Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παρά τη βία και την αναταραχή, βήματα στην εποχή μετά τον Μπεν Αλί κάνει η Τυνησία

Παρά τη βία και την αναταραχή, βήματα στην εποχή μετά τον Μπεν Αλί κάνει η Τυνησία

Μετά την εσπευσμένη φυγή του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλί, η Τυνησία προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη στο εσωτερικό της χώρας και να οργανώσει νέα κυβέρνηση μέσα σε κλίμα έντονων αναταραχών και βίαιων συγκρούσεων. Ωστόσο, κυβερνήσεις στη μέση Ανατολή ανησυχούν μήπως επεκταθούν και σε αυτές οι εξεγέρσεις...

Μετά την εσπευσμένη φυγή του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλί, η Τυνησία προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη στο εσωτερικό της χώρας και να οργανώσει νέα κυβέρνηση μέσα σε κλίμα έντονων αναταραχών και βίαιων συγκρούσεων.

Πυροβολισμοί και περιστατικά λεηλασίας καταγράφονταν όλο το Σάββατο στην Τύνιδα. Στρατιώτες και άρματα μάχης είχαν αποκλείσει μεγάλες λεωφόρους και προστάτευαν κυβερνητικά κτίρια ενώ σημειώνονταν και ανταλλαγές πυροβολισμών. Ο στρατός εξακολουθεί να περιπολεί αλλά η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν έχει αρθεί. Πολλοί πάντως είχαν βγει στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την απομάκρυνση του Μπεν Αλί.

Μετά από μερικές ώρες σύγχυσης σχετικά με τη διάδοχη κατάσταση, προσωρινός πρόεδρος ανέλαβε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φουέντ Μεμπάζαα ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι προεδρικές εκλογές πρέπει να γίνουν σε 60 ημέρες.

Αντιθέτως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θεωρεί ότι οι εκλογές –προεδρικές και βουλευτικές– θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε έξι με επτά μήνες, αλλά με διεθνείς παρατηρητές. Όπως δήλωσε ο Νατζίμπ Τσέμπι μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γανούσι απαιτείται αναπροσαρμογή της νομοθεσίας και ελεύθερες εκλογές σε έξι με επτά μήνες.

Εντωμεταξύ, σε δύο διαφορετικά περιστατικά μέσα στο γενικότερο κλίμα αναταραχών 50 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους όταν εξεγέρθηκαν προκαλώντας τη βίαιη επέμβαση των φυλάκων.

Κρατούμενος, σε μία προσπάθεια εξέγερσης, στη φυλακή του Μοναστίρ έβαλε φωτιά σε ένα στρώμα θαλάμου στο οποίο βρίσκονταν τη στιγμή εκείνη 90 κρατούμενοι σε μια προσπάθεια ομαδικής απόδρασης από τη φυλακή. Ακολούθησε πανικός ενώ οι ότι φρουροί της φυλακής άνοιξαν πυρ. Ο θάνατος των κρατουμένων οφείλεται σε ασφυξία και σε σοβαρά εγκαύματα, ανέφεραν οι γιατροί.

Σε άλλο περιστατικό στη Μαντία, στα νότια της χώρας, αναφορές πρακτορείων αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά των κρατουμένων στη φυλακή. Έχουν ακόμη αναφερθεί ότι απόπειρες αποδράσεων.

Από την Τυνησία σε όλη τη Μέση Ανατολή;

Πάντως η κατάληξη της εξέγερσης στην Τυνησία κάνει πιθανό το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής με αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία και ανοιχτές διαδικασίες.

Σταθερό τα τελευταία χρόνια είναι αυτό το αίτημα και στο Ιράν, που εκδηλώθηκε εντονότερα με τις διαδηλώσεις του 2009.

Ήδη, οι πρόσφατες εκλογές στην Αίγυπτο ανέδειξαν (για άλλη μία φορά) τη δυσαρέσκεια έναντι της διακυβέρνησης από τον Χόσνι Μουμπάρακ που μετρά ήδη τριάντα χρόνια. Την Παρασκευή διοργανώθηκαν διαδηλώσεις στην Ιορδανία με αφορμή τις υψηλές τιμές τροφίμων, ένα από τα αιτήματα που πρόβαλλαν οι διαδηλωτές και στην Τυνησία.

Διαδηλώσεις υπέρ της Τυνησίας διοργανώθηκαν έξω από τις πρεσβείες της στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, όπου μάλιστα το μήνυμα για τον Αιγύπτιο πρόεδρο ήταν εύγλωττο «Μπεν Άλι, πες στο Μουμπάρακ ένα αεροπλάνο τον περιμένει και αυτόν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024