Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνίες για δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες υπέγραψαν Γαλλία- Ινδία

Συμφωνίες για δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες υπέγραψαν Γαλλία- Ινδία

Η Γαλλία υπέγραψε τη Δευτέρα συμφωνία-πλαίσιο με την Ινδία για την αγορά των δύο πρώτων αντιδραστήρων EPR που προορίζονται για νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο κρατίδιο Μαχαράστρα. Η Γαλλία, είπε ο Νικολά Σαρκοζί, «προτείνει στην Ινδία έναν συνολικό συνεταιρισμό στον τομέα της πυρηνικές ενέργειας για ειρηνική χρήση».

Η Γαλλία υπέγραψε τη Δευτέρα συμφωνία-πλαίσιο με την Ινδία για την αγορά των δύο πρώτων αντιδραστήρων EPR που προορίζονται για νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο κρατίδιο Μαχαράστρα. Η εκδήλωση υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί χαιρέτισε τις συμφωνίες για τους δύο EPR, «στο πλαίσιο σχεδίου για την κατασκευή έξι συνολικά αντιδραστήρων, που εκφράζουν τη βούληση της Γαλλίας να προτείνει στην Ινδία έναν συνολικό συνεταιρισμό στον τομέα της πυρηνικές ενέργειας για ειρηνική χρήση».

Η συμφωνία, ύψους 9,3 δισ. δολαρίων, υπεγράφη από την πρόεδρο της γαλλικής Areva Αν Λοβερζόν και από τον πρόεδρο της κρατικής εταιρείας της Ινδίας NPCIL (Nuclear Power Corporation of India Limited).

Η συμφωνία-πλαίσιο δεν αποτελεί οριστικό συμβόλαιο πώλησης, δίνει όμως στην Areva το προβάδισμα σε σχέση με τον αμερικανικό και ιαπωνικό ανταγωνισμό.

Αντιδραστήρες EPR τρίτης γενιάς (Ευρωπαϊκός Αντιδραστήρας Νερού υπό Πίεση) κατασκευάζονται επίσης στην Φινλανδία, τη Γαλλία και την Κίνα, ενώ η Ινδία έχει ξεκινήσει και την κατασκευή δύο ρωσικών αντιδραστήρων στο νότιο κρατίδιο του Ταμίλ Ναντού.

Εμπορικά θέματα

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται επίσης στο Νέο Δελχί, ζήτησε παράλληλα από την Ινδία να προχωρήσει σε μεγαλύτερη φιλελευθεροποίηση της αγοράς της, κυρίως στον τομέα των ασφαλειών και του λιανικού εμπορίου, ώστε να αυξηθούν οι γαλλικές επενδύσεις της χώρα.

Για την περίοδο 2008-2012, των ύψος των επενδύσεων των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ινδία θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ, υπενθύμισε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια των εργασιών επιχειρηματικού συμποσίου στο Νέο Δελχί, στο πλαίσιο της τετραήμερης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στην Ινδία.

«Αλλά το ύψος των επενδύσεων μπορεί να αυξηθεί ακόμη κατά πολύ. Στους τομείς των ασφαλειών και του λιανικού εμπορίου, εάν η Ινδία κατορθώσει να προχωρήσει σε φιλελευθεροποίηση, οι γαλλικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι δύο αυτοί τομείς της οικονομίας, προστατεύονται στην Ινδία με περιοριστικά μέτρα ως προς τις ξένες επενδύσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η Γιουβέντους απέλυσε τον Αλέγκρι εξαιτίας της συμπεριφοράς του στον τελικό του Coppa Italia (pic)

Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αποτελεί παρελθόν από τη Γιουβέντους, με τους μπιανκονέρι να παίρνουν αυτή την απόφαση μετά την απρεπή συμπεριφορά του Ιταλού τεχνικού στον τελικό κόντρα στην Αταλάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024