Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Δεν θα έχω δίκαιη δίκη στη Σουηδία» λέει ο Άσαντζ πολεμώντας την έκδοση

Μια άκρως «επιτυχημένη δυσφήμιση» χαρακτηρίζει ο Τζούλιαν Άσαντζ τα σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται στη Σουηδία, δηλώνοντας ότι εάν εκδοθεί από τη Βρετανία δεν θα έχει δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση. Eπιμένει ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση· λέει ότι οι δύο γυναίκες που στράφηκαν δικαστικά εναντίον του ήταν «πολύ εκνευρισμένες», και ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχουν πέσει και εκείνες «θύματα» της απόπειρας σπίλωσης του ιδίου και του WikiLeaks.

Μία άκρως «επιτυχημένη δυσφήμιση» χαρακτηρίζει ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Άσαντζ τα σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται στη Σουηδία, δηλώνοντας ότι εάν εκδοθεί από τη Βρετανία δεν πρόκειται να έχει δίκαιη δικαστική αντιμετώπιση.

Ο 39χρονος Άσαντζ επιμένει ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση, λέγοντας ότι οι δύο γυναίκες που στράφηκαν δικαστικά εναντίον του ήταν «πολύ εκνευρισμένες» και ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχουν πέσει και εκείνες «θύματα» της απόπειρας σπίλωσης του ιδίου και του WikiLeaks.

Ο Τζούλιαν Άσαντζ αφέθηκε ελεύθερος από τη βρετανική Δικαιοσύνη την περασμένη εβδομάδα με την καταβολή εγγύησης και αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Διαμένει στο Νόρφολκ της νοτιοανατολικής Αγγλίας έως ότου εξεταστεί το σουηδικό αίτημα έκδοσης.

«Δεν χρειάζεται να επιστρέψω στη Σουηδία» είπε ο Τζούλιαν Άσαντζ σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην εκπομπή Today του BBC.

«Ο νόμος προβλέπει ότι έχω συγκεκριμένα δικαιώματα και αυτά τα δικαιώματα σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να μιλάω άσκοπα σε εισαγγελείς ανά τον κόσμο που απλώς θέλουν να κάνουν κουβεντούλα και δεν το κάνουν με κάποιον άλλον επίσημο τρόπο» ανέφερε.

Ο Άσαντζ δήλωσε, επίσης, ότι οι σουηδικές Αρχές έχουν ζητήσει τόσο ο ίδιος όσο και ο Σουηδός δικηγόρος του να μην κάνουν δηλώσεις για την υπόθεση εν όψει της εξέτασης του αιτήματος έκδοσης.

«Αυτό που ζητείται είναι να οδηγηθώ διά της βίας στη Σουηδία και όταν βρεθώ εκεί να κρατηθώ στην απομόνωση: αυτές δεν είναι συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να υπάρξει μία δίκαιη δίκη» ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη ότι νοιώθει «αποδυναμωμένος» εξαιτίας της ηλεκτρονικής ταυτότητας που πρέπει να φέρει πάνω του, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους.

Στην ίδια συνέντευξη ο Άσαντζ δήλωσε ότι οι δύο γυναίκες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση είχαν εκνευριστεί πολύ μαζί του, και παράλληλα ανέφερε ότι οι κατηγορίες εις βάρος του μπορεί να προήλθαν από την επίσκεψη των γυναικών στην αστυνομία για να ζητήσουν συμβουλή, και όχι για να τον καταγγείλουν.

Όπως είπε, «μία περιγραφή» αυτού που συνέβη στη Σουηδία είναι ότι αφού ανακάλυψαν ότι είχαν αμφότερες ερωτική επαφή μαζί του, οι δύο γυναίκες «εκνευρίστηκαν» σκεπτόμενες την πιθανότητα να έχουν μολυνθεί με κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Συμβουλεύτηκαν την αστυνομία «και στη συνέχεια η αστυνομία επενέβη και εξαπάτησε τις γυναίκες» ισχυρίστηκε ο Άσαντζ.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν «κι άλλοι άνθρωποι που περιγράφουν» ότι οι γυναίκες σκοπίμως χρησιμοποίησαν ένα «παραθυράκι» του σουηδικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο εάν συμβουλεύονταν την αστυνομία δεν θα διώκονταν με την κατηγορία της ψευδούς καταγγελίας.

Το ίδιο «παραθυράκι» ισχύει και στην περίπτωση που συμβουλεύονταν την αστυνομία για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, είπε ο Τζούλιαν Άσαντζ.

Προσέθεσε ότι μετά από την «επιτυχημένη δυσφήμιση», ο κόσμος θα αρχίσει να συνειδητοποιεί τι πραγματικά συμβαίνει.

Ερωτηθείς για το αν θεωρεί τον εαυτό του «μάρτυρα», ο Τζούλιαν Άσαντζ απάντησε: «Αν μπορεί να γίνεις μάρτυρας χωρίς να πεθάνεις». Αλλά η αποστολή του, είπε, είναι να προωθήσει την Δικαιοσύνη «μέσω της μεθόδου της διαφάνειας στη δημοσιογραφία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024