Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φουντώνει η διπλωματική κρίση Ιταλίας-Βραζιλίας για τον Τσεζάρε Μπατίστι

Φουντώνει η διπλωματική κρίση Ιταλίας-Βραζιλίας για τον Τσεζάρε Μπατίστι

Διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται την Τρίτη έξω από την πρεσβεία και τα προξενεία της Βραζιλίας στην Ιταλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόρριψη της έκδοσης του Τσεζάρε Μπατίστι, πρώην ηγέτη ιταλικής ακροαριστερής οργάνωσης που έχει καταδικαστεί ερήμην για τέσσερις ανθρωποκτονίες στα τέλη της δεκαετίας του '70. Συνήγοροι του Μπατίστι καταθέτουν την ίδια ώρα αίτημα αποφυλάκισης.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται την Τρίτη έξω από τις διπλωματικές αποστολές της Βραζιλίας στην Ιταλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόρριψη της έκδοσης του Τσεζάρε Μπατίστι, πρώην ηγέτη ιταλικής ακροαριστερής οργάνωσης που έχει καταδικαστεί ερήμην για τέσσερις ανθρωποκτονίες στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Συνήγοροι του Μπατίστι καταθέτουν την ίδια ώρα αίτημα αποφυλάκισης.

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα «έκλεισε» την περασμένη εβδομάδα τη θητεία του στην προεδρία της Βραζιλίας με την οριστική απόρριψη της έκδοσης του Τσεζάρε Μπατίστι στην Ιταλία, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Στην κεντρική πλατεία Πιάτσα Ναβόνα της Ρώμης πρόκειται να διαδηλώσουν τόσο η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και η κεντροαριστερά με το Δημοκρατικό Κόμμα και την Ιταλία των Αξιών. Διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες προγραμματίζονται έξω από τα προξενεία της Βραζιλίας στη Φλωρεντία, το Μιλάνο, το Μπάρι την Μπολόνια και την Νάπολη.

Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ να αναθεωρήσει την απόφαση του προκατόχου της. Τα πρώτα όμως μηνύματα, που έφτασαν από την κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας, δεν θεωρούνται ενθαρρυντικά.

Οι συγγενείς των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων ζητούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη και υποστηρίζουν ότι ο Τσέζαρε Μπατίστι δεν μετανόησε και δεν αποκήρυξε ποτέ ουσιαστικά το βίαιο παρελθόν του.

Αίσθηση προκάλεσε τις περασμένες ημέρες η άποψη που είχαν εκφράσει συγγενείς των θυμάτων τρομοκρατίας ότι «σε περίπτωση που ο Μπατίστι αφεθεί ελεύθερος στη Βραζιλία, η σωματική του ακεραιότητα, θα κινδύνευε περισσότερο απ’ ό,τι αν τον εξέδιδαν στην Ιταλία».

Ο Σίβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε την Τρίτη με τον Αλμπέρτο Τορετζιάνι, γιο ενός κοσμηματοπώλη, ο οποίος σύμφωνα με την ιταλική Δικαιοσύνη, δολοφονήθηκε από τον Μπατίστι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία πρόκειται να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας τον σεβασμό της συνθήκης για την έκδοση κρατουμένων, που έχουν υπογράψει Ιταλία και Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν είσης από την Ρώμη μέτρα εμπορικού μποϊκοτάζ, ενώ θα μπορούσε να ακυρωθεί και συμφωνία για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Η απόφαση του Λούλα είναι ένα δώρο στους Γάλλους σνομπ αριστερούς και στην άκρα αριστερά της Βραζιλίας, ευνοεί έναν τρομοκράτη που δεν έδειξε ποτέ ανθρωπιά προς τα θύματά του» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Αντόνιο Λα Ρούσα.

Στελέχη της ιταλικής κεντροαριστεράς, όμως, σχολιάζουν σχετικά ότι «στην υπόθεση αυτή, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δεν υιοθέτησε την σωστή στρατηγική, νομίζοντας ότι όλα θα μπορούσαν να λυθούν με επίδειξη πολιτικής δύναμης».

Επιδιώκει αποφυλάκιση ο Μπατίστι

Ο Τσεζάρε Μπατίστι έχει καταδικαστεί ερήμην για τέσσερις ανθρωποκτονίες στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όταν ήταν ηγετικό στέλεχος της ακροαριστερής οργάνωσης «Ένοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό» (PAC), η οποία συνδεόταν με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Απέδρασε από ιταλική φυλακή το 1981 εν όψει δίκης για το ρόλο του στις τέσσερις δολοφονίες για τις οποίες αρνείται κάθε ανάμειξη, και καταζητείτο για 26 ολόκληρα χρόνια από τη Ρώμη. Το 1993 καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες.

Ο Μπατίστι πέρασε πολλά χρόνια στη Γαλλία ζώντας υπό την προστασία του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος είχε αρνηθεί να εκδώσει μέλη της ιταλικής ακροαριστεράς που είχαν αποκηρύξει τη βία. Έγινε επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων πριν μετακινηθεί στο Μεξικό και τελικά στη Βραζιλία, όπου και συνελήφθη το 2007.

Το 2009 του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο και την περασμένη Παρασκευή, μία ημέρα πριν την λήξη της προεδρικής θητείας του, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέρριψε οριστικά το ιταλικό αίτημα για την έκδοση του Τσεζάρε Μπατίστι, προκαλώντας νέα διπλωματική κρίση με τη Ρώμη.

Η Ιταλία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Μπραζίλια και προειδοποίησε πως θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την απόφαση. Ο πρεσβευτής της Ιταλίας παρέστη, πάντως, στην ορκωμοσία της νέας προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Την Κυριακή ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, Ζοζέ Εδουάρδο Καρντόζο ενέκρινε την άρνηση της Βραζιλίας να εκδώσει τον πρώην μαχητή της άκρας αριστεράς. Οι συνήγοροι του Μπατίστι δηλώνουν τώρα ότι θα καταθέσουν αίτημα αποφυλάκισης. Ο Μπατίστι υπεραμυνόταν πάντα της αθωότητάς του, λέγοντας ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης στην Ιταλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αρσεναλ – Έβερτον

LIVE: Αρσεναλ - Έβερτον. Παρακολουθήστε live στις 18:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αρσεναλ - Έβερτον για την 38η αγωνιστική της Premier League. Τηλεοπτικά από Novasports 3HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024