Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Την ψευδαίσθηση της ασφάλειας έδινε η Γαλλία στο Ιράκ, υποστηρίζει ο Ράμσφελντ

Την ψευδαίσθηση της ασφάλειας έδινε η Γαλλία στο Ιράκ, υποστηρίζει ο Ράμσφελντ

Παρά τις δηλώσεις του προέδρου Σιράκ και του πρωθυπουργού Σρέντερ με τις οποίες εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη χρήση βίας κατά του Ιράκ, η Γαλλία και η Γερμανία στην πραγματικότητα έφεραν πιο κοντά τον πόλεμο στο Ιράκ, υποστηρίζει στα απομνημονεύματά του ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Αποκαλύψεις για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 και την θητεία του κατά την πρώτη προεδρία του Τζορτζ Μπους περιέχουν τα απομνημονεύματά του πρώην υπουργού Άμυνας ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ που κυκλοφόρησαν την Τρίτη.

Τα απομνημονεύματα με τίτλο «Γνωστό και άγνωστο» («Known and Unknown») συνοδεύονται στην ιστοσελίδα του πρώην υπουργού χιλιάδες αποχαρακτηρισμένα έγγραφα για τις δημόσιες δραστηριότητες, πολλά από τα οποία δείχνουν σαφώς πως άλλα λέγονταν ιδιαιτέρως και άλλα έβγαιναν στο φως εκείνη την εποχή.

Η ύπαρξη των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, η δικαιολογία με την οποία εξαπολύθηκε ο πόλεμος, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα: όπως δείχνουν τα έγγραφα, ο Ράμσφελντ γνώριζε ότι τα στοιχεία δεν ήταν αδιάσειστα αλλά δημόσια επέμενε ότι η Βαγδάτη είχε αποθηκευμένα απαγορευμένα όπλα.

Χαρακτηριστικά, ο πρώην υπουργός είχε προτείνει το 2003 επίθεση κατά εγκαταστάσεων στο βόρειο Ιράκ όπου η υπήρχε η υποψία κατασκευής χημικών όπλων. Με την πρόταση του συμφώνησε ο στρατός (που επικαλέστηκε ισχυρές αλλά όχι αδιάσειστες αποδείξεις) ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει η επίθεση να γίνει την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ μιλούσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ της εισβολής. Το σχέδιο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Πυρά κατά Σιράκ και Σρέντερ

Στο βιβλίο του ο κ. Ράμσφελντ θεωρεί ότι οι θέσεις που πήραν οι τότε ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπονόμευαν την απειλή της Ουάσινγκτον για στρατιωτική δράση κατά του Σαντάμ Χουσέιν εάν αυτός δεν συμμορφωνόταν με τα αιτήματα των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα που θεωρούνταν ότι κατείχε το Ιράκ.

Ο Σιράκ και ο Σρέντερ, όπως γράφει, «σκόπιμα ή όχι» έδωσαν στον Σαντάμ Χουσέιν μια «ψευδή αίσθηση ασφαλείας» όταν αντιτάχτηκαν στη χρήση στρατιωτικής βίας. «Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αναμφίβολα έκαναν πιο εύκολο τον πόλεμο αντί να τον απομακρύνουν», σημειώνει.

Ο κ. Ράμσφελντ ισχυρίζεται ακόμη ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές θέσεις επέτρεψαν την άσκηση κριτικής κατά των ΗΠΑ και έδειχναν ότι η Ευρώπη αντιτάχθηκε στην χρήση στρατιωτικής βίας, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών υποστήριζε τις ΗΠΑ.

Περί «παλαιάς Ευρώπης»

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο κ. Ράμσφελντ, που είχε βρεθεί στο κέντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και των δύο εταίρων τους στο ΝΑΤΟ, αναφέρεται και στο επίμαχο σχόλιό του για την «παλαιά Ευρώπη» όταν αναφέρονταν στη Γαλλία και τη Γερμανία λίγο πριν την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

Το χαρακτηρισμό αυτό τον έκανε σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην υποστήριξη των αμερικανικών σχεδίων κατά του Ιράκ από πολλές χώρες αλλά όχι από την «παλαιά Ευρώπη», όπως είπε.

«Δυστυχώς το σχόλιό μου παρερμηνεύτηκε», εξηγεί σήμερα και προσθέτει: «Εννοούσα ότι η Γαλλία και η Γερμανία εκπροσωπούν το παλαιό ΝΑΤΟ και από παραδρομή είπα την παλαιά Ευρώπη».

Σχέδια δολοφονίας από τον Σ.Χουσέιν

Επιπλέον, σε συνέντευξή του στο BBC, ο κ. Ράμσφελντ αποκάλυψε ότι ο ΣαντάμΧουσέιν προσέφερε 60 εκατομμύρια δολάρια για τη δολοφονία των δύο κοριτσιών του ενώ είχε απειλήσει με δολοφονία και τις κόρες του προέδρου Μπους.

«Είχα ανησυχήσει παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπους και η οικογένειά του είχαν προστασία από τις ειδικές μυστικές υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Ράμσφελντ που έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος και η δική του οικογένεια δεν είχαν καμία προστασία. Είπε ακόμα ότι ο κ. Μπους δεν ανησύχησε και τον συμβούλευσε να κάνει και ο ίδιος ακριβώς αυτό. «Επέμεινα και τότε ο πρόεδρος μου είπε: ‘καλά να το πάρω σοβαρά, αλλά δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα για να το αποτρέψω’», είπε.

* Ο τίτλος του βιβλίου είναι μία αναφορά σε άλλη μία περιβόητη δήλωση του πρώην υπουργού. Το Φεβρουάριο του 2002 εξηγούσε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα (υποτιθέμενα) όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ:

«Υπάρχουν τα ‘γνωστά γνωστά’· υπάρχουν πράγματα που γνωρίζουμε ότι γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν ‘γνωστά άγνωστα’, δηλαδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Αλλά υπάρχουν και ‘άγνωστα άγνωστα’, αυτά που δεν γνωρίζουμε ότι δεν τα γνωρίζουμε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024