Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Σουδάν θα γίνει ισλαμικό κράτος αν αποσχιστεί ο νότος, προειδοποιεί ο Αλ-Μπασίρ

Το Σουδάν θα γίνει ισλαμικό κράτος αν αποσχιστεί ο νότος, προειδοποιεί ο Αλ-Μπασίρ

Το Σουδάν θα υιοθετήσει πλήρως τη Σαρία αν το νότιο τμήμα αποφασίσει στο δημοψήφισμα στις αρχές του 2011 να αποσχιστεί από το βόρειο, τόνισε ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου πρόεδρος της χώρας, Ομάρ αλ-Μπασίρ ενώ έρχονται σε φως καταγγελίες σε βάρος του για τεράστια ποσά που έχει καταχραστεί.

Το Σουδάν θα υιοθετήσει πλήρως τη Σαρία αν το νότιο τμήμα αποφασίσει στο δημοψήφισμα να αποσχιστεί από το βόρειο, τόνισε ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου πρόεδρος της χώρας, Ομάρ αλ-Μπασίρ ενώ έρχονται σε φως καταγγελίες σε βάρος του για τεράστια ποσά που έχει καταχραστεί.

«Αν αποσχιστεί το νότιο Σουδάν, θα αλλάξουμε το Σύνταγμα» είπε ο Μπασίρ σε ομιλία του και διευκρίνισε ότι η σαρία (δηλαδή ο ισλαμικός νόμος) «θα είναι η βασική πηγή για το Σύνταγμα, το ισλάμ η επίσημη θρησκεία και η αραβική η επίσημη γλώσσα».

Στις αρχές Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα που προέβλεπε η συμφωνία ειρήνης του 2005 για το αν το νότιο τμήμα της χώρας θα αποκτήσει την ανεξαρτησία του. Στο νότο κυριαρχούν αριθμητικά οι χριστιανοί και οι οπαδοί παραδοσιακών θρησκειών, ενώ ο βορράς είναι μουσουλμανικός.

Το Σύνταγμα που είναι σε ισχύ περιορίζει την εφαρμογή της σαρίας στο βόρειο τμήμα και διασφαλίζει την «πολιτιστική και κοινωνική ποικιλία του σουδανικού λαού».

Στην ίδια ομιλία, ο Αλ-Μπασίρ υπερασπίστηκε την αστυνομία για το περιστατικό του δημόσιου μαστιγώματος μίας γυναίκας που έγινε ευρύτερα γνωστό όταν το βίντεο δημοσιοποιήθηκε στο YouTube. «Αν μαστιγώθηκε βάσει της σαρίας δεν θα γίνει έρευνα. Γιατί ντρέπονται κάποιοι; Αυτή είναι η σαρία», υπογράμμισε.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο Οκάμπο κατηγόρησε τον Αλ-Μπασίρ ότι έχει καταχραστεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Οκάμπο δήλωσε στο BBC ότι το ΔΠΔ, μετά από έρευνα στα οικονομικά του υπόδικου Αλ-Μπασίρ αλλά και χάρη σε στοιχεία από τα έγγραφα του Wikileaks, «έχει ισχυρές υποψίες ότι ο Αλ-Μπασίρ έχει πολλά χρήματα» σε λογαριασμούς εκτός Σουδάν. Το ακριβές ποσό δεν είναι γνωστό αλλά μπορεί να φτάνει και τα εννέα δισ. δολάρια κατά το εισαγγελέα.

Το Σουδάν απέκρουσε τις κατηγορίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024