Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπαράζ αμυντικών και ενεργειακών συμφωνιών υπέγραψαν Ρωσία-Ινδία

Μπαράζ αμυντικών και ενεργειακών συμφωνιών υπέγραψαν Ρωσία-Ινδία

Αμυντικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, με αιχμή τη συμπαραγωγή μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς, καθώς και την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών αντιδραστήρων από τη Ρωσία στην ινδική επικράτεια. Μεντβέντεφ και Σινγκ έθεσαν ως στόχο το διπλασιασμό των εμπορικών τους συναλλαγών μέχρι το 2015, στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αμυντικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, με αιχμή τη συμπαραγωγή μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς, καθώς και την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών αντιδραστήρων από τη Ρωσία στην ινδική επικράτεια.

Οι ηγέτες σύσσωμων των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα επισκέψεις στην Ινδία με επίκεντρο τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών.

Σύμμαχος την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και επί σειρά ετών κεντρικός προμηθευτής όπλων στην Ινδία, η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει μεγάλο ανταγωνισμό από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για ένα κομμάτι στην «πίτα» της αμυντικής αγοράς της Ινδίας.

Ανήσυχη για την άνοδο της Κίνας, περιφερειακής της αντιπάλου, η Ινδία είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές μαχητικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης, υποβρυχίων και άλλου αμυντικού εξοπλισμού, επισημαίνει το BBC.

Δεκάδες συμφωνίες υπεγράφησαν την Τρίτη μεταξύ των Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μανμοχάν Σινγκ στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Οι δύο ηγέτες έθεσαν επίσης ως στόχο το διπλασιασμό των εμπορικών τους συναλλαγών μέχρι το 2015, στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σημαντικότερη συμφωνία αφορά στην πολυαναμενόμενη κοινή κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους stealth πέμπτης γενιάς, με την Ινδία κατά πληροφορίες να σκοπεύει να προμηθευτεί περίπου 300 μοντέλα.

Στο μέτωπο της πυρηνικής ενέργειας συμφωνήθηκε η κατασκευή εκ μέρους της Ρωσίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων για πολιτική χρήση στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της νότιας Ινδίας, όπου η Μόσχα κατασκευάζει ήδη άλλους δύο αντιδραστήρες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το θέμα του Ιράν και συμφώνησαν πως το θέμα των πυρηνικών της Τεχεράνης πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων. Μεντβέντεφ και Σινγκ κάλεσαν το Ιράν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να συνεργαστεί πλήρως με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στο Νέο Δελχί μαζί με 100 επιχειρηματίες. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Ταζ Μαχάλ, και την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, Βομβάη. Πρόκειται επίσης να έχει συνάντηση με την πρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024