Κυριακή 12 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χαμόγελα στην Πορτογαλία για τη συμφωνία διάσωσης της Ιρλανδίας

Χαμόγελα στην Πορτογαλία για τη συμφωνία διάσωσης της Ιρλανδίας

Την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, που συμφωνήθηκε την Κυριακή, εξέφρασε η Πορτογαλία, κρίνοντας ότι «κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών». «Είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, την ώρα που η Λισαβόνα προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο τη διάσωσή της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την ικανοποίησή της για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, που συμφωνήθηκε την Κυριακή, εξέφρασε η Πορτογαλία, κρίνοντας ότι «κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την οποία ορισμένοι αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτη.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου, δήλωσε ότι «ελπίζει πως δεν θα κριθεί αναγκαίο» η Πορτογαλία να ζητήσει εξωτερική βοήθεια.

«Το γεγονός ότι η Ιρλανδία μπορεί να διαθέτει ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος, σε γραπτή δήλωσή του που μεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

«Ακόμη μία φορά διαπιστώνουμε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς για την προώθηση και την εγγύηση της οικονομικής της σταθερότητας» σημείωσε ο υπουργός, χωρίς να αναφερθεί στα σενάρια που θέλουν τη Λισαβόνα να ζητά εξωτερική βοήθεια ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Αντίθετα, ο Πορτογάλος υπουργός υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα «καλά ρυθμισμένο και ελεγχόμενο, ισχυρό και κεφαλαιοποιημένο».

Τόνισε, επίσης, τη «σαφή και προσαρμοσμένη στρατηγική» της κυβέρνησης για την εφαρμογή μιας «ισχυροποίησης των προϋπολογιστικών στοιχείων και των δομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και της εν δυνάμει ανάπτυξής της».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η χώρα του στοχεύει να μειώσει φέτος το έλλειμμά της κατά «δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» (από το 9,3% στο 7,3% του ΑΕΠ) και ότι ο προϋπολογισμός για το 2011, που «βασίζεται σε μια σημαντική πολιτική συμφωνία», «θα εγκριθεί αυτή την εβδομάδα».

Ο προϋπολογισμός αυτός, επιμένει ο Σάντος, «εγγυάται» ένα έλλειμμα 4,6% του ΑΕΠ το προσεχές έτος, «επιτυγχάνοντας μια μείωση του δομικού ελλείμματος κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Oλυμπιακός – Παναθηναϊκός 75-45: Σαρωτικοί οι Ερυθρόλευκοι, κατέκτησαν το πρωτάθλημα εφήβων!

Η ομάδα εφήβων του Ολυμπιακού διέλυσε την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού με 75-45 και κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Μαϊου 2024