Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγή κατά του πρωθυπουργού της Δανίας για την υιοθέτηση της συνθήκης της Λισαβόνας

Προσφυγή κατά του πρωθυπουργού της Δανίας για την υιοθέτηση της συνθήκης της Λισαβόνας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας αποδέχτηκε την προσφυγή 28 πολιτών κατά του πρωθυπουργού Λαρς Ράσμουσεν επειδή υιοθέτησε τη συνθήκη της Λισσαβόνας χωρίς να διενεργήσει δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την προσφυγή, η κυβέρνηση παραβίασε άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται στη μεταφορά της κυριαρχίας του εθνικού Κοινοβουλίου σε διεθνείς οργανισμούς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας αποδέχτηκε την προσφυγή 28 πολιτών κατά του πρωθυπουργού Λαρς Ράσμουσεν επειδή υιοθέτησε τη συνθήκη της Λισσαβόνας χωρίς να διενεργήσει δημοψήφισμα.

Επικαλούμενοι τον γενικό χαρακτήρα της συνθήκης, οι προσφεύγοντες (που είναι μια ομάδα καθηγητών, ηθοποιών, συγγραφέων και ευρωσκεπτικιστών πολιτικών) δηλώνουν ότι έχουν «θεμελιώδες συμφέρον» επί του θέματος.

Σύμφωνα με την προσφυγή, η κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 20 του Συντάγματος που αναφέρεται στη μεταφορά της κυριαρχίας του εθνικού Κοινοβουλίου σε διεθνείς οργανισμούς (Ευρωβουλή και συμβούλιο υπουργών).

Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε από την πλευρά του ότι έλαβε γνώση του γεγονότος, πρόσθεσε όμως ότι είναι της θέσης ότι το Κοινοβούλιο της Δανίας δεν παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας όταν ενέκρινε τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη θέση είχε υποστηρίξει και ο προηγούμενος πρωθυπουργός συνεπώνυμος του σημερινού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, όταν το 2007 είχε υπογράψει τη συνθήκη της Λισσαβόνας.

Μία ανάλογη προσφυγή το 1996 για τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που επίσης υιοθετήθηκε από τη Βουλή χωρίς δημοψήφισμα, είχε χαρακτηριστεί από το Δικαστήριο «απαράδεκτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024