Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κατηγορίες για δολοφονίες αξιωματούχων απαγγέλθηκαν στον 22χρονο για το μακελειό στο Τουσόν

Κατηγορίες για δολοφονίες αξιωματούχων απαγγέλθηκαν στον 22χρονο για το μακελειό στο Τουσόν

Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας κατά Αμερικανίδας βουλευτή και για τη δολοφονία δύο ακόμα κυβερνητικών αξιωματούχων απαγγέλθηκαν κατά του 22χρονου Τζάρεντ Λόφνερ, του άνδρα που άνοιξε πυρ στο Τουσόν της Αριζόνα κατά της Γκάμπριελ Γκίφορντς, στελέχους της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έξι άτομα. Ημέρα πένθους η Δευτέρα στις ΗΠΑ.

Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας κατά Αμερικανίδας βουλευτή και για τη δολοφονία δύο ακόμα κυβερνητικών αξιωματούχων απαγγέλθηκαν κατά του 22χρονου Τζάρεντ Λόφνερ, του άνδρα που άνοιξε πυρ στο Τουσόν της Αριζόνα κατά της Γκάμπριελ Γκίφορντς, στελέχους της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έξι άτομα.

Ημέρα πένθους στις ΗΠΑ η Δευτέρα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ζητά από τους πολίτες να τηρήσουν -στις 11:00 π.μ. ώρα ανατολικών ΗΠΑ- ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στον 22χρονο για δύο δολοφονίες -του Γκάμπριελ Ζίμερμαν, βοηθού της Γκίφορντς και του ομοσπονδιακού δικαστή Τζον Μ.Ρολ- και τρεις απόπειρες δολοφονίας -της βουλευτή, της Πάμελα Σάιμον και του Ρον Μπάρμπερ από το περιβάλλον της Γκίφορντς.

Μέχρι στιγμής στον άνδρα έχουν απαγγελθεί οι κατηγορίες που αφορούν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους -αρμοδιότητα των ομοσπονδιακών δικαστών-, αλλά εκκρεμεί ακόμα να του απαγγελθούν κατηγορίες και για τον θάνατο και άλλων πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα εννιάχρονο κορίτσι.

Ο Τζάρεντ Λόφνερ θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα ενώπιον της Δικαιοσύνης (στις 23:00 ώρα Ελλάδος) στο Φοίνιξ. Προς το παρόν κρατείται από τις ομοσπονδιακές Αρχές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που διερευνούν την υπόθεση ανακοίνωσαν ότι βρήκαν ένα έγγραφο στην κατοικία του Λόφνερ, το οποίο αναφερόταν σε σχέδια δολοφονίας.

Ένας φάκελος που βρέθηκε σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του κατηγορούμενου περιελάμβανε ένα χειρόγραφο στο οποίο αναφέρεται «Σχεδιάζω για το μέλλον» και «Η δολοφονία μου» και το όνομα «Γκίφορντς» μαζί με την -όπως φαίνεται- υπογραφή του Λόφνερ.

Ποιός είναι ο Λόφνερ;

Τα κείμενα που είχε γράψει ο Τζ.Λόφνερ ήταν τα περισσότερα ασυνάρτητα, όμως μαρτυρούν την εμμονή του να έρθει σε επαφή με την Αμερικανίδα βουλευτή των Δημοκρατικών, έγινε γνωστό από τις Αρχές.

Ενώ οι ΗΠΑ, σε κατάσταση σοκ μετά το μακελειό, αναρωτιούνταν αν τα κίνητρα του 22χρονου Τζάρεντ Λόφνερ ήταν πολιτικά, τα πρώτα στοιχεία της έρευνας περιγράφουν περισσότερο ένα μοναχικό και βασανισμένο αγόρι, που μπορεί να υπέφερε από ψυχικά προβλήματα.

Συμμαθητές του στο Λύκειο στην Τουσόν είπαν ότι του είχε στοιχίσει πολύ η αποπομπή του, πέρυσι, από το δημόσιο πανεπιστήμιο.

«Πιστεύω ότι σιγά-σιγά βυθίστηκε σε μια ψυχωτική κρίση. Κάτι μέσα του έσπασε. Δεν ήταν πάντα έτσι» έγραψε στον ιστότοπο Twitter η Κέιτι Πάρκερ, μια από τις συμμαθήτριές του στο Λύκειο.

Σε ηλεκτρονικά μηνύματά της, η 52χρονη Λίντα Σόρενσον που φοιτούσε στο δημόσιο πανεπιστήμιο έγραφε για τον νέο της συμμαθητή: «Έχουμε ένα σοβαρά ψυχικά ανισόρροπο άτομο στην τάξη μας που με τρομάζει πολύ. Είναι ένας από τους ανθρώπους, φωτογραφίες των οποίων βλέπεις στις ειδήσεις, όταν έχουν ήδη έρθει στην τάξη με ένα αυτόματο όπλο. […] Κάθομαι δίπλα στην πόρτα με την τσάντα μου έτοιμη. Εάν το δείτε στις ειδήσεις ένα βράδυ, να ξέρετε ότι εγώ θα έχω βγει νωρίς».

Εν τω μεταξύ, ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το 2008 είχε απορρίψει αίτηση του άνδρα να υπηρετήσει στο στρατό, για λόγους που δεν ανέφερε -αν και κάποια μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για χρήση ναρκωτικών.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κατηγορούμενος παρακολουθούσε την Γκίφορντς.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός πράκτορα του FBI που συνοδεύει το κατηγορητήριο, οι ερευνητές βρήκαν στην κατοικία του δράστη μια επιστολή της Γκίφορντς προς τον Λόφνερ στην οποία τον ευχαριστεί επειδή παρέστη σε μία συγκέντρωσή της το 2007.

Ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μίλερ σημείωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως ένα δεύτερο άτομο το οποίο αναζητούν οι αρχές δεν εμπλέκεται άμεσα στο μακελειό και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία πληροφορία σε αυτό το στάδιο που να επιτρέπει να εννοηθεί ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη απειλή» κατά των βουλευτών εν γένει.

Αισιόδοξοι οι γιατροί για την Γκίφορντς

Καλή, «όσο επιτρέπει ένα τέτοιο περιστατικό», χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας της Γκ.Γκίφορντς, η οποία επιβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση από νευροχειρούργους.

Η Γκίφορντς είναι διασωληνωμένη και παραμένει σε κατάσταση «ήπιου κώματος», ανέφερε ο γιατρός της.

Οι θεράποντες ιατροί της δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την κατάσταση της υγείας της.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο σερίφης της κομητείας, αποκάλυψε ότι μια γυναίκα ρίχτηκε πάνω στον ένοπλο, καταφέρνοντας να του αποσπάσει ένα γεμιστήρα από τα χέρια για να τον εμποδίσει να συνεχίσει να πυροβολεί με σφαίρες των εννέα χιλιοστών εναντίον του πλήθους.

Ο Τζάρεντ Λι Λόφνερ, είχε ήδη αδειάσει ένα γεμιστήρα με 31 σφαίρες πάνω στη βουλευτή Γκάμπριελ Γκίφορντς και τα πρόσωπα που την περιέβαλαν, χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι Glock διαμετρήματος 9 χιλιοστών.

Αρπάζοντάς του ένα γεμιστήρα από τα χέρια, η Πατρίσια Μέις τον εμπόδισε να ρίξει και πάλι στο πλήθος.

Στη συνέχεια δύο άνδρες επενέβησαν και αφόπλισαν τον άνδρα μέχρι να έρθει η αστυνομία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024