και άλλες πόλεις της Λιβύης, κάνουν λόγο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης.

Πληροφορίες για θύματα μεταδίδονται και μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά επισήμως γίνεται λόγος για δύο θανάτους· η κυβέρνηση πάντως απαγορεύει σε ξένους δημοσιογράφους να πλησιάσουν σε περιοχές όπου σημειώνονται οι ταραχές…

Οι ιστοσελίδες Al Yum και Al Manara μεταδίδουν ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί σε ανάλογα επεισόδια στην πόλη Μπεγίντα, ενώ Λίβυος ακτιβιστής κάνει λόγο για έντεκα νεκρούς στην Μπεγίντα το βράδυ της Τετάρτης και για δεκάδες τραυματίες. Την ίδια ώρα, λιβυκές εφημερίδες μιλούν μόνο για δύο νεκρούς στην πόλη που βρίσκεται ατα ανατολικά της Βεγγάζης.

Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται να ενισχύονται από μηνύματα στο twitter, τα οποία κάνουν λόγο για πραγματικά πυρά και χρήση δακρυγόνων από τις Αρχές της χώρας. Ακόμη, σε βίντεο στο YouTube εμφανίζονται οι διαδηλωτές να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς που αστυνομικούς που χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά.

Εν τω μεταξύ, δικηγόροι που διαδηλώνουν έξω από δικαστήριο της Βεγγάζης ζητούν να καταρτιστεί Σύνταγμα για τη χώρα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 14 άτομα συνελήφθησαν.

* Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν και στην πόλη Ζέντεν, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, όπου έγιναν πολλές εκατοντάδες συλλήψεις ενώ αστυνομικά τμήματα και ένα γραφείο των επαναστατικών επιτροπών κάηκαν από τους πολίτες. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν δύο Τυνήσιοι.

Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους την Πέμπτη, «Ημέρα Οργής» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Οπλισμένοι με πέτρες και βόμβες μολότοφ οι διαδηλωτές πραγματοποιήσαν πορεία προς την κεντρική πλατεία της πόλης, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και φώναζαν συνθήματα όπως «Μοναδικός θεός είναι ο Αλλάχ, ο Μοαμάρ [Καντάφι] είναι ο εχθρός του Αλλάχ».

Οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν άργησαν να επέμβουν, χρησιμοποιώντας αντλίες ζεστού νερού και λαστιχένιες σφαίρες.

Ωστόσο, αρκετοί ήταν οι πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Λίβυο ηγέτη, Μοαμάρ Καντάφι. Εκατοντάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης κατέβηκαν στους δρόμους της Τρίπολης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Καντάφι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Απείλησε με Κέιν η Μπάγερν – Εντυπωσιακή απόκρουση του Νόιερ σε σουτ του Βινίσιους (vids)

Στο 29’ ο Βρετανός έκανε το βολ-πλανέ, αλλά ο Λούνιν έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε – Στο 40’ ο Νόιερ απέκρουσε το επικίνδυνο σουτ του Βινίσιους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024