Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εξουσία θα περάσει στους πολιτικούς, διαβεβαιώνει ο στρατός στην Αίγυπτο

Η εξουσία θα περάσει στους πολιτικούς, διαβεβαιώνει ο στρατός στην Αίγυπτο

H σταδιακή μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς και η διαβεβαίωση για την τήρηση των διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν την χώρα είναι οι πρώτες εξαγγελίες του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Αίγυπτο, μία ημέρα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Με συγκρατημένη ικανοποίηση έγιναν δεκτά τα πρώτα μέτρα από τους διαδηλωτές που σταδιακά αποχωρούν από την πλατεία· ικανοποιημένο το Ισραήλ, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το μέλλον της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

H σταδιακή μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς και η διαβεβαίωση για την τήρηση των διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν την χώρα είναι οι πρώτες εξαγγελίες του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Αίγυπτο, μία ημέρα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Με συγκρατημένη ικανοποίηση έγιναν δεκτά τα πρώτα μέτρα από τους διαδηλωτές που σταδιακά αποχωρούν από την πλατεία αλλά και από το Ισραήλ, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το μέλλον της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Αίγυπτο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και με τον υπουργό Εσωτερικών για να συζητήσουν το πως θα μπορέσει να βγει ξανά η αστυνομία γρήγορα στους δρόμους.

Μιλώντας στην τηλεόραση, ανώτατος αξιωματούχος του στρατού διαβεβαίωσε ότι ο στρατός ζητά μία «ειρηνική μετάβαση σε ένα ελεύθερο δημοκρατικό σύστημα».

Ανέφερε ακόμα ότι η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν υπηρεσιακή μέχρι το σχηματισμό νέας μεταβατικής. Σημειώνεται ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα είχαν διεξαχθεί μόλις πριν από δύο μήνες.

Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι διερευνούν καταγγελίες κατά του πρωθυπουργού Αχμέντ Ναφίζ, του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ – Αντλί και του υπουργού Πληροφοριών Ανάς ελ Φεκί. Ήδη και στους τρεις απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Τον τελευταίο τον έθεσαν, μάλιστα, σε κατ’ οίκον περιορισμό.


Ελευθερίες και διαφάνεια ζητούν οι διαδηλωτές

Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές διατύπωσαν το Σάββατο τον κατάλογο των δικών τους αιτημάτων τους: άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, συγκρότηση προεδρικού συμβουλίου με κυβέρνηση ενότητας, διάλυση του Κοινοβουλίου και συγκρότηση επιτροπής που θα συγγράψει νέο Σύνταγμα ή θα αναθεωρήσει το υπάρχον.

Ζητούν ακόμα την διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου, την ελευθερία σχηματισμού πολιτικών κομμάτων και διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης.

Τέλος, κάλεσαν για τη διεξαγωγή έρευνας για την αντιμετώπιση καταγγελιών για διαφθορά και την παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων ευθύνονται για τους θανάτους των περίπου 300 διαδηλωτών (σύμφωνα με εκτιμήσεις) τις ημέρες των κινητοποιήσεων.

Όπως ανακοίνωσαν, θα ιδρύσουν συμβούλιο το οποίο, όπως είπαν, θα διαφυλάξει την επανάσταση και θα διαπραγματευτεί με το στρατιωτικό συμβούλιο που διοικεί τη χώρα μετά την παραίτηση Μουμπάρακ.

«Σκοπός του συμβουλίου είναι να συνομιλήσει με το Ανώτερο Στρατιωτικό Συμβούλιο και να συνεχίσει την επανάσταση στη μεταβατική περίοδο», επισήμανε σε δημοσιογράφους ο πανεπιστημιακός Χαλέντ Αμπντέλ Καντέρ Ουντά.

Το επαναστατικό συμβούλιο θα καλεί το λαό σε διαδηλώσεις ανάλογα με τις περιστάσεις, πρόσθεσε. Οι διαδηλωτές θα αποσυρθούν από το Κάιρο και την κεντρική πλατεία αλλά θα γίνονται διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα, μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το πανίσχυρο ισλαμιστικό κίνημα ξεκαθάρισε ότι δεν διεκδικεί την εξουσία ενώ επικρότησε την πρόθεση του στρατού να μεταφέρει σταδιακά την ηγεσία στους πολιτικούς.

«Η Αδελφότητα δεν διεκδικεί οφέλη για την ίδια και ανακοινώνει ότι δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία ούτε θα διεκδικήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» διευκρίνισε για να προσθέσει ότι «Θεωρούμε τον εαυτό μας υπηρετεί του λαού».

* Εκατοντάδες αστυνομικοί πραγματοποίησαν το Σάββατο διαδήλωση στην Ισμαηλίγια διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά στις τάξεις της αστυνομίας και κατηγορώντας τους ανωτέρους τους ότι τους έδωσαν εντολή να πυροβολούν διαδηλωτές. Ένστολοι αστυνομικοί και μέλη της μυστικής αστυνομίας πραγματοποίησαν πορεία στη μεγαλύτερη λεωφόρο της πόλης φωνάζοντας «αστυνομία και λαός μαζί».

Καλό βήμα η ανακοίνωση του στρατού κρίνει το Ισραήλ

Εντωμεταξύ, από το πρωθυπουργικό Γραφείο του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι ο Μπένγαμιν Νετανιάχου είναι ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις του στρατού ότι «η ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ θα συνεχίσει να είναι σεβαστή».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου υπενθυμίζει επίσης ότι «αυτή η διμερής συμφωνία προσέφερε και στα δύο κράτη και συγχρόνως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή».

«Η ειρήνη δεν είναι μόνον προς το συμφέρον του Ισραήλ, αλλά και της Αιγύπτου. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την ανακοίνωση αυτή», δήλωσε νωρίτερα το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο θορύβησαν το Ισραήλ καθώς, όπως εκτίμησε δημόσια ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, υπήρχε το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα για να βρεθούν στην εξουσία ριζοσπαστικά στοιχεία, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα που θα έθεταν σε αμφισβήτηση την συμμαχία με το Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024