Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Βράζει» ο Λίβανος με τη Χεζμπολάχ στα ηνία της νέας κυβέρνησης

«Βράζει» ο Λίβανος με τη Χεζμπολάχ στα ηνία της νέας κυβέρνησης

Με λιβανικές σημαίες και φωτογραφίες του Σαάντ Χαρίρι στα χέρια χιλιάδες σουνίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λιβάνου, διαδηλώνοντας κατά της Χεζμπολάχ, η οποία παίρνει τον έλεγχο της νέας κυβέρνησης με «δικό» της πρωθυπουργό. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της Χεζμπολάχ, έκαψαν λάστιχα και πυρπόλησαν αυτοκίνητο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στην Τρίπολη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατέθηκε στον υποψήφιο της -υποστηριζόμενης από το Ιράν- σιιτικής Χεζμπολάχ, μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Νατζίμπ Μικάτι.

Με λιβανικές σημαίες και φωτογραφίες του Σαάντ Χαρίρι στα χέρια χιλιάδες σουνίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λιβάνου, διαδηλώνοντας κατά της Χεζμπολάχ, η οποία παίρνει τον έλεγχο της νέας κυβέρνησης με «δικό» της πρωθυπουργό, τον δισεκατομμυριούχο Νατζίμπ Μικάτι.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση επέφερε προ ημερών την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας ηγείτο ο γιος του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, βυθίζοντας το Λίβανο σε βαθιά πολιτική κρίση και εγείροντας φόβους για διολίσθηση στη βία.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση, στο πλαίσιο της «ημέρας οργής» που κήρυξαν για την Τρίτη οι υποστηρικτές του Σαάντ Χαρίρι, διοργανώθηκε στην Τρίπολη, προπύργιο του Χαρίρι και των σουνιτών μουσουλμάνων.

Διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της Χεζμπολάχ και έκαιγαν λάστιχα. «Δεν θα δεχθούμε πραξικόπημα κατά του Χαρίρι από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της» φώναζαν υποστηρικτές του Σαάντ Χαρίρι στην πλατεία Νουρ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υποστηρικτές του Χαρίρι έβαλαν φωτιά σε όχημα του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στην Τρίπολη. Δημοσιογράφοι του καναλιού αναζήτησαν καταφύγιο σε κοντινό κτίριο.

Σχολεία, τράπεζες και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά στην Τρίπολη. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βηρυτό, καθώς και στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα με το νότιο λιμάνι της Σιδώνας.

Πρωθυπουργός της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της στο Κοινοβούλιο του Λιβάνου εξασφάλισαν την αναγκαία κοινοβουλευτική υποστήριξη για να ορίσουν το δικό τους υποψήφιο για την πρωθυπουργία, τον δισεκατομμυριούχο Νατζίμπ Μικάτι.

Σε ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ο Νατζίμπ Μικάτι συγκέντρωσε την ψήφο 68 βουλευτών, έναντι 60 του Σαάντ Χαρίρι. Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Σουλεϊμάν ανέθεσε εν συνεχεία την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών.

Μιλώντας μετά το διορισμό του, ο Μικάτι δήλωσε πως θα αρχίσει την Πέμπτη συνομιλίες για να σχηματίσει κυβέρνηση και κάλεσε όλες τις λιβανικές παρατάξεις να υπερβούν τις διαφορές τους. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, λέγοντας ότι θέλει να εκπροσωπήσει όλο το Λίβανο.

Έκκληση για ηρεμία και αποφυγή της βίας απηύθυνε και ο Σαάντ Χαρίρι.

«Είστε οργισμένοι, αλλά είστε και υπεύθυνοι άνθρωποι. Κατανοώ τα συναισθήματά σας. Αυτός ο θυμός δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ό,τι διαφωνεί με τις αξίες μας. […] την πεποίθησή μας ότι η δημοκρατία είναι το καταφύγιό μας» δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία.

Οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση πολιτικοί αντίπαλοι της Χεζμπολάχ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι ο έλεγχος της λιβανικής κυβέρνησης από το σιιτική οργάνωση θα είναι καταστροφικός και θα επιφέρει την πλήρη διεθνή απομόνωση της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι εάν ο έλεγχος της κυβέρνησης περάσει στη Χεζμπολάχ, η υποστήριξή τους στη χώρα δεν είναι πια δεδομένη.

Η κυβέρνηση του Σαάντ Χαρίρι κατέρρευσε στις 12 Ιανουαρίου, μετά την αποχώρηση της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, κίνηση που βύθισε τη χώρα σε βαθιά πολιτική κρίση.

Η αποχώρηση της Χεζμπολάχ ήλθε με φόντο την έρευνα που διεξάγει το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Η Χεζμπολάχ αναμένεται να κατηγορηθεί για το θάνατο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, και πολλοί φοβούνται ότι σε αυτή την περίπτωση η αντίδρασή της θα είναι βίαιη. Η σιιτική οργάνωση -υποστηριζόμενη από το Ιράν και τη Συρία- αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία, και καταγγέλλει «συνωμοσία» του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το εδρεύων στη Χάγη Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (TSL) εξέδωσε απόρρητο κατηγορητήριο για την υπόθεση την περασμένη εβδομάδα. Το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου δεν θα δημοσιοποιηθεί για αρκετές εβδομάδες, έως ότου ο Βέλγος δικαστής αποφανθεί εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τη διεξαγωγή δίκης.

Η αποχώρηση της Χεζμπολάχ από την κυβέρνηση ήλθε αφότου ο Σαάντ Χαρίρι, γιος του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, αρνήθηκε να «αποκηρύξει» το δικαστήριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024