Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέο πρωθυπουργό διορίζει ο βασιλιάς της Ιορδανίας μετά τις διαδηλώσεις

Νέο πρωθυπουργό διορίζει ο βασιλιάς της Ιορδανίας μετά τις διαδηλώσεις

Την κυβέρνηση της Ιορδανίας έπαυσε την Τρίτη ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Μαρούφ Μπακχίτ, έναν στρατηγό που κατά το παρελθόν έχει διατελέσει ξανά πρωθυπουργός. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι ο Μπακχίτ «δεν είναι μεταρρυθμιστής».

Την κυβέρνηση της Ιορδανίας έπαυσε την Τρίτη ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Μαρούφ Μπακχίτ, έναν στρατηγό που κατά το παρελθόν έχει διατελέσει ξανά πρωθυπουργός. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση, πάντως, επέκρινε την κίνηση, λέγοντας ότι ο Μπακχίτ «δεν είναι μεταρρυθμιστής».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα απεδέχθη την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαμίρ Ριφάι, ενός πλούσιου πολιτικού και πρώην συμβούλου της «αυλής».

Παράλληλα, ζήτησε από τον Μαρούφ Μπακχίτ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που θα λάβει μέτρα «για πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αντανακλούν το όραμά μας για σύγχρονες μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίζουν τη δράση μας υπέρ της δημοκρατίας» -όπως είπε.

Ο Μ.Μπακχίτ είχε διατελέσει ξανά πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2007.

Το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης (FAI), κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία, επέκρινε την ανάθεση από τον βασιλιά Αμπντάλα της εντολής σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στον Μ.Μπαχίτ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μεταρρυθμιστής».

Ο Μαρούφ Μπαχίτ διεξήγαγε τις χειρότερες βουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία όταν ήταν πρωθυπουργός το 2007 και δεν είναι μεταρρυθμιστής, δήλωσε ο Ζάκι Μπάνι Ρσέιντ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του FAI.

«Δεν είναι ο (κατάλληλος) άνδρας για να ηγηθεί μιας μεταβατικής περιόδου και για την έξοδο από την κρίση που αντιμετωπίζει η Ιορδανία» προσέθεσε.

«Φαίνεται ότι το τρένο των μεταρρυθμίσεων δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Τασσόμαστε κατά αυτού του πρωθυπουργού. Η πείρα μας από το παρελθόν δεν είναι ενθαρρυντική», δήλωσε παράλληλα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας του FAI Χάμζα Μανσούρ.

Προσέθεσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, καθώς «οι λόγοι για τις διαδηλώσεις αυτές εξακολουθούν να υφίστανται».

Διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση του Σ.Ριφάι, κατηγορώντας τον για την πολιτική της κυβέρνησής του, η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και σε αύξηση της φτώχειας στη χώρα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι μεγάλης σημασίας, μιας και ο Μ.Μπακχίτ έχει ήδη «δοκιμαστεί» στη θέση του πρωθυπουργού και γενικά θεωρείται μια ασφαλής επιλογή.

Ωστόσο, θεωρείται ότι είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής πολιτικός.

Αξιωματούχοι του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης (FAI) -κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης- δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την Δευτέρα ότι, αντίθετα με τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, η αντιπολίτευση δεν ζητά αλλαγή καθεστώτος, αλλά πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024