Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τυνησία παρά τη φυγή του Μπεν Αλί

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Τυνησία παρά τη φυγή του Μπεν Αλί

Στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προσγειώθηκε τελικά το αεροσκάφος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλί. Στην ίδια την Τυνησία η κατάσταση παραμένει έκρυθμη με την προσωρινή πολιτική ηγεσία, αλλά και τον Αραβικό Σύνδεσμο, να κάνουν έκκληση για ενότητα. Νέος πρόεδρος ορκίστηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Δεκάδες νεκροί σε εξέγερση σε φυλακή.

Στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας προσγειώθηκε τελικά το αεροσκάφος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Μπεν Αλί και ενώ στη χώρα του συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα, παρά τις κινήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η άφιξή του στην Τζέντα είχε αναφερθεί από τα τηλεοπτικά δίκτυα αλ Αραμπίγια και αλ Τζαζίρα· την ίδια πληροφόρηση είχε δώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο σαουδαραβική κυβερνητική πηγή.

«Το βασίλειο καλωσόρισε την άφιξη του προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι και της συζύγου του» ανέφερε το ανακοινωθέν της μοναρχίας, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η πορεία του αεροσκάφους που μετέφερε τον Μπεν Αλί προκάλεσε μίνι κρίση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε εκτάκτως με τον πρωθυπουργό Φιγιόν προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο του παραιτηθέντος προέδρου.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος κατευθύνθηκε στην Ιταλία, όπου ζήτησε άδεια να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό. Οι ιταλικές Αρχές έδωσαν την άδεια να προσγειωθεί στο Κάλιαρι και το αεροσκάφος αναχώρησε σε λίγη ώρα, για να προσγειωθεί τελικά στη Τζέντα.

Έκρυθμη η κατάσταση, προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης

Πίσω στην Τυνησία η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στην Τύνιδα φλεγόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενώ αναφέρονταν λεηλασίες σε καταστήματα.

Σε μία προσπάθεια για να αποκατασταθεί η πολιτική τάξη στη χώρα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τυνησίας Φουέντ Μεμπαζάα ορίστηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στην προεδρία του Μπεν Αλι.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι βάσει του Συντάγματος πρέπει να
διεξαχθούν εκλογές το αργότερο εντός 60 ημερών από σήμερα. Ζήτησε ακόμη τον κ.Γκανούσι να σχηματίσει κυβέρνηση ενότητας.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι περιέγραφε την κατάσταση κάνοντας λόγο για χάος από πλευράς ασφάλειας.

Κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία. Οι Τυνήσιοι διαφωνούντες και εξόριστοι είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στη χώρα, υπογράμμισε ακόμη ο κ.Γανούσι στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα με την ιδιότητα του προσωρινού προέδρου της χώρας πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου να ορίσει τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου στη θέση αυτή.

«Η χώρα μας δεν αξίζει όλα όσα συμβαίνουν. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών» δήλωσε ακόμη ο Γανούσι, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε στην υπηρεσία του τυνησιακού λαού».

Αναφερόμενος στις ομάδες πολιτών που οπλίστηκαν για να αποτρέψουν λεηλασίες εξέφρασαν την ελπίδα να βελτιώσουν την κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια.

Το πρωί, πάντως, άνοιξε και πάλι ο εναέριος χώρος της Τυνησίας.

* Παράλληλα και ο Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του τυνησιακού ισλαμιστικού κινήματος Ενάχντα,
ετοιμάζει την επιστροφή του στην χώρα και ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Λονδίνο όπου ζει εξόριστος. «Η τυνησιακή ιντιφάντα πέτυχε την πτώση της δικτατορίας» πρόσθεσε.

Αιματηρή εξέγερση σε φυλακή

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε εξέγερση σε φυλακή στο Μοναστίρ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 42 κρατούμενοι.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε όταν κρατούμενος έβαλε φωτιά σε ένα στρώμα θαλάμου στο οποίο βρίσκονταν τη στιγμή εκείνη 90 κρατούμενοι σε μια προσπάθεια ομαδικής απόδρασης από τη φυλακή. Ακολούθησε πανικός ενώ οι ότι φρουροί της φυλακής άνοιξαν πυρ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ο θάνατος των κρατουμένων οφείλεται σε ασφυξία και σε σοβαρά εγκαύματα, ανέφεραν οι γιατροί.

Ο στρατός δημοσιοποίησε τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορούν να τηλεφωνούν πολίτες για να αναφέρουν καταστάσεις όπου χρειάζεται να επέμβει.

Έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου

Παρέμβαση στις εξελίξεις έκανε και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Στην πρώτη του επίσημη ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Τυνησία, ο Σύνδεσμος κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκπροσώπους της κοινωνίας και αξιωματούχους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διατηρηθούν οι κατακτήσεις του λαού της Τυνησίας και για να επιτευχθεί ειρήνη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024