Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η πολιτική αστάθεια παραμονεύει μετά τα βίαια επεισόδια σε πόλεις της Αιγύπτου

Η πολιτική αστάθεια παραμονεύει μετά τα βίαια επεισόδια σε πόλεις της Αιγύπτου

Με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και ξύλο η αιγυπτιακή αστυνομία κατάφερε να διαλύσει τα χιλιάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο διαδηλώνοντας κατά του «ισόβιου» προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Κατά τα επεισόδια σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός. Οι διαδηλωτές, παραδειγματιζόμενοι από την εξέγερση στην Τυνησία, ζητούν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον Μουμπάρακ σε μια χρονιά προεδρικών εκλογών.

Με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και ξύλο η αιγυπτιακή αστυνομία κατάφερε να διαλύσει τα χιλιάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στο Κάιρο, διαδηλώνοντας κατά του «ισόβιου» προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Κατά τα επεισόδια σκοτώθηκαν δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός.

Το πρωί της Τετάρτης επικρατεί ηρεμία στους δρόμους του Καΐρου.

Οι διαδηλωτές, παραδειγματιζόμενοι από την εξέγερση στην Τυνησία, ζητούν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον Μουμπάρακ σε μια χρονιά προεδρικών εκλογών.

Κινητοποιημένα κυρίως μέσω του Internet, τα κύματα των διαδηλωτών πλημμύρισαν την πλατεία Ελευθερία στο κέντρο του Καΐρου. Το πλήθος άρχισε να πετά πέτρες και να σκαρφαλώνει πάνω στα θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

«Κάτω ο Χόσνι Μουμπάρακ, κάτω η τυραννία» φώναζε το πλήθος, την ώρα που η αστυνομία εξαπέλυε τις δυνάμεις της κατά των διαδηλωτών.

Ενώ έπεσε το σκοτάδι χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους με σκοπό να μείνουν έξω όλη τη νύχτα διαδηλώνοντας δίπλα στα κυβερνητικά κτήρια, κλείνοντας τους δρόμους και προετοιμαζόμενοι για μεγαλύτερες συγκρούσεις.

Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα μεγάλη αστυνομική δύναμη ξεκίνησε τις συλλήψεις, το κυνηγητό σε γύρω δρόμους και τις ρίψεις δακρυγόνων.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί κυνήγησαν τους διαδηλωτές ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν μάρτυρες άγριου ξυλοδαρμού πολιτών από αστυνομικούς.

Με τη χρήση αστυνομικής βίας η κεντρική πλατεία του Καΐρου γρήγορα άδειασε από διαδηλωτές, οι οποίοι νωρίτερα είχαν κάψει ένα αστυνομικό όχημα και ένα αστυνομικό φυλάκιο.

Στο κέντρο του Καΐρου υπήρχε μέχρι νωρίς το πρωί η μυρωδιά δακρυγόνων, ενώ η πλατεία Ελευθερίας έμοιαζε με πεδίο μάχης.

Πρόσκληση σε νέες διαδηλώσεις

Η οργάνωση των αγωνιστών υπέρ της δημοκρατίας «Κίνημα της 6ης Απριλίου», η οποία είχε την πρωτοβουλία για τις χθεσινές διαδηλώσεις, καλεί σε μια δεύτερη ημέρα κινητοποίησης σήμερα Τετάρτη στην Αίγυπτο.

Η οργάνωση καλεί τους Αιγύπτιους, από τη σελίδα της στο Facebook, να συγκεντρωθούν στη μεγάλη πλατεία Ελευθερίας του Καΐρου, εκεί όπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαδήλωσαν χθες φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί να φύγει το καθεστώς».

«Όλοι πρέπει να μεταβούμε στην πλατεία Ελευθερίας, για να την καταλάβουμε και πάλι» γράφει η οργάνωση στο Internet.

Στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς κάλεσε όλα τα κόμματα της Αιγύπτου να απέχουν από τις βίαιες διαδηλώσεις και τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσδοκά από τις αιγυπτιακές Αρχές να ανταποκριθούν με ειρηνικά μέσα».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως «η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει μια σημαντική ευκαιρία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού και να επιδιώξει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής και θα βοηθήσουν στην ευημερία της Αιγύπτου».

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ είναι σταθερή και αναζητά τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες του λαού. «Υποστηρίζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα της έκφρασης και της συνάθροισης για όλους τους ανθρώπους και ζητάμε από όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη βία» τόνισε η Κλίντον.

Στο Παρίσι, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί εξέφρασε τη λύπη της για τους νεκρούς, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία ζητάει «περισσότερη δημοκρατία σε όλα τα κράτη».

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν παραλληλισμοί με την Τυνησία, η Γαλλίδα υπουργός υπογράμμισε πως «οι καταστάσεις είναι διαφορετικές σε καθεμιά από τις χώρες». Ωστόσο, στην Αίγυπτο «υπάρχει σίγουρα μια διπλή προσδοκία για περισσότερη ευημερία» και «για ελευθερία σε διάφορους τομείς», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024