Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση αυτοκτονίας στην Εκκλησία της Αλεξάνδρειας

Παγκόσμια κατακραυγή για την επίθεση αυτοκτονίας στην Εκκλησία της Αλεξάνδρειας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, γεγονός που επισκίασε την ανατολή του 2011. Την επίθεση καταδίκασε και το Οικουμενικό Συμβούλιο Εκκλησιών, καλώντας τους Αιγύπτιους σε εθνική ενότητα. Την παρέμβαση της ΕΕ ζητά η Ιταλία.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, γεγονός που επισκίασε την ανατολή του 2011. Την επίθεση καταδίκασε και το Οικουμενικό Συμβούλιο Εκκλησιών, καλώντας τους Αιγύπτιους σε εθνική ενότητα.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία ζήτησε το θέμα των βιαιοτήτων και των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών ανά τον κόσμο να περιληφθεί στα θέματα του συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις 31 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έφθασε η στιγμή μιας ισχυρής και σαφούς πολιτικής απάντησης εκ μέρους των κυβερνήσεων που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας» αναφέρει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή σε αυτή τη μάχη. Αυτό ζητάει σήμερα η Ιταλία από την ΕΕ» καταλήγει το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Οικουμενικό Συμβούλιο, το οποίο έχει έδρα του τη Γενεύη, επισημαίνει ότι ανάλογες επιθέσεις έχουν γίνει και σε χριστιανικούς ναούς στο Ιράκ.

Παράλληλα, καλεί τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τις κυβερνήσεις της περιοχής να ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να προστατεύσουν τα θεμελιώδη θρησκευτικά δικαιώματα των πιστών όλων των δογμάτων.

Στην Αγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ποταπή τρομοκρατική επίθεση», εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον λαό της Αιγύπτου.

Στη Βηρυτό, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι τόνισε πως το «αποτρόπαιο έγκλημα έχει στόχο να χρησιμοποιηθεί η θρησκεία ως ένα μέσο παραβίασης των ανθρωπίνων, ηθικών και θρησκευτικών αξιών».

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε στον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο πρόεδρος του λιβανικού κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «φρικτή εγκληματική ενέργεια», σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν λόγια καταδίκης που να εκφράζουν την οργή και την θλίψη για το τρομοκρατικό έγκλημα.

Στο μεταξύ, οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από εκκλησίες σε όλη τη χώρα.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών περισσότεροι βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί και πράκτορες έχουν αναπτυχθεί και σημεία ελέγχου έχουν στηθεί σε όλες τις επαρχίες.

Επίσης απαγορεύεται να σταθμεύουν αυτοκίνητα κοντά σε εκκλησίες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως εκατοντάδες ύποπτοι έχουν συλληφθεί, χωρίς να ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Με εντολή του υπουργείου Παιδείας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Αμπντούλ Γκάιτ, προς τον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τη βομβιστική επίθεση.

Ο κ. Δρούτσας επικοινώνησε και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

ΜακΚίσικ: «Αισθάνομαι ότι είναι η χρονιά που θα τα πάρουμε όλα»

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ μίλησε για τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Final-4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024