Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρεμλίνο και ρωσική μαφία στο επίκεντρο των αποκαλύψεων του Wikileaks

Κρεμλίνο και ρωσική μαφία στο επίκεντρο των αποκαλύψεων του Wikileaks

«Κράτη που συνδέονται με τη μαφία» χαρακτηρίζει ανώτατος Ισπανός εισαγγελέας τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Τσετσενία, σύμφωνα με έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, που διέρρευσε μέσω του Wikileaks. Στο έγγραφο καταγράφεται ως «αναπάντητο ερώτημα» η πιθανή σχέση του Βλ.Πούτιν με τη ρωσική μαφία, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο και η υπόθεση δολοφονίας του πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, το 2006.

«Κράτη που συνδέονται με τη μαφία» χαρακτηρίζει ανώτατος Ισπανός εισαγγελέας τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Τσετσενία, σύμφωνα με έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, που διέρρευσε μέσω του Wikileaks στην εφημερίδα Guardian.

Πρόκειται για τον εισαγγελέα Χοσέ ‘Πέπε’ Γκρίντα Γκονζάλες, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για τη δράση της ρωσικής μαφίας στην Ισπανία -έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη περίπου 60 ατόμων. Στα παραπάνω κράτη «δεν μπορείς να διακρίνεις διαφορές στις δράσεις της κυβέρνησης και των ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος» εμφανίζεται να αναφέρει ο Γκονζάλες.

Σύμφωνα με το BBC, στο ίδιο έγγραφο καταγράφεται ως «αναπάντητο ερώτημα» η πιθανή σχέση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν με τη μαφία και το κατά πόσον ελέγχει τις δράσεις της.

Μάλιστα, κατά τον Γκονζάλες, ο Ρώσος πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο (ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λονδίνο το 2006) θεωρούσε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ήλεγχαν τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος -θέση που εμφανίζεται να υιοθετεί και ο Ισπανός εισαγγελέας.

Ο Γκονζάλες υποστηρίζει ότι η πληροφόρηση που έχει οδηγεί στο συμπέρασμα πως συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα στη Ρωσία εργάζονται «χέρι με χέρι» με το οργανωμένο έγκλημα.

Βάσει των όσων διέρρευσαν, η Ουάσινγκτον θεωρούσε πως ο Βλ.Πούτιν ήταν ενήμερος για το σχέδιο δολοφονίας του Λιτβινένκο, πληροφορία που το Κρεμλίνο διαψεύδει.

Μέσω του Wikileaks διέρρευσε, επίσης, έγγραφο του 2008 από την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, βάσει του οποίου Ουκρανός επιχειρηματίας δήλωσε στον Αμερικανό πρεσβευτή ότι για να καταφέρει να συνεργαστεί με τη Gazprom έπρεπε να «λάβει» έγκριση από τον Σεμιόν Μογκίλεβιτς. Τόσο κατά Ευρωπαίους όσο και κατά Αμερικανούς αξιωματούχος, ο Μογκίλεβιτς ελέγχει τις περισσότερες ομάδες της ρωσικής μαφίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Λευκός Οίκος, από την άλλη πλευρά, σε μία προσπάθεια να χειριστεί τις συνέπειες από τη διαρροή των χιλιάδων εγγράφων, προχώρησε στη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα συντονίσει την «απάντηση» της Ουάσινγκτον στα όσα θα ακολουθήσουν και θα αναζητήσει τρόπους για να διαφυλάξει πληροφορίες που προς το παρόν παραμένουν απόρρητες…

Λάθος στο ένταλμα

Άλλη μία αποκάλυψη για την υπόθεση Wikileaks κάνουν την Πέμπτη οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα λάθος στη διατύπωση του σουηδικού εντάλματος σύλληψης εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Άσαντζ τού επέτρεψε να αποφύγει τη σύλληψη στη Βρετανία.

Όπως αναφέρουν οι Times, η αστυνομία γνώριζε πως ο Άσαντζ πιθανότατα κρυβόταν στη νοτιοανατολική Βρετανία, αλλά δεν μπορούσε να επέμβει διότι το σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη.

«Ο λαός πρέπει να γνωρίζει»

Ο εκπρόσωπος, πάντως, της ιστοσελίδας Κριστίν Χράφνσον επέμεινε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν εξ ονόματος του λαού οι αξιωματούχοι και απέρριψε τους
ισχυρισμούς ότι η δημοσίευση των εγγράφων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις διαφόρων κρατών.

«Εάν η διεθνής σταθερότητα βασίζεται σε απάτες και ψέματα, ίσως χρειάζεται
λίγο ταρακούνημα» δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters ο εκπρόσωπος του WikiLeaks.

«Κάνουμε κάτι καλό. Αυτό που κάνουμε είναι για το ευρύ κοινό. Νομίζω ότι είναι απολύτως νόμιμο. Δεν έχουμε ακούσει καμία δικαιολογία ή αναφορά σε νομοθεσία την οποία υποτίθεται ότι έχουμε παραβιάσει, άρα δεν νομίζουμε ότι παραβιάζουμε κάποιο νόμο» πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας νέες αποκαλύψεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέχρι τώρα έχουν δημοσιευθεί μερικές εκατοντάδες από τα
χιλιάδες έγγραφα που έχει στην κατοχή της η WikiLeaks και ίσως χρειαστούν μήνες
για να αποκαλυφθούν όλα.

«Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια είναι η βάση μίας υγιούς δημοκρατίας» κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024