Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επικροτεί την αλλαγή στην Αίγυπτο ο Ομπάμα, προειδοποιεί για τις δυσκολίες

Επικροτεί την αλλαγή στην Αίγυπτο ο Ομπάμα, προειδοποιεί για τις δυσκολίες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις πρώτες δηλώσεις του μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ επισήμανε ότι ήταν μία ιστορική στιγμή για τη χώρα, μία αλλαγή που αντανακλούσε τη θέληση του λαού. Προειδοποίησε πάντως ότι η παραίτηση είναι αρχή και όχι το τέλος της μετάβασης προς τη δημοκρατία. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ παρακολουθεί τα γεγονότα στην γειτονική και συμμαχική Αίγυπτο με εμφανή ανησυχία για το μέλλον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις πρώτες δηλώσεις του μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ επισήμανε ότι ήταν μία ιστορική στιγμή για τη χώρα, μία αλλαγή που αντανακλούσε τη θέληση του λαού. Προειδοποίησε πάντως ότι η παραίτηση είναι αρχή και όχι το τέλος της μετάβασης προς τη δημοκρατία.

«Ο λαός της Αιγύπτου μίλησε, οι Αιγύπτιοι έκαναν σαφές ότι από εδώ και πέρα δεν μπορεί να υπάρχει μόνο η καθαρή δημοκρατία», τόνισε.

Ο κόσμος, παρακολουθώντας τα γεγονότα στην Αίγυπτο, είδε μία πραγματικά ιστορική στιγμή, συνέχισε ο κ.Ομπάμα. Η παραίτηση του προέδρου ήταν η αντανάκλαση της θέλησης του λαού της Αιγύπτου, υπογράμμισε.

Η Αίγυπτος, όπως πρόσθεσε, έγινε πηγή έμπνευσης για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να αλλάξουν την χώρα τους χωρίς βία.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι για τη χώρα δεν έχουν τελειώσει τα δύσκολα και ότι η παραίτηση του πρώην προέδρου ήταν η αρχή και όχι το τέλος της μετάβασης προς τη δημοκρατία. Κάλεσε δε το στρατό να διασφαλίσει τη μετάβαση σε μία «αληθινή δημοκρατία».

Όπως πρόσθεσε, ο δρόμος για τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές θα έχει δυσκολίες και ότι πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα.

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει επίμονα την άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ αν και ο ίδιος την 1η Φεβρουαρίου είχε αναφέρει ότι θα παραμείνει μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Το ίδιο επανέλαβε και στο διάγγελμα της Πέμπτης πριν αναγκαστεί κάτω από την συνδυασμένη πίεση των Αιγύπτιων και της διεθνούς κοινότητας να αποχωρήσει οριστικά από την προεδρία.

Σε στάση αναμονής το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ παρακολουθεί τα γεγονότα στην γειτονική Αίγυπτο και προσοχή και εμφανή ανησυχία για το μέλλον.

Σε μία πρώτη αντίδραση για την παραίτηση, ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο θα είναι ομαλή.

«Μπορούμε να ελπίζουμε για την Αίγυπτο, καθώς και για τους γείτονές της, ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία θα γίνει ομαλά» υπογράμμισε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1978 η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι οι μοναδικές χώρες της περιοχής με τις οποίες το Ισραήλ έχει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ παρατηρούσε με ανησυχία τις εξελίξεις καθώς έβλεπε αρνητικά το ενδεχόμενο της ανόδου στην Αίγυπτο μίας ισλαμιστικής κυβέρνησης από την Μουσουλμανική Αδελφότητα ή έστω κάτω από την επιρροή της. Η Αδελφότητα έχει ισχυρή επιρροή στην αιγυπτιακή κοινωνία και πολλά μέλη της συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το Associated Press, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αναλυτές επισημαίνουν ότι μία ενδεχόμενη άνοδος της Αδελφότητας και άλλων ριζοσπαστικών στοιχείων θα επηρεάσει την Ιορδανία, ίσως ακόμα και την εσωτερική κατάσταση στην Παλαιστινιακή Αρχή και την διαμάχη μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.

«Έχουμε μία δύσκολη περίοδο μπροστά μας», συνόψισε την κατάσταση ο Ζβι Μάζελ, πρώην πρέσβης στην Αίγυπτο και προσθέτει «Είναι μία καινούργια πραγματικότητα και δεν θα είναι εύκολη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Άστον Βίλα – Λίβερπουλ 3-3: O Nτουράν σόκαρε τους ρεντς στην ματσάρα του «Villa Park»

Η Λίβερπουλ μπορεί να προηγήθηκε με 3-1, ωστόσο δεν έφυγε με την νίκη από την έδρα της Άστον Βίλα, αφού με δύο γκολ του Ντουράν στο φινάλε της αναμέτρησης, η ομάδα του Ουνάι Έμερι πήρε τον βαθμό της ισοπαλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024