Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ναι» στην αντιπυραυλική ασπίδα και το νέο Στρατηγικό Δόγμα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

«Ναι» στην αντιπυραυλική ασπίδα και το νέο Στρατηγικό Δόγμα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών της Συμμαχίας στη Σύνοδο της Λισαβόνας, ανοίγοντας παράθυρο και για τη συμμετοχή της Ρωσίας. Η Σύνοδος κατέληξε επίσης στις βασικές αρχές του νέου Στρατηγικού Δόγματος για την αντιμετώπιση «των απειλών του 21ου αιώνα». Επιμένει η Συμμαχία στην απόφαση να ξεκινήσει το 2011 η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων ασφαλείας στις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις, με στόχο την απόσυρση μέχρι το 2014, παρά την ισχυρή ακόμη παρουσία των Ταλιμπάν.

Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας για τα μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη συμφώνησαν την Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών της Συμμαχίας στη Σύνοδο της Λισαβόνας, ανοίγοντας παράθυρο και για τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Το σύστημα «ομπρέλας» προβλέπει την εγκατάσταση αντι-αεροπορικών συστημάτων με αμερικανικούς πυραύλους και ραντάρ που θα συνδεθούν με τα συστήματα των ΗΠΑ. Μόνο η σύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ στα 28 μέλη.

Η ασπίδα «προσφέρει έναν ρόλο σε όλους τους συμμάχους μας και ανταποκρίνεται στις απειλές της εποχής» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας σκοπεύουν να προσκαλέσουν και τη Μόσχα να συμμετέχει, κατά τη συνάντησή με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ το Σάββατο, η οποία στοχεύσει στην αποκατάσταση της συνεργασίας των δύο πλευρών μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.

Η Τουρκία από την πλευρά της είχε προειδοποιήσει κατά του προσδιορισμού του Ιράν ως της απειλής κατά της οποίας το σύστημα προορίζεται να προστατεύσει την Ευρώπη.

Στρατηγικό Δόγμα «για τον 21ο αιώνα»

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην προσαρμογή των βασικών αρχών της Συμμαχίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Το νέο στρατηγικό δόγμα περιλαμβάνει ως υψηλές προτεραιότητες την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των ένοπλων φονταμενταλιστικών ομάδων ενώ στοχεύει σε σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία.

Οι βασικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, εγκρίθηκαν από τα 28 μέλη της Συμμαχίας, και «επιβεβαιώνουν την ικανότητα της συμμαχίας να προστατεύει την ειρήνη και την ασφάλεια».

Παραμένει ο στόχος 2014 για το Αφγανιστάν

Στην απόφαση να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παραδίδουν τις αρμοδιότητες ασφάλειας στο Αφγανιστάν, με στόχο να έχει αποσυρθεί μεγάλο μέρος της συμμαχικής δύναμης από τη χώρα μέχρι το 2014, επιμένει η Συμμαχία παρά την ισχυρή ακόμη παρουσία των Ταλιμπάν.

Δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού Πενταγώνου που εκφράζουν αμφιβολίες για την «προθεσμία» του 2014, εξαιτίας της απειλής που αποτελούν οι Ταλιμπάν για την αδύναμη αφγανική κυβέρνηση. Ο γγ της Συμμαχίας ανέφερε από τη Λισαβόνα όμως ότι το ΝΑΤΟ είναι προσηλωμένο στον στόχο του 2014, μετά το οποίο θα μείνουν μόνο μικρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν για περαιτέρω εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

Τη θέση του υπέρ της παράδοσης αρμοδιοτήτων στις αφγανικές δυνάμεις ήδη από το 2011 τόνισε στη Λισαβόνα και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος επιμένει επίσης στην προσέγγιση με τους «μετανοημένους» Ταλιμπάν: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν σθεναρά την επιστροφή στην κοινωνία όσων πρώην μελών Ταλιμπαν εγκαταλείπουν τη βία, σπάνε τους δεσμούς τους με την Αλ Κάιντα και υπακούν στο αφγανικό Σύνταγμα» δήλωσε στην ισπανική El Pais ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο τέλος της συνόδου αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα τα βασικά σημεία του «προγράμματος εξόδου» της Συμμαχίας από το Αφγανιστάν, με την ελπίδα να περάσει στην ιστορία ένας πόλεμος που έχει πληγώσει την εικόνα της ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνολικά.

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι ηγέτες της Συμμαχίας συνεδρίαζαν στη Λισαβόνα για την αποτίμηση της εννιάχρονης πλέον παρουσίας στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την ενίσχυση των δυνάμεων που μάχονται τους αντάρτες στο νότιο τμήμα της χώρας με βαριά άρματα μάχης.

Η αποστολή 14 τανκ Μ1Α1 Abrams και μαζί με επιπλέον δύναμη 115 πεζοναυτών ακολουθεί την ανοικτή διαμάχη του ΝΑΤΟ με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, που ζητά να κρατήσουν χαμηλότερο προφίλ οι συμμαχικές δυνάμεις.

Διαδηλώσεις στη Λισαβόνα

Η σύνοδος συνοδεύτηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και με διαδηλώσεις: Στην πορτογαλική πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν δεκάδες ακτιβιστές που οργάνωσαν διαμαρτυρίες για τις αποστολές της Συμμαχίας, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν.

Σε μία από αυτές, ομάδα διαδηλωτών «αναπαρέστησε» ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό καταγγέλλοντας τις αιματηρές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024