Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έκρηξη παγιδευμένων πακέτων στις πρεσβείες Ελβετίας και Χιλής στη Ρώμη

Έκρηξη παγιδευμένων πακέτων στις πρεσβείες Ελβετίας και Χιλής στη Ρώμη

Παγιδευμένο πακέτο εξερράγη το μεσημέρι της Πέμπτης στο κτίριο της πρεσβείας της Ελβετίας στη Ρώμη, προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζομένου. Ακολούθησε δεύτερη έκρηξη στην πρεσβεία της Χιλής, επίσης με έναν τραυματία. Πυροτεχνουργοί κλήθηκαν και στην πρεσβεία της Ουκρανίας για να ελέγξουν ύποπτο πακέτο, που αποδείχθηκε ακίνδυνο ενώ διενεργούνται έλεγχοι σε όλες τις πρεσβείες και τα προξενεία στη Ρώμη. Με υπόθεση Ελβετού αναρχικού συνδέεται πιθανώς το πακέτο-βόμβα στην ελβετική πρεσβεία. Δεν προκύπτει σχέση με την Ελλάδα.

Παγιδευμένο πακέτο εξερράγη το μεσημέρι της Πέμπτης στο κτίριο της πρεσβείας της Ελβετίας στη Ρώμη, προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζομένου στη διπλωματική αποστολή. Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη στην πρεσβεία της Χιλής στην ιταλική πρωτεύουσα, επίσης με έναν τραυματία.

Πυροτεχνουργοί είχαν κληθεί και στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ρώμη για να ελέγξουν ύποπτο πακέτο, που αποδείχθηκε ακίνδυνο. Οι ιταλικές αστυνομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις πρεσβείες και τα προξενεία στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η ιταλική αστυνομία διενεργεί έρευνα για την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με Ιταλούς συναδέλφους τους, από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει ότι τα παγιδευμένα με εκρηκτικά πακέτα που εξερράγησαν σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα έχουν σταλεί από την Ελλάδα.

Ενδεικτική του επίπεδου συναγερμού μετά την πρώτη έκρηξη ήταν η εκκένωση του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελβετία, όταν εντοπίστηκε και εκεί ένα ύποπτο πακέτο. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, το «ύποπτο» δέμα ήταν απλώς ένα χριστουγεννιάτικο δώρο.

Η επίθεση στην ελβετική πρεσβεία συγκεκριμένα πιθανολογείται ότι σχετίζεται με την υπόθεση του Ελβετού αναρχικού Μάρκο Κάμενις. Οι υποψίες στέφονται επίσης και σε κύκλους αναρχικών στην Ιταλία, χωρίς να έχει υπάρξει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης.

Αναφερόμενος στα δύο εκρηκτικά πακέτα που προκάλεσαν τον τραυματισμό δύο υπαλλήλων της Ελβετικής και της Χιλιανής Πρεσβείας σήμερα στη Ρώμη, ο Ιταλός υφυπουργός εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο εκτίμησε πως «είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό της χώρας, από την Ιταλία».

Η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο» ανέφερε ο υφυπουργός. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να συναντηθεί εκτάκτως με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

Πακέτα-βόμβα στις πρεσβείες

Το πρώτο πακέτο εξερράγη στα χέρια του υπευθύνου αλληλογραφίας στην πρεσβεία της Ελβετίας. Ο 53χρονος άνδρας, ελβετικής καταγωγής, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα και στα δύο χέρια. Δεν κινδυνεύει η ζωή του, όμως αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού στο αριστερό χέρι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε το περιστατικό. Από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης δεν έχει δοθεί κάποια περαιτέρω πληροφόρηση, ούτε και υπήρξε κάποιο σχόλιο των αστυνομικών δυνάμεων.

Η ελβετική πρεσβεία βρίσκεται κοντά στο πάρκο Villa Glori, στο βόρειο τμήμα του κέντρου της Ρώμης.

Τρεις ώρες αργότερα σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου πακέτου μέσα σε γραφείο στην πρεσβεία της Χιλής στη Ρώμη. Τραυματίστηκε στο πρόσωπο και τα χέρια ο εργαζόμενος που άνοιξε το δέμα.

Σε τηλεγραφήματα των διεθνών πραορείων επισημαίνονται οι ομοιότητες με το μπαράζ παγιδευμένων δεμάτων που εστάλησαν πρόσφατα σε ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα και τις έδρες κυβερνήσεων στο εξωτερικό.

Οι εκρήξεις των παγιδευμένων δεμάτων έρχονται δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου πακέτου στο μετρό της Ρώμης που σήμανε συναγερμό στην Αστυνομία.

Το πακέτο στο μετρό της Ρώμης δεν περιείχε εκρηκτική ύλη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά σωλήνες γεμάτους με τσιμέντο.

Σύνδεση με υπόθεση Ελβετού αναρχικού;

Η έκρηξη του δέματος στην ελβετική πρεσβεία συνδέεται με την υπόθεση του Ελβετού αναρχικού Μάρκο Κάμενις, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πίσω από την επίθεση βρίσκονται πιθανότατα Ιταλοί αναρχικοί, που ζητούν την απελευθέρωση του 58χρονου Ελβετού Μάρκο Κάμενις, ο οποίος θεωρείται εμβληματική φιγούρα του αναρχικού-οικολογικού κινήματος.

Τη δεκαετία του ’70 ο Κάμενις ανέπτυξε δράση με θέσεις και παρεμβάσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας. Το 1980 συνελήφθη για σαμποτάζ ελβετικών μονάδων παραγωγής ατομικής ενέργειας. Κατάφερε να αποδράσει το 1981 και επί εννέα χρόνια ζούσε στην Ιταλία με πλαστά προσωπικά στοιχεία.

Το 1991 συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές με μία νέα κατηγορία, αυτή του σαμποτάζ σε βάρος του δικτύου ηλεκτροδότησης και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης. Μετά τη μεταφορά του σε εννέα διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα, το 2002 εκδόθηκε στην Ελβετία.

Το 2004 η ελβετική Δικαιοσύνη τον καταδίκασε σε κάθειρξη 17 ετών για τη δολοφονία δεσμοφύλακα, ενώ αθωώθηκε για άλλη, παράλληλη κατηγορία, που σχετιζόταν με ανθρωποκτονία συνοριακού φύλακα. Το 2007 το εφετείο της Ζυρίχης μείωσε την καταδίκη του, από 17 σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και αν δείξει καλή διαγωγή, ο Ελβετός αναρχικός μπορεί να αποφυλακισθεί μέσα στο 2012.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, οι Ιταλοί αναρχικοί με τη σημερινή τους επίθεση, ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός Κ15 – ΠΑΟΚ Κ15 0-1: Πήραν το πρωτάθλημα στους Παίδες οι Θεσσαλονικείς

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα της Superleague K15 επικρατώντας του Ολυμπιακού 1-0 με γκολ του Τοπαλίδη λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024