Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πρεμιέρα διαλόγου Ιράν-Δύσης στη Γενεύη με χαμηλές προσδοκίες

Πρεμιέρα διαλόγου Ιράν-Δύσης στη Γενεύη με χαμηλές προσδοκίες

Με χαμηλό πήχη προσδοκιών άρχισαν τη Δευτέρα στη Γενεύη οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των «Έξι» (των πέντε μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας) σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η συνάντηση -η πρώτη σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους- πραγματοποιείται σε συνεδριακό κέντρο στη Γενεύη.

Με χαμηλό πήχη προσδοκιών άρχισαν τη Δευτέρα στη Γενεύη οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των «Έξι» (των πέντε μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας) σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η συνάντηση -η πρώτη σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους- πραγματοποιείται σε συνεδριακό κέντρο στη Γενεύη, κοντά στη μόνιμη αποστολή της Ελβετίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Συμμετέχουν οι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν Σαΐντ Τζαλίλι, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και ανώτατοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Αναλυτές δεν αναμένουν κάποια σημαντική εξέλιξη από τις συνομιλίες, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, επισημαίνει το BBC.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν για τι μπορεί να τεθεί προς συζήτηση στη Γενεύη, ενώ παραμένει η ένταση σχετικά με το βομβιστικό χτύπημα που προκάλεσε το θάνατο ενός εκ των σημαντικότερων Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων, επίθεση για την οποία η Τεχεράνη κατηγορεί τη Μοσάντ και τη CIA.

Την Κυριακή, παραμονή της συνάντησης, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά εγχώρια παραγωγή ουρανίου στο πυρηνικό του πρόγραμμα και θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση με «δύναμη».

Μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη είναι προς όφελος άλλων χωρών, και όχι του Ιράν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024