Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις συμφώνησαν αιγυπτιακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις συμφώνησαν αιγυπτιακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Αλλαγές στο Σύνταγμα της Αιγύπτου συμφώνησαν η αιγυπτιακή κυβένρηση και η αντιπολίτευση για να βρεθεί διέξοδος στην πολιτική κρίση, μετά από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν και οι  ισλαμιστές -και τυπικά εκτός νόμου- Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Στόχος είναι οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση να παρουσιαστούν μέχρι το Μάρτιο. Nα επιστρέψει «στην ομαλότητα» προσπαθεί η πρωτεύουσα της χώρας, σε ειρηνικό κλίμα η συγκέντρωση των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ.

Αλλαγές στο Σύνταγμα της Αιγύπτου συμφώνησαν η αιγυπτιακή κυβένρηση και η αντιπολίτευση για να βρεθεί διέξοδος στην πολιτική κρίση, μετά από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν και οι ισλαμιστές -και τυπικά εκτός νόμου- Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση, οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν να συγκροτηθεί μία επιτροπή που θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Στόχος είναι οι προτάσεις παρουσιαστούν μέχρι το Μάρτιο.

Κεντρικό σημείο των αλλαγών φαίνεται ότι θα είναι οι προϋποθέσεις για προεδρική υποψηφιότητα. Στις συνομιλίες συμφωνήθηκε επίσης να ενισχυθεί η ελευθερία του Τύπου και να απελευθερωθούν όσοι συνελήφθησαν λόγω της συμμετοχής στους διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην κινήσει διαδικασίες εναντίον όσων συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και να άρει τα εμπόδια στις τηελπικοινωνίες και το ίντερνετ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωπος του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ανεξάρτητοι νομικοί ως εμπειρογνώμονες αλλά και ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις, όπως αναφέρει το Reuters.

Απλά και μόνο η συμμετοχή των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη: Η Αδελφότητα διεκδικεί έτσι μία θέση στον «καμβά» του πολιτικού σκηνικού της μετά Μουμπάρακ εποχής, όντας τυπικά εκτός νόμου από το 1954.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον απέφυγε να σχολιάσει άμεσα, λέγοντας μόνο πως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι «τουλάχιστον, συμμετέχουν τώρα στο διάλογο».

Την προηγούμενη ημέρα, ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος είχε συναντηθεί με στελέχη της αντιπολίτευσης (πλην των ισλαμιστών), χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα.

Επιστροφή στην καθημερινότητα επιδιώκει το Κάιρο

Οι διαδηλωτές παραμένουν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, αλλά το κλίμα είναι προς το παρόν ήρεμο. Το πρωί στην πλατεία βρίσκονταν περίπου 2.000 διαδηλωτές, αριθμός που συνήθως αυξάνεται σε δεκάδες χιλιάδες μέχρι το απόγευμα. Κάποιοι διαδηλωτές μάλιστα κοιμήθηκαν πάνω στις ερπύστριες των τανκ για να μην τους απομακρύνουν τη νύχτα οι δυνάμεις ασφαλείας.

Παράλληλα, την Κυριακή η κυβέρνηση προσπάθησε να επαναφέρει την πόλη του Καΐρου σε μία κατάσταση σχετικής ομαλότητας, επιτρέποντας σε κάποιο αριθμό τραπεζών να ανοίξουν, αν και μόνο για τρεις ώρες. Τα καταστήματα και οι υπηρεσίες λειτούργησαν, το χρηματιστήριο θα παραμείνει όμως κλειστό μέχρι τουλάχιστον την Τρίτη.

Καθώς οι τράπεζες άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από μία εβδομάδα, υπάρχει ο φόβος κύματος «αναλήψεων πανικού» ενώ ο κόσμος σχημάτιζε ουρές έξω από τα τραπεζικά καταστήματα περιμένοντας να ανοίξουν τις πόρτες τους. Οι Αιγύπτιοι ανησυχούν ότι μπορεί να τεθούν ξανά περιορισμοί στην πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η αιγυπτιακή λίρα έχει υποστεί μεν τις συνέπειες της εξέγερσης αλλά στο άνοιγμα των αγορών την Κυριακή το πλήγμα δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο φοβούνταν οι παρατηρητές.

Η κίνηση στην πρωτεύουσα φαίνεται να έχει επιστρέψει σε σχετικά κανονικά επίπεδα, σημάδι που πολλοί ελπίζουν ότι θα περιορίσει τη ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα μετά τις διαδηλώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024