Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση Ισραήλ κατά Τουρκίας με φόντο την οικονομική συμφωνία του Τελ Αβίβ με την Κύπρο

Επίθεση Ισραήλ κατά Τουρκίας με φόντο την οικονομική συμφωνία του Τελ Αβίβ με την Κύπρο

Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία ορισμού των ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ στη Μεσόγειο, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Αντίδραση υπήρξε και από τη Λευκωσία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις της Τουρκίας για τη συμφωνία ορισμού των ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η συμφωνία αποτελεί διμερή υπόθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, η οποία δεν επηρεάζει κατά κανέναν τρόπο μία τρίτη χώρα. Δεν βλέπουμε ως προς ποιο θέμα έχει λόγο μία τρίτη χώρα» δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ προθέτοντας:

«Ενημερώσαμε την Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, οι οποίες διεξήχθησαν με πλήρη διαφάνεια».

Αλλος ισραηλινός αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, χρησιμοποίησε από την πλευρά του λιγότερο διπλωματική γλώσσα: «Οι Τούρκοι επιδεικνύουν έναν θλιβερό κυνισμό καταγγέλλοντας τη συμφωνία με επιχείρημα το γεγονός ότι κατέχουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Πέμπτη, την προηγουμένη της υπογραφής της συμφωνίας, τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αγκυρα, Γκάμπι Λεβί, για να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και ο ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου υπέγραψαν την Παρασκευή στη Λευκωσία διμερή συμφωνία οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.

Αντίδραση και από τη Λευκωσία

Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου – Ισραήλ στη Μεσόγειο Θάλασσα αφορά αποκλειστικά τις δύο χώρες και όχι την Τουρκία, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός της, εργάζεται με μεθοδευμένο και στοχευμένο τρόπο με στόχο τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα συνεχίσει, πρόσθεσε, να εργάζεται με αυτό τον τρόπο και να συνάπτει συμφωνίες ώστε να εξασφαλίζει το όποιο όφελος προκύπτει.

Τα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί πράξη άσκησης κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, απορρίπτονται ως αστήρικτοι και απαράδεκτοι οι προβαλλόμενοι από την Τουρκία ισχυρισμοί και αιτιάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ήττα για τη Σάκκαρη από την Αζαρένκα (0-2)

Η Μαρία Σάκκαρη έχασε με 4-6, 1-6 από την Βικτόρια Αζαρένκα και αποχαιρέτησε τη Ρώμη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024