Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει «τώρα», λέει η ΕΕ

Η μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο πρέπει να αρχίσει «τώρα», λέει η ΕΕ

Την άμεση έναρξη της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής στην Αίγυπτο, ζητούν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, σε ανακοίνωσή τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ καταδίκασε τα επεισόδια βίας στην Αίγυπτο, την ώρα που πολλοί την κατηγορούν ότι επέδειξε αναβλητικότητα και διστακτικότητα. «Να αρχίσει μια διαδικασία ειρηνικής και συντεταγμένης μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Την άμεση έναρξη της ομαλής μεταβίβασης της εξουσίας σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής στην Αίγυπτο, ζητούν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, σε ανακοίνωσή τους μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ καταδίκασε τα επεισόδια βίας στην Αίγυπτο, την ώρα που πολλοί την κατηγορούν ότι επέδειξε αναβλητικότητα και διστακτικότητα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν τις Αρχές της Αιγύπτου να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες του αιγυπτιακού λαού «με μεταρρυθμίσεις και όχι με καταπίεση», λέγοντας ότι η μετάβαση εξουσίας σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την επιδεινούμενη κατάσταση στην Αίγυπτο» ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν των 27.

«Όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την περαιτέρω βία και να ξεκινήσουν την ομαλή μετάβαση σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει τώρα» αναφέρει το ανακοινωθέν.

Η ΕΕ έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη στάση της απέναντι στα γεγονότα στην Αίγυπτο, με πολλούς να την κατηγορούν ότι άργησαν να λάβουν θέση και ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις με τρόπο διστακτικό.

Εκλογές ζητά ο ΟΗΕ

Παράλληλα, στο Βερολίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο θα πραγματοποιηθούν χωρίς βία.

«Επιθυμώ ειλικρινά να μην υπάρξει βία κατά τη σημερινή διαδήλωση. Είδαμε υπερβολική βία και αίμα» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

«Είναι καιρός να αρχίσει μια διαδικασία ειρηνικής και συντεταγμένης μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» επανέλαβε ο Μπαν Γκι-Μουν.

Η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ προσθέτοντας: «όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο».

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι εκτίμησε πως η αλλαγή «έρχεται στην Αίγυπτο, όπως ήρθε στην Τυνησία» και κάλεσε τις Αρχές της χώρας να ακούσουν τη φωνή του λαού και να τερματιστούν «οι βιαιότητες και η αιματοχυσία».

«Τα καθεστώτα που στερούν από τον πληθυσμό τους τα θεμελιώδη δικαιώματα και βασίζονται σε έναν ανελέητο μηχανισμό ασφαλείας για να επιβάλλουν τη βούλησή τους, είναι καταδικασμένα μακροπρόθεσμα να πέσουν» επέμεινε η Νάβι Πιλάι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024