Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πίσω στην Τυνησία ο ισλαμιστής ηγέτης Ραχίντ Γκανούτσι, μετά από 20 χρόνια εξορίας

Πίσω στην Τυνησία ο ισλαμιστής ηγέτης Ραχίντ Γκανούτσι, μετά από 20 χρόνια εξορίας

Στην Τύνιδα έφτασε ο ηγέτης του ισλαμικού κινήματος της Τυνησίας, Ραχίντ Γκανούτσι, ο οποίος ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια. Η επιστροφή του λαμβάνει χώρα μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας, Μπεν Αλί. «Δεν είμαι Αγιατολάχ Χομεϊνί» δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Απέκλεισε, μάλιστα, τη συμμετοχή του στις εκλογές. Άσυλο ζητά από τον Καναδά ο γαμπρός του Μπεν Άλι.

Στην Τύνιδα έφτασε ο ηγέτης του ισλαμικού κινήματος της Τυνησίας, Ραχίντ Γκανούτσι, ο οποίος ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια. Η επιστροφή του λαμβάνει χώρα μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλί. «Δεν είμαι Αγιατολάχ Χομεϊνί» δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Τυνησίας για να καλωσορίσουν τον Ρ.Γκανούτσι, ο οποίος έφτασε από το Λονδίνο.

Ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, δήλωσε ότι το κόμμα του σκοπεύει να εργαστεί υπέρ της «λαϊκής επανάστασης» που οδήγησε στην πτώση του Μπεν Άλι.

Ο Τυνήσιος ισλαμιστής ηγέτης ανακοίνωσε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

«Δεν θα μετάσχω στις προεδρικές εκλογές και δεν θα είναι υποψήφιο και κανένα άλλο μέλος του Ενάντα» δήλωσε.

«Μετά από 20 χρόνια απουσίας, το κόμμα μου δεν είναι ακόμα έτοιμο να διαδραματήσει ένα ρόλο στην πολιτική σκηνή, προτεραιότητά μου είναι η ανασύνταξη του κινήματος Ενάντα» εξήγησε ο Ρ.Γκανούτσι.

Ο Γκανούτσι δήλωσε, λίγο πριν την αναχώρησή του, «πολύ χαρούμενος» για την επιστροφή του στην Τυνησία.

«Επιστρέφω σπίτι μου σήμερα, όμως επιστρέφω και στον αραβικό κόσμο» δήλωσε.

Σε συνέντευξή του στο Associated Press δήλωσε ότι πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης τον συγκρίνουν με τον ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, τον αγιατολάχ Χομεϊνί, ωστόσο, ο ίδιος τόνισε: «Δεν είμαι αυτός».

Στην ίδια συνέντευξη, είπε ότι το ισλαμιστικό κίνημα επιθυμεί να ενισχυθούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Η επιστροφή του έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Τυνησίας ότι θα αρθούν οι απαγορεύσεις στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και στα πολιτικά κόμματα που έχουν απαγορευθεί, ενώ θα δοθεί αμνηστία στους πολιτικούς πρόσφυγες.

Στις εκλογές του 1989, το κίνημα του Γκανούτσι είχε έρθει δεύτερο με ποσοστό 17%. Ωστόσο, εν μέσω καταγγελιών για νοθεία, θεωρείται ότι το ποσοστό του κόμματος μπορεί να ήταν το διπλάσιο.

Στον Γκανούτσι έχει επιβληθεί ποινή ισοβίων ερήμην του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους καταδικασθέντες εξόριστους, έχουν επιστρέψει τις τελευταίες ημέρες στην Τυνησία χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Άσυλο από τον Καναδά ζητά ο γαμπρός του Μπεν Αλί

Ο γαμπρός του έκπτωτου δικτάτορα της Τυνησίας, Μπέν Αλί, ζήτησε πολιτικό άσυλο στον Καναδά, ανακοίνωσε ο υπουργός εξωτερικών Λόρενς Κάνον.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CBC, ο Λ.Κάνον είπε ότι ενημερώθηκε πως ο Μπελχασέν Τραμπελσί έκανε επίσημη αίτηση ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η καναδική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως ο Μπ.Τραμπελσί δεν είναι ευπρόσδεκτος, αλλά πως έχει το νόμιμο δικαίωμα να ζητήσει άσυλο σύμφωνα με το νόμο.

Για να πάρει άσυλο, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αναγκασμένος να μείνει στον Καναδά για να αποφύγει διωγμούς στην Τυνησία.

Ο Μπ.Τραμπελσί είχε άδεια μόνιμου κατοίκου στον Καναδά, την οποία είχε αποκτήσει στα μέσα του 1990. Σύμφωνα με τον καναδικό νόμο, η άδεια μόνιμης κατοικίας χάνεται αν δεν χρησιμοποιείται, δηλαδή εάν ένα πρόσωπο απουσιάζει επί μακρόν από τη χώρα.

Ο πρέσβης της Τυνησίας στον Καναδά Μουλντί Σακρί είπε ότι έχει οδηγίες από τη νέα κυβέρνηση της Τυνησίας να ζητήσει από τον Καναδά να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Τραμπελσί.

Ο Μπ.Τραμπελσί και η οικογένειά του έφτασαν στο Μόντρεαλ την περασμένη εβδομάδα με ιδιωτικό τζετ.

Ο γαμπρός του Μπεν Αλί κατηγορείται πως έχει κλέψει υπέρογκα ποσά χρημάτων από την Τυνησία. Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν από την καναδική κυβέρνηση να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία του στον Καναδά και να τον εκδώσει πίσω στην Τυνησία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024