Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βία και απειλές κατά δημοσιογράφων στην Αίγυπτο

Βία και απειλές κατά δημοσιογράφων στην Αίγυπτο

Θύματα επιθέσεων, ξυλοδαρμών και συλλήψεων έπεσαν δημοσιογράφοι στην Αίγυπτο από υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ. Ανάμεσα σε αυτούς που δέχθηκαν επίθεση είναι και δύο Έλληνες. Σύμφωνα με το Al Arabiya, υποστηρικτές του Μουμπάρακ έκαναν έφοδο σε ξενοδοχεία του Καΐρου κυνηγώντας δημοσιογράφους. Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί κατά των ανθρώπων της ενημέρωσης καταδικάζει η διεθνής κοινότητα και ενώσεις δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για «λογοκρισία» και προσπάθειες φίμωσης της ενημέρωσης.

Θύματα επιθέσεων, ξυλοδαρμών και συλλήψεων έπεσαν δημοσιογράφοι στην Αίγυπτο από υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ. Ανάμεσα σε αυτούς που δέχθηκαν επίθεση είναι και δύο Έλληνες. Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί κατά των ανθρώπων της ενημέρωσης καταδικάζει η διεθνής κοινότητα και ενώσεις δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για «λογοκρισία» και προσπάθειες φίμωσης της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Al Arabiya, υποστηρικτές του Μουμπάρακ έκαναν έφοδο σε ξενοδοχεία του Καΐρου κυνηγώντας δημοσιογράφους.

Υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου δέχθηκαν ύβρεις, απειλές και επιθέσεις. Πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης -ανάμεσά τους το BBC, το ΑΒC και το CNN- μετέδωσαν ότι μέλη του προσωπικού τους δέχθηκαν επίθεση στο Κάιρο.

H τηλεόραση του πρακτορείου Reuters μετέδωσε πως ένα συνεργείο της ξυλοκοπήθηκε κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, την ώρα που κινηματογραφούσε ένα ρεπορτάζ για τα καταστήματα και τις τράπεζες που υποχρεώθηκαν να κλείσουν στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ένας φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Το Βήμα και ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή ξυλοκοπήθηκαν από υποστηρικτές του Μουμπάρακ. Οι δύο δημοσιογράφοι είναι καλά στην υγεία τους.

Το δίκτυο Al Arabiya είναι από αυτά που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Τα γραφεία του δικτύου δέχθηκαν επίθεση, ενώ στόχος έγιναν και πολλοί από τους δημοσιογράφους του. Ένας, μάλιστα, είχε ξυλοκοπηθεί άγρια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Αστυνομικοί με πολιτικά επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας Al Shorouk, η οποία ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος και ένας φωτορεπόρτερ της τραυματίστηκαν.

Ένας Τούρκος δημοσιογράφος χτυπήθηκε και ένας άλλος παρενοχλήθηκε την ώρα που κάλυπταν τις διαδηλώσεις στο Κάιρο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου ξυλοκόπησαν βίαια τον Μετίν Τουράν, απεσταλμένου του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT, και του πήραν τα χρήματά του, αλλά και τον εξοπλισμό του, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο δημοσιογράφος κατάφερε να ξεφύγει και να βρει καταφύγιο στην τουρκική πρεσβεία στο Κάιρο.

Ένας φωτογράφος της εφημερίδας Zaman, ο Ίσα Σίμσεκ, κυνηγήθηκε από υποστηρικτές του Μουμπάρακ, αλλά και από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ανέφερε το Anadolu.

Θύματα εκφοβισμών έπεσαν και άλλα συνεργεία, ανάμεσά τους συνεργείο του ABC, δύο δημοσιογράφοι του Associated Press.

Υπό κράτηση από υποστηρικτές του Χ.Μουμπάρακ τέθηκαν και αρκετοί ακόμα εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, οι οποίοι φυλάσσουν τους δημοσιογράφους και δεν διστάζουν να τους χτυπήσουν.

Ο δημοσιογράφος Μορίς Σαρφατί που γράφει για εφημερίδες στο Βέλγιο και τη Γαλλία δήλωσε κρατείται από δύο στρατιώτες, οι οποίοι τον κατηγορούν για κατασκοπεία.

Ο Βέλγος δημοσιογράφος δήλωσε στην εφημερίδα Le Soir ότι δέχθηκε αρκετά χτυπήματα στο πρόσωπο από ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι υποστήριζε τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Αλλά και ένας Δανός δημοσιογράφος κρατείται από στρατιώτες, αφού ξυλοκοπήθηκε από υποστηρικτές του Μουμπάρακ.

Το ΒΒC μετέδωσε ότι ο δημοσιογράφος της Ρούπερτ Γουίνγκφιλντ-Χέις τέθηκε υπό κράτηση για τρεις ώρες από άνδρες της μυστικής αστυνομίας.

Ένας δημοσιογράφος της σουηδικής τηλεόρασης που κάλυπτε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο αγνοείται, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Ο Μπερτ Σούντστρομ, ένας από τους τέσσερις δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα στο Κάιρο, έχει να δώσει σημεία ζωής από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Μία άγνωστη ανδρική φωνή απάντησε στο κινητό του τηλέφωνο και είπε στα αραβικά ότι ο Σούντστρομ κρατείται και «είναι με τον στρατό», δήλωσε ο Όλοβ Κάρλσον του SVT.

Τρεις δημοσιογράφοι της κρατικής πολωνικής τηλεόρασης (TVP) συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Κάιρο, ανακοίνωσε ένας υπεύθυνος του σταθμού, ο Πιοτρ Κρίζιακ.

Την ίδια ώρα, το γερμανογαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte είχε ανακοινώσει ότι ο ειδικός του απεσταλμένος, Ουισάμ Σάραφ, στο Κάιρο σύνελήφθη από τον αιγυπτιακό στρατό.

Προηγουμένως, δύο άλλοι εικονολήπτες της TVP είχαν κρατηθεί από το πλήθος και συλληφθεί από αστυνομικούς κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, πριν αφεθούν ελεύθεροι.

Τέσσερις Ισραηλινοί δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί, με την κατηγορία ότι δεν σεβάστηκαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και ότι εισήλθαν στη χώρα με τουριστική βίζα.

«Λογοκρισία και εκφοβισμός»

Ξένοι και Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων στο Κάιρο και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων ανακοίνωσε πως πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει «καθολική λογοκρισία και εκφοβισμό».

«Η αιγυπτιακή κυβέρνηση εφαρμόζει μια στρατηγική εξάλειψης των μαρτύρων των ενεργειών της» ανέφερε σε δήλωσή του που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Ντάγεμ, συντονιστής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της οργάνωσης που έχει τη έδρα της στη Νέα Υόρκη.

«Η κυβέρνηση έχει καταφύγει στην καθολική λογοκρισία, τον εκφοβισμό και σήμερα σε μια σειρά εσκεμμένων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων που πραγματοποιούνται από το φιλοκυβερνητικό όχλο» αναφέρει στη δήλωσή του ο Αμπντέλ Ντάγεμ.

Ο Άντονι Μιλς, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) ανέφερε σε ανακοίνωση: «Μας απασχολούν κυρίως οι πληροφορίες ότι οι επιθέσεις μπορεί να σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες».

Τις επιθέσεις καταδίκασαν και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, χαρακτηρίζοντάς τες «σοκαριστικές». Ο γγ της οργάνωσης δήλωσε ότι οι επιθέσεις φαίνεται να είναι πράξεις εκδίκησης με στόχο τη «φίμωση» των μέσων ενημέρωσης.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Κάθριν Άστον, κατήγγειλε τους εκφοβισμούς κατά δημοσιογράφων. «Είναι απαράδεκτο» είπε.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν πρέπει να βάζει στο στόχαστρό της τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι όσοι έχουν συλληφθεί.

Ο Ρ.Γκιμπς είπε, ακόμα, ότι οι προσπάθειες να τρομοκρατηθούν τα μέσα ενημέρωσης είναι «εντελώς απαράδεκτες».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια εκφοβισμού των ανθρώπων του Τύπου και για προσπάθεια παρέμβασης στην ενημέρωση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας αναφέρουν ότι οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων είναι «απαράδεκτες».

«Για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες μπορούμε να αισθανθούμε τι σημαίνει πραγματικά δικτατορία» δήλωσε η Λάρα Λόγκαν του CBS.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αρνείται την ανάμειξή της στις επιθέσεις, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «ψέμα».

«Θα βοηθούσε το σκοπό μας να υπάρχει όσο πιο μεγάλη διαφάνεια γίνεται. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας» είπε ο Μάτζι Ράντι, κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στο Associated Press.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να υποστηρίξει ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ουδέτερα και ότι «παίρνουν θέση κατά της Αιγύπτου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024